AZ IPARI CSARNOKOK LEGFONTOSABB MŰSZAKI JELLEMZŐI

Napjainkban egyre nagyobb teret nyernek az ipari, könnyűszerkezetes csarnokok, amiket szinte minden területen fel lehet használni, kisebb szerelőműhelyként, a mezőgazdaságban, élelmiszer raktározásban. Ezért sem meglepő, ha egy ilyen típusú építménybe fektet a beruházó, hiszen döntésével rengeteg olyan, sokszor számottevő előnyre is szert tehet, amikkel nem is számolt. Nézzük mik lehetnek ezek!

Egy megfizethetetlen előny: a biztonság

Amellett, hogy ár-érték arányban szinte verhetetlen az acélszerkezetű csarnok létesítése, külön kiemelendő az a biztonság, amit a minőségi alapanyagok, az illesztések, a tűzállóság és a gondosan megtervezett rendszer biztosít.

A perforációk nyújtotta előnyök könnyebb, gyorsabb és biztonságosabb szerelést nyújtanak, már az építés során is. Az elemek kis súlya miatt – egy 10 centis szendvicspanelnél ez mindössze 19kg/m2 – a daruzás, az anyagmozgatás nem igényel túlméretezett gépeket, hiszen általában egy kisebb daru elegendő az acélszerkezetek beemeléséhez, egy ollós emelővel pedig a többi munkafolyamat elvégezhető – gondolunk itt a szendvicspanelek felszerelésére, a nyílászárók behelyezésére, a gépészeti-, és villamos munkák elvégzésére – gyorsan és kis kockázattal halad tehát a munka. Nem kell állványt építeni, arról dolgozni, azt tologatni, ami már önmagában egy magas kockázati osztályba tartozó munkát jelentene. Ez a könnyedség egy betonszerkezetes csarnoknál elképzelhetetlen lenne.

A tűzállóságra és tűzzel szembeni viselkedésre vonatkozó fontos adatokat mind fel lehet fedezni termékeinknél: a kőzetgyapot töltetű szendvicspanelnél EI60, A2-s1,d0; míg a pirhab töltetűnél ezek az értékek NRO, B-s1,d0 besorolásba kerültek. Ezek az adatok mind a biztonságot jelentik megrendelőink számára.

Az építés után a tisztítás, a karbantartás, és a további hozzáépítések szintén biztonságosan és könnyen elvégezhetők e termékeket felhasználva.

Könnyűszerkezetes épület váza

Már a tervezésnél is elengedhetetlen: időtálló védelem

Az ammónia, a savas vagy a lúgos anyagok jelenléte, és a rozsdásodás az állattartásban és az élelmiszeriparban egyaránt fennáll, ezek a hatások pedig pár év alatt kikezdenek fát, vasat, műanyagot. Ellenben a könnyűszerkezetes megoldás és a szendvicspanel esetében a különböző bevonatok – mint például a fényes vagy matt poliészter, a poliuretán, a HPS200 vagy az alucink – felvitelével ezeknek a speciális igénybevételeknek is tökéletesen ellenáll az épület, azaz a higiéniai védelem az acélcsarnok teljes élettartama alatt biztosítva lesz általuk.

A kémiai kihívások mellett igen erős fizikai hatásokkal szemben is strapabírónak kell lennie az építménynek. A szélsőséges időjárás már hazánkban is megszokottá vált: nagy szelek, jégeső, hirtelen lezúduló esőzések is előfordulnak, miközben egyik nap fagy, másnap pedig 15 fok van napsütéssel. Emellett az épület folyamatosan ki van téve az állatok, gépek által okozott sérüléseknek, fizikai behatásoknak is. Ezek mind komoly károkkal járnak, ha nem figyelnek oda rájuk és a megfelelő állagmegóvás nem történik meg, vagy ha nem mennek elébe a problémáknak a szükséges védelemmel. A szendvicspanel acéllemez fegyverzet vastagságának megválasztása éppen ezért egy olyan sarkalatos pont, amit már a tervezés során, a várható hatásoknak megfelelően kell kiszámolni és méreteztetni. A Polmetál Pruszynskynél a horganyzás csakis minőségi acélból készül, így egy 0,6 mm-es fegyverzet már egész komoly hatásoknak is ellenáll.

Amik megkönnyíti a tervezést: kompromisszummentes megoldások

Az acélszerkezetes csarnok az elvárt funkciók tökéletes kiszolgálását nyújtja, kompromisszummentes megoldást biztosítva. Nem kell lemondani a kényelemről sem: télen a fűtés, nyáron a hűtés is különösebb gond nélkül megoldható, mivel a szendvicspanelek hőáteresztő tényezőjének köszönhetően kint tartja a meleget, vagy épp a hideget, így az állatoknak és a takarmánynak megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú helyet lehet biztosítani. A Standard Pirhab szendvicspanel alacsony hőátadási tényezővel rendelkezik: ez mindössze 0,23 W/m²K, ami egy 38-as, porotherm falazatnak felel meg.

A felületek tisztán tartásához elegendő egy magasnyomású mosó és egy teleszkópos felmosó, amivel a magasabb részeket is le tudjuk mosni. Így folyamatosan egy tiszta, szép, a látszó és a láthatatlan szennyeződésektől mentes, minőségi környezetet biztosíthatunk, ahol dolgozni is jó.

A kényelmi funkciók közé sorolandó a léghanggátlás is. Egy irodát a terménytárolótól, garázstól olyan módon kell leválasztani, hogy ott zavartalanul lehessen dolgozni. Általánosan a szendvicspanelek 30 decibel körüli hangot nyelnek el, ami már elegendő hangszigetelést biztosít a falon túl ülőknek.

Ami később lehet fontos: átalakíthatóság

Mi történik, ha át kell építeni a csarnokot, mert bevezetésre kerül egy új technológia, vagy külön kell választani a meglévő csarnokot, hogy részben új rendeltetést kapjon? A kérdésre a válasz röviden annyi, hogy ennek semmi akadálya! A könnyűszerkezetes csarnokok ugyanis bármikor átépíthetők, bővíthetők vagy leválaszthatók, legyen szó akár anyagtároló raktárról, terménytárolóról, vagy emberi tartózkodásra szolgáló létesítményről. Mindez a meglévő szerkezet komolyabb károsítása, rongálása nélkül lehetséges.

Könnyűszerkezetes épület váza

Bármilyen tevékenységről is legyen szó, a Polmetál Pruszynski Kft. rendszereinek legnagyobb előnye a szabad tervezhetőség, aminek eredményeként a termékek minden körülményre, bármely munkára megfelelő megoldást nyújtanak.

Amire érdemes odafigyelni: a prémium minőség

A sok éves tervezési munkák és a folyamatos termékfejlesztés eredménye a prémium minőség, ami mind a termékek állékonyságban, mind a tartósságukban és az ár-érték arányukban is megmutatkozik.

Ez a prémium minősé mind az alapanyag, a gyártástechnológia, és a kapcsolódó szolgáltatások tekintetében is előnyöket jelent, az eredmény pedig egy több évtizedig gondmentesen használható épület lesz. Éppen ezért érdemes a Polmetál Pruszynski Kft. termékeit és szakértői segítségét választanunk!


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.