Blog

A szendvicspanelek felhasználási lehetőségei az agráriumban

2019. december 2. 13:34

Az egyes megrendelések előtt sokszor felmerül az a kérdés az ügyfelek részéről, hogy miért a szendvicspanel a legkeresettebb építőanyag a mezőgazdaságban – és sok más iparágban is. Erre adunk most szakértői választ!

A mezőgazdaságban is igen kedvelt könnyűszerkezetes építmények nélkülözhetetlen építőanyaga a szendvicspanel, amely rengeteg jó tulajdonsággal bír. A Polmetál Pruszynski régóta foglalkozik szendvicspanelek gyártásával, forgalmazásával, és ez idő alatt tökéletesre fejlesztették a technológiát, amit mi sem bizonyít jobban, mint az elégedett ügyfelek és az azóta is kifogástalan épületszerkezetek sora.

Ezért előnyös a szendvicspanel

Mert a megrendelői igényekre szabható!

Szendvicspaneljeink három típusú töltőanyaggal kerülnek gyártásra: Pirhab, kőzetgyapot és polisztirolhab, a 40 milistől egészen a 240 mm-es vastagságig. Tehát a megrendelő a saját elképzelésének, céljainak, ízlésének megfelelő anyagot kérhet, illetve hozzá színben, profilban tetszőleges fegyverzetet választhat.

Mert egyszerre nyújt annyit, mint több anyag együttes felhasználása!

Ha megnézünk egy falazott szerkezetet egy agrár csarnoknál, az oldalfal rétegrendje nagyságrendileg így néz ki: vakolat, hőszigetelés, teherhordó falszerkezet, talajnedvesség elleni szigetelés, szigetelést tartó fal. Ez egy tetőszerkezetnél még bonyolultabb. Mindezt kiváltja a szendvicspanel egy az egyben,
ami nem jelent mást, mint idő, pénz és munkaerő megtakarítást.

PIR Plus szendvicspanel

Mert nem jelent kiesést a megrendelő számára az építkezés!

Egy átlagosnak mondható 1000 m²-es mezőgazdasági épület építési ideje nem több 7-8 hónapnál, garázzsal, terménytárolóval, pihenővel vagy irodával együtt tervezve. Ez egy jól ütemezett kivitelezéssel azt jelenti, hogy a gazdának nem esik ki egy egész év az építés miatt – vagy esetleg még több, amire már sajnos bőven láttunk példát –, és a terményt, az állatokat a tél beállta előtt már fedél alatt tudhatja.

Mert egyszerű vele a megrendelés körüli logisztika!

A falazott megoldáshoz képest a szendvicspanel helyettesíti az összes beépítésre kerülő építőanyagot, ezzel pedig hosszas utánaszámolás nélkül is egyből kijelenthetjük, hogy nem kevés pénzt lehet megtakarítani. Nem beszélve arról, hogy ahelyett, hogy 3-4 szakipartól várnánk a visszaigazolást, vállalt kiszállítási időket és árakat, addig egy jó csapat megépíti a csarnokunkat a Polmetál Pruszynski szendvicspaneljeivel. Bizony nem mindegy, hogy egy vagy négy alvállalkozót kell megfizetni és alkalmazkodni a különböző brigádokhoz, sok bosszúságtól kímélhetjük meg így magunkat.

PIR hűtőházi szendvicspanel

Mert könnyen mozgatható, átalakítható, ezért is költséghatékony dolgozni vele!

A panelek súlya 15 kg/m² körüli, tehát a mozgatása és beépítése nem igényel komolyabb daruzást, így gyorsan zajlik vele a kivitelezés. Az illesztéseknek köszönhetően pedig teljesen hőhídmentes felületeket kapunk, és szinte nullára redukálódik az építés közbeni hibázás lehetősége. A tervek és az előre leadott pontos méretek alapján a maradék anyag szintén minimális lesz, ezzel pedig tovább növekszik a megtakarítás a kivitelezés során.

Összegezve tehát, a szendvicspanelnél általánosságban is egy nagyon költséghatékony megoldásról beszélhetünk.

Most pedig nézzük meg, milyen tulajdonságokkal bír a mezőgazdaságban használt AgroPIR szendvicspanel!

A Polmetál Pruszynski termékfejlesztő mérnökei a hosszú évek tapasztalatát és a megrendelői igényeket ötvözve olyan terméket fejlesztettek ki, ami rendelkezik a könnyűszerkezetes építőipari megoldások jól ismert – és korábbi cikkünkben ismertetett – előnyeivel . Mindezek mellett más építőipari anyagok, szigetelések és bevonatok hasznos tulajdonságait is egyesíti önmagában az AgropPIR szendvicspanel , ezáltal pedig az agráriumban különösen jól alkalmazható.

Hőátvezetési tényezője a 120 mm-es AgropPIR szendvicspanelnek 0,18 W/m2k, ami megegyezik a porotherm 38-as téglafalazatával! A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az AgropPIR paneleket választva a téli hidegekben sem kell vagyonokat költeni a fűtésre, egy mezőgazdasági csarnokban az állatok tökéletesen védve lesznek a fagytól.

Akusztikailag, vízszigetelésben, tartósságban szintén hozza a szendvicspanel a tőle elvártakat, és teljes mértékben eleget tesz az épületfizikai és tűzvédelmi követelményeknek .

A laminált belső fegyverzetnek köszönhetően – ami 0,5 mm vastagságú – vegyi ellenállása a savakkal, alkohollal, oldószerekkel, ammóniával szemben nagyon jó. Ez az állattartásban, élelmiszeriparban, és különösen a húsfeldolgozó üzemeknél játszik fontos szerepet , hiszen ma már olyan európai uniós higiéniai elvárásoknak kell megfelelni, amik egy vakolt felületnél többletköltséget és meglehetősen nagyobb átépítéseket jelentenek. Gondoljunk itt például a fertőtlenítőszerekre, amik savas, lúgos hatásúak, így idővel kárt tesznek akár a szerkezetben is a hagyományos építmények esetében.

Az istállókban, agrárcsarnokokban a szerkezet, a falak napi szinten ki vannak téve az ammóniának, pornak, sárnak és a fizikai hatásoknak. Az AgroPIR panelek belső fegyverzete, felületkezelése ellenálló az extrémebb igénybevétellel szemben is , így nem kell a korróziótól és az eldeformálódástól tartani, azaz az épületünk élettartama jócskán megnő.

Emellett ugyanolyan fontos a mosható falfelület is, amit az AgroPIR szendvicspanelnél egy kifejezetten ellenálló, laminált felület biztosít. A felületek takarítása akár egy magasnyomású tisztítóval könnyedén abszolválható , így nem jelent számunkra plusz költséget, hogy tisztán tartsuk és megóvjuk a falakat.

Terménytároláshoz elengedhetetlen a jó szigetelés, a megfelelő szellőzés és a rágcsáló elleni védelem . Mivel az AgroPIR paneleknek köszönhetően gyakorlatilag a teljes felületünk egy összefüggő lemez, így a hívatlan állatoktól teljes mértékben megóvjuk a terményt. A jó szellőzésnek köszönhetően pedig az esetleg nedves takarmány hamar kiszárad, nem lesz újra vizes, nem kezd el rohadni, így nincs veszteségünk sem.

Főképp a húsiparban a hűtő- és fagyasztóraktárakhoz, szintén ajánlott a szendvicspanel . Nálunk, a Polmetálnál lehetőség van akár 220 mm vastag panel rendelésére is. Egy ilyen raktár építése során termékünk megint csak költséghatékonyságot jelent, hiszen nem kell milliós nagyságrendű gépészetet beépíteni a hűtésre. Mivel a könnyűszerkezetes csarnoknál az AgroPIR szendvicspanel eleve magában hordozza a szükséges tulajdonságokat, nem kell plusz költségekkel számolni, ezzel pedig jelentős terhet veszünk le a gazdák válláról.

A Pruszynski cégcsoportnál hisznek abban, hogy minden kérdésre van válasz és speciális megoldás. A piacon pont ezért a Polmetál Pruszynski az egyetlen olyan gyártó, amely készít ilyen különleges, kifejezetten az agráriumban felmerülő igényre szabott elemeket. Az AgroPIR szendvicspanel szakértői megoldás mind az állattartással kapcsolatos istállók, épületek, mind a mezőgazdasági terménytárolók, csarnokok és élelmiszeripari raktárak speciális igényeire.