8 ÉPÜLETTÍPUS, AMIT MA MÁR SZENDVICSPANELBŐL ÉPÍTENÉNK

A szendvicspanel kialakítása, tulajdonságai, könnyű kezelhetősége számos különböző felhasználási lehetőséget kínál a mindennapokban. Nem is csoda, hogy egyre több tervezőiroda választja, ajánlja ezt a költséghatékony, mégis látványos megoldást, ami teljes mértékben kielégítheti a vevő elképzeléseit. Mikor gondolkodjunk szendvicspaneles megoldásban? Erre mutatunk néhány szemléltető példát!

A fal- és tetőpanelek formájában is elérhető, különböző töltetekkel gyártott szendvicspaneleket számos iparágban, sportlétesítményeknél, lakossági felhasználásban, szociális célú épületeknél, kiszolgáló egységeknél is alkalmazhatjuk. Az ipari csarnokok építése során történő felhasználásról már korábban értekeztünk, ahogy a nagy agráripari csarnokok építése során kihasználható előnyökről, és e csarnokok legfontosabb műszaki jellemzőiről is esett már szó.

Ahogy a szendivcspanel gyártási technológiája egyre modernebbé válik, a szerelése is egyszerűsödik, ami újabb és újabb területek előtt nyitja meg a panelek felhasználásának lehetőségét. Tekintsünk át most néhány olyan építési feladatot és épülettípust, ahol – bár sok igénylő nem gondolna rá – előnyös tulajdonságainak köszönhetően ma már a szendvicspanel a legjobb választás.

#1 Kitelepített iroda, pihenő, öltöző

Főként az építőiparban, agráriumban, útépítésnél, de úgy általában a szabadban végzett munkáknál fontos az ott dolgozók számára a megfelelő munkahelyi körülmények biztosítása. A gyakorlatban ez jelentheti többek közt a vizesblokkok, ill. pihenésre, étkezésre, melegedésre, őrzésre szolgáló helyiségek vagy irodák kialakítását.

E helyiségek megépítésére célszerű olyan megoldást találni, ami időtálló, évszakoktól függetlenül használható és akár egy autódaruval is mozgatható. Erre az egyik legjobb megoldás a szendvicspanel rendszer, amit egy hegesztett fémszerkezetre egyszerűen csak fel kell csavarozni. Kis tömege miatt könnyen és gyorsan telepíthető, télen a meleget bent, nyáron pedig kint tartja, alapozást nem igényel, a szerelvényezése pedig gyors és megfelel minden elvárásnak.

#2 Bemutatóterem, workshop helyszín

Napjainkban újra egyre nagyobb teret nyer a kézműves termékek használata és az ehhez kapcsolódó workshopok szervezése, legyen szó saját magunk által készített szappanról, szőnyegszövésről, gyertyaöntésről, dekoráció- vagy ékszerkészítésről. E termékek kiállítására, előállítására szolgáló alkotóműhelynek optimális választás egy szendvicspanel rendszerű épület. Könnyen telepíthető, így fesztiválokra, kézműves- vagy falunapokra, rövidebb és hosszabb időre egyaránt ajánlott ez a megoldás. Fűtése, megvilágítása egyszerűen megoldható, nagy ablakokkal is szerelhető, egy kis dekorációval pedig igazán komfortos és látványos kuckót alakíthatunk ki.

#3 Tárolók

Egy kertes házat nehéz elképzelni szerszámok nélkül. Fűnyíró, fúrógép, flex és az általánosságban használt vegyszerek, kenőanyagok, festékek – ezeket mind jó helyen tudhatjuk egy kerti fészerben. Egy szendvicspanel építmény nem csak tartós, de jól zárható is, így nemcsak az illetéktelen behatolókat, de a gyerekeket is távol tartja a vegyszerektől, veszélyes holmiktól. Továbbá a szendvicspanel a PIR, PUR vagy kőzetgyapot töltetnek köszönhetően jól szigetel, így a fagyra érzékeny anyagokat megóvja a téli hidegektől, de még a házigazda kalapácsolása sem fog kihallatszódni.

#4 Garázs

Kézenfekvő megoldást nyújt a szendvicspanel rendszer garázs építése esetén is. A panelekbe könnyen építhetünk nyílászárókat, szellőzést, riasztórendszert, amik egy garázsnál fontos szerepet játszanak.
A külső megjelenés sem utolsó szempont: a szendvicspanel többféle színben rendelhető, sűrű és ritkább bordázattal egyaránt. Emellett a Polmetálnál forgalmazott homlokzatburkolatokkal egyedi külsőt varázsolhatunk az építménynek. Egy látványos Niagara ereszcsatorna-rendszerrel pedig a megfelelő vízelvezetés is biztosítva lesz.

#5 Sportlétesítmények kiegészítő épületei

Focipálya mellé kerülő öltöző, szertár, medence melletti gépház és tároló, de akár egy gokartpálya mellé elhelyezett kisebb szerelőműhely is készülhet szendvicspanelből. Abszolút beleilleszthető a környezetbe, így megjelenésével sem zavar bele a látványba, sőt: lehet éppen ettől lesz attraktív a közeg. Gépészetileg könnyen szerelvényezhető, így mosdót, szivattyút, szűrőt, zuhanyt is gond nélkül telepíthetünk bele.

#6 Kiszolgáló, vendéglátó egységek

Ha van egy jó ötletünk vagy régi álmunk egy saját kávézó, borozó, vagy streetfood étterem megnyitására, a helyiség kialakítása során a könnyűszerkezetes szendvicspanelnek nem igazán lesz majd kihívója. Dizájn és a tagolhatóság terén szinte bármilyen elképzelés megvalósítható, hiszen a rejtett rögzítéssel is elérhető panelek szinte bármilyen színben elérhetők. Emellett az összes szigorú higiéniai, élelmiszeripari előírásnak is megfelelnek, és a kialakított felületek is könnyen tisztíthatók. A bevonatoknak köszönhetően pedig rendkívül ellenállók a különböző vegyszerekkel, sókkal, tisztítószerekkel szemben.

#7 Érlelők, hűtő- és fagyasztóházak

Éttermeknél, élelmiszer-feldolgozásnál, raktározásnál elengedhetetlen tartozék a hűtőház. A Polmetálnál forgalmazott Pirtech hűtőházi panelek pont erre a célra lettek kifejlesztve. 120-tól 220 mm-ig terjedő vastagságuk és egyéb tulajdonságaik, köztük akár 0,09 W/m2K értékű hőátadási tényezőjük különösen alkalmassá teszi ezeket hűtőházak, kamrák kialakítására.

Ugyanúgy elérhető kínálatunkban a tetőpanel, aminek a használata az oldalpanelhez hasonlóan kiváló épületfizikai értékeket eredményez, így nem kell kompromisszumot kötni a hűtőkamrai alkalmazás esetén sem, illetve nincs szükség bonyolult rendszerek alkalmazására.
Az élelmiszerek érlelése is évezredes hagyomány: főképp sonkákat, kolbászokat, de például a banánt is speciális körülmények között tartják, hogy elérjék a megfelelő állagukat. Érlelés közben minden paramétert pontosan be kell állítani, így a szárítást, párásítást, hőfokot is. Erre is sokan használnak már szendvicspanel érlelőkamrát, mivel jól szigetel, jó párazáró, vagyis tartósan stabil körülményeket lehet egy ilyen helyiségben elérni, ami ellenáll az extrémebb külső behatásoknak is.

#8 Horgászház, erdei kunyhó

Ki ne szeretne egy tóparti házikóban a nap első sugaraira kelni, vagy egy erdei kis kunyhóban a madarak énekére? Ez nemcsak filmekben játszódó jelenet, hanem bárki számára elérhető lehetőség.

Általában szigorú szabályokhoz kötött ezeken a telkeken az építkezés, de a szendvicspanel tökéletes megoldás, mivel alapozni nem kell, bármilyen méretben meg lehet építeni, a gépészethez és az áramellátáshoz sem kell feltúrni a természetet. Amennyiben nem elérhető a telekről az áram vagy a víz, javasolt alternatív megoldásokat keresni, mint a fúrt kút, napelem vagy szélerőmű. Innentől kezdve már csak ki kell ülni a horgászbotokhoz és élvezni az életet!

A Polmetál Pruszynski kínálatában nemcsak az építésnél használt szendvicspaneleket, de a tartószerkezet kialakításához szükséges szelemeneket és a rögzítőelemeket is megtaláljuk.

További ötlete lenne, de nem biztos a megvalósíthatóságban? Keresse kollégáinkat, akik segítenek abban, hogy az álomból valóság legyen. Várjuk megkeresését!


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.