AZ AGRÁRIUMBAN HASZNÁLT ÉPÜLETEK MŰSZAKI JELLEMZŐI

Szakértőnk jó pár éve az agráriumban épít csarnokokat, mezőgazdasági épületeket a kisebb bővítésektől egészen a zöldmezős beruházásokig, így több évnyi konklúziót tud már levonni munkáiból. Gondolatait most velünk is megosztja.

Aki az agráriumban dolgozik – mindegy, hogy állattenyésztéssel vagy mezőgazdasággal foglalkozik –, az tudja, hogy kihívásokból van elég. Ami a mindennapos munkavégzést egészen biztosan megkönnyíti, az egy megfelelően kialakított, kifogástalan minőségű telephely, ahol minden reggel elindulhat a munka. Annak érdekében, hogy az agráriumban megtalálható építőipari megoldásokhoz adhassunk segítő rálátást, szakértő építészt kérdeztünk a könnyűszerkezetes épületek hasznosságáról, építéséről, felhasználásáról. Összefoglalónkban az e típusba tartozó csarnokoknál használatos PIRhab töltetű szendvicspanelekre fókuszáltunk.

Agrárcélú csarnokok építése

Mi szól a szendvicspanelek mellett? Mik a legszembetűnőbb előnyei?

A több évnyi tapasztalatom után nyugodtan kijelenthetem, hogy ma a legjobb választás egy agrárépület felépítéséhez a könnyűszerkezetes megoldás, azaz az acél váz, illetve a szendvicspanel homlokzat, tető és válaszfalak. Építése gyors, költséghatékony, a szendvicspanelek illesztései révén egyszerű a felszerelés, felhasználásával pedig egy hőhídmentes felületet kapunk. A tervek alapján haladva, a méretre szabott elemek miatt nincs maradék anyag, és a kis súlya miatt nem igényel komolyabb daruzást, tehát költséghatékony megoldásról beszélhetünk.

Hogyan képzeljünk el egy ilyen építkezést nagyvonalakban?

Egy zöldmezős beruházás a tereprendezéssel, majd az alapozással kezdődik. A pontalapok és talpgerendák után a kész acélszerkezetet állítják fel, amire már a szendvicspanel tetőszerkezetet fel is tudják szerelni. Ez fontos, mivel minél hamarabb tető alá hozzuk az építkezést, annál kevesebb ideig van kitéve a szerkezet, és nem mellesleg a munkások, az időjárás káros hatásainak. Eddig a pontig ideális esetben 2 hónap telik el.

A vasbeton padozat kiöntése és a szerkezet tűzvédő mázolása után már el is lehet kezdeni a homlokzati elemek felrakását, innentől pedig a munkaterületre lehet engedni a bádogosokat, elektromos és gépész szakágakat, lehet szerelni a válaszfalakat, nyílászárókat.

Az egész építkezés az első kapavágástól a kulcs átadásáig mindössze 7 hónap alatt lebonyolítható, de ez természetesen mérettől, rendeltetéstől, felszereltségtől változhat valamelyest.

A szendvicspanel használata a csarnokban

Mit nyújt egy szendvicspanel? Miért érdemes a fa, tégla vagy más falazóelem helyett ezt választani?

Gyorsabb építést tesz lehetővé, könnyen átalakítható, költséghatékonyabb megoldást jelent, hőhídmentes felületet eredményez. Mindemellett közel olyan hőátbocsátási tényezővel bír, mint a tégla, a fegyverzetének köszönhetően pedig ellenáll a fizikai és kémiai hatásoknak. Nem mellesleg esztétikus, ma már többféle színből és burkolati formából is válogathatunk.

Szerelése nem igényel nagy gépeket, darukat, mivel egy 10 cm-es szendvicspanel súlya körülbelül 12 kg/m², amit egy kisebb darusautóval vagy ollós emelővel könnyen, gyorsan és biztonságosan lehet mozgatni.

Az sem mindegy természetesen, hogy egy 30-as falazótéglából, vagy egy 10 cm-es szendvicspanelből építünk, mivel a végén jó néhány négyzetmétert nyerünk ezzel a 20 centis különbséggel.

Mit tud a hűtőházi PIR szendvicspanel?

Főképp a húsiparban kell a hőmérsékletet folyamatosan 0 fok közelében, vagy az alatt tartani. Ezt eddig komoly, speciális hűtőkamrákkal oldották meg, óriási hűtési gépészettel, ami aztán komoly áramfogyasztással jár, különösen nyáron. A PIRhab töltetű paneleknek köszönhetően ez mára sokkal költséghatékonyabban is megoldható. Az alacsony hőátbocsátási tényezőnek és a légzáró kapcsolati kialakításnak köszönhetően, valamint annak, hogy akár 200 mm-es vastagságot is választhatunk, kiváló megoldást jelent ez az élelmiszeriparban.

A szendvicspanelek előnyei az agráriumban

Gyors

Ha egy elnyert pályázatra, vagyis határidőre kell felmutatni a produktumot, vagy egy meglévő gazdaság átalakítása, bővítése nem húzódhat el tovább a tél közeledte miatt, mindenképp a szendvicspaneleket válasszuk. Főleg, ha a minőség mellett a gyorsaság is számít.

Szigetelt

Az állattartáshoz, terménytároláshoz nagy és okosan kihasználható, jól szigetelt terekre van szükség. A könnyűszerkezetes csarnok adta lehetőségekhez már csak egy jó gondolat és egy jó tervező szükséges. Nagyban megkönnyíti a gazda munkáját, ha jól ki van találva a vízelvezetés, gépészet, szellőztetés.

Időtálló

A csarnokok szélsőséges igénybevételnek vannak kitéve: időjárás, por, sár, állattartásban az ammóniatartalmú levegő, ami gyorsabb korrózióhoz vezet, ezek mind napi szinten jelen vannak. 

Vízálló

A vizesedésnek, párának, beázásnak teljes mértékben ellenáll, így a termény soha nem fog kárba veszni, vagy a keltető berendezés tönkremenni, mert beáztunk valahol ősszel, télen. Gyakorlatilag a teljes felület egy egybefüggő acéllemez, ami a rágcsálók ellen is védelmet biztosít. Emellett fontos, hogy jó szellőztetéssel biztosítani lehet a száraz légkört, így a vizes takarmányt is könnyen ki lehet szárítani.

Ellenálló

A szendvicspanelek belső burkolati felületkezelése kifejezetten ellenállóvá teszi azokat az extrémebb igénybevétellel szemben is, amik a mezőgazdasági, állattartásra használt csarnokokban előfordulhatnak.  A fém felületeket könnyű tisztítani, akár vegyszerekkel, akár nagy nyomású takarítóeszközök segítségével is, ami a mezőgazdaságban sokszor elengedhetetlen.

Költséghatékony

A tűzvédelmi előírásoknak teljes mértékben megfelel. Mivel jól szigetel, ezért a fűtést a legtakarékosabban ki lehet hozni, ami egy nagy csarnoknál éves szinten több százezres megtakarítást jelent.

Mit hoz a jövő?

Úgy vélem, szépen lassan kicserélődnek az idejemúlt megoldások a könnyűszerkezetekre, a szendvicspanelekre. Merész lenne azt állítani, hogy ezzel fellendül az ipar, de az biztos, hogy a gazdaságokban minimalizálódnak az épületek hiányosságaiból fakadó károk, illetve több pénz marad meg a költséghatékonyabb üzemeltetés mellett. Tapasztalataim szerint a szendvicspanel használata előrébb viszi a dolgokat az agrárium területén is.


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.