Blog

Alapanyagok és felületkezelés: a prémium minőség biztosítéka

2020. január 12. 07:20

Minden mesterember tudja: a prémium minőség a megfelelő alapanyag kiválasztásával kezdődik, legyen szó egy jó levesről, egy asztalról vagy éppen cserepeslemezekről. A Polmetál Pruszynski által kínált acéllemezek kivétel nélkül minőségi acélból készülnek, amit évtizedes tartósságot biztosító bevonatok védenek meg.

A Polmetál Pruszynski által gyártott és forgalmazott termékek alapanyagai között egyaránt megtaláljuk a jól ismert, hagyományos technológiával előállított horganyzott acéllemezeket, mint a modern műanyagbevonatokkal ellátott változatokat. A minőség és a tartósság tekintetében biztosan nem kell kompromisszumot kötnünk, hiszen a legmodernebb technológiák felhasználásával készült, többrétegű bevonattal ellátott alapanyagok esetén akár 40 éves garancia is elérhető!

Az acélmag felületkezelése

A Polmetál Pruszynski termékei esetén a legfontosabb alapanyag természetesen az acél, amely a tartósságot, időtállóságot és keménységet biztosítja. A hideg hengerléses technológiával készülő lemez a gyártás során mindkét oldalán különböző kezeléseken esik át:

 • horganyzásra kerül, ami a korrózió ellen nyújt hatékony védelmet (275 g/m2)
 • majd egy passziváló
 • és egy alapozó réteget hordanak fel rá,
 • és erre kerül a festék, amely lehet
  • 25 μm fényes poliészter
  • 35 μm matt-pikkely ill. TOPMAT® bevonat
  • 40 μm PURMAX® bevonat
  • vagy 50 μm PURLAK®/PURMAT® bevonat is lehet.
 • Mindez egy hátoldali védőlakkal is kiegészülhet.

Ez a megoldás garantálja azt a felületet, amely hosszú élettartamú, öntisztuló, és a rozsda is elkerüli. A széles színskála pedig lehetővé teszi, hogy a tetőt a homlokzattal és a környezettel összhangba hozzuk. Annak köszönhetően, hogy a lemezeket konkrét hosszúságban gyártják le, a hulladék minimális mennyiségre csökken. A lemezek súlya 0,5mm vastagságban mindössze kb. 5 kg/m², így szerelhetősége könnyű és gyors, tárolása, szállítása egyszerű.

Az egyes termékeket a bevonat alapján három fő csoportba oszthatjuk: léteznek fémes (alucink és horganyzott) bevonattal, különböző fényes és matt műanyag (poliészter és poliuretán) bevonattal, illetve különleges, többrétegű védőbevonattal ellátott megoldások is.

Az egyes termékekre az alapanyag gyártója ill. a Polmetál Pruszynski évtizedes garanciát vállal, aminek a pontos időtartama a bevonattól függ, és 10-től akár 40 évig is terjedhet.

Fémes bevonatok

Alucink

Az alucink az alumínium és a cink olyan speciális ötvözete, amellyel a hidegen hengerelt acéllemezt bevonva egy, a különböző környezeti behatásokkal szemben igen ellenálló termék áll elő.

Az alucink bevonatos, ezüstös színárnyalattal rendelkező termékek előnye, hogy kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek, és költségtakarékos megoldásnak számítanak. Tartósabbak az egyszerű horganyzott lemezeknél, de olcsóbbak, mint a színes bevonatos változatok.

Ezt a bevonatot trapézlemezek esetén találjuk meg: alacsonybordás trapézlemez esetén az S-250 GD (DIN/EN), míg teherhordó trapézlemez esetén S-320 GD (DIN/EN) minőségű acéllemez kerül felhasználásra.

Alucink lemez szerkezete

 

Horgany

A horganyzás során az acélt horgannyal, azaz cinkkel vonják be, ezzel biztosítva a korrózió elleni védelmet.

Az egyik legnagyobb múltra tekintő kezelési eljárással többek között trapézlemezek készülnek: alacsonybordás trapézlemez esetén az S-250 GD (DIN/EN), míg teherhordó trapézlemez esetén S-320 GD (DIN/EN) minőségű acéllemez kerül felhasználásra.

Szinténhidegen hengerelt tűzihorganyzott acéllemezből készülnek a „Z", „C" és „Σ" -szelemenek, méghozzá S350 GD minőségben. Merevségüknek és szilárdságuknak köszönhetően széleskörűen felhasználhatók különböző tartószerkezetek kialakításakor.

Horganyzott lemez szerkezete

 

Poliészter bevonatok 10 év garanciával

A legmodernebb termékek esetén az acéllemezek poliészter bevonatot kapnak. Az EN 10169/2 európai szabvány szerinti, azon belül akár a RUV4, vagyis a legigényesebb kategóriába sorolható termékek különleges festése ellenáll UV sugárzásnak, és általában is kivételes ellenállással rendelkezik a fotokémiai öregedési folyamatokkal szemben, ami ideális megoldást kínál olyan projektekben, ahol az esztétikai érték, a tartósság és a színtartósság egyaránt fontos.

Fényes, fényes metál, matt és matt pikkelyes poliészter bevonatok

A poliészter bevonatok széles választékban kaphatók, számos különböző színben és felületi kivitelben. Ezektől függően több évtizedes garancia is kapható az egyes változatokhoz.

Fényes poliészter burkolatok 10 év garanciával (PS25)

A 25 μm vastagságú, fényes poliészter bevonattal rendelkező termékek széles színválasztékban áll rendelkezésre, és UV ellenállásuk megfelel az EN 10169/2 európai szabvány szerinti RUV2 besorolásnak. Jellemzőjük a jó korrózióállóság és a jó deformálhatóság.

Poliészter lemez szerkezete

 

Műszaki jellemzők:

Tulajdonság A vizsgálat típusa Értékek
bevonat vastagsága - 25 μm
rugalmasság hajlítási törésállóság - minimális hajlítási sugár - T (mm) ≤ 3T
fényesség Gardner 60º 30 GU
karcállóság Clemen tesztje (gramm) ≥ 2000
korrózióállóság sókamra (óra) C3
nedvességgel szembeni ellenállás páratartalom-kamra (óra) 1000
UV ellenállás - RUV2

 

 

 

 

 

 

 

Az elérhető színváltozatok két csoportra oszthatók: fényes poliészter bevonatokra, illetve fényes fémbevonatokra, amik a RAL 8023 (réz) alapszínben kaphatók, de kérésre egyéb (pl. RAL 9006) színben is rendelkezésre állnak.

Fényes poliészter bevonat színek

*0,7 mm-es lemezvastagság
** 0,7 és 1 mm lemezvastagság
*** 0,7 mm, 1 mm és 1,25 mm lemezvastagság

Matt és matt pikkelyes poliészter bevonatok 10 év garanciával (PM35 és PMG35)

A matt poliészter bevonat 35 μm vastagságban kerül felhordásra, és a fényes bevonatokhoz hasonlóan kivételes ellenállással rendelkeznek a fotokémiai öregedési folyamatokkal szemben. UV ellenállása az EN 10169/2 európai szabvány szerinti RUV3 besorolásnak felel meg.

A matt felület elegáns hatást és meleg benyomást kelt, ami jól illeszkedik modern kialakítású házakhoz is. A tető tájolásától függetlenül a bevonat megtartja egyenletes matt megjelenését.

Műszaki tulajdonságok:

Tulajdonságok A vizsgálat típusa Értékek
bevonat vastagsága - 35 μm
rugalmasság
hajlítási törésállóság - minimális hajlítási sugár - T (mm)
≤ 2T
fényesség Gardner 60º max 5 GU
karcállóság Clemen tesztje (gramm) ≥ 1500
korrózióállóság sókamra C3
nedvességgel szembeni ellenállás páratartalom-kamra (óra) 1000
UV ellenállás - RUV3

 

A bevonat színei pikkelyes kialakítású változatban is elérhetők.

Matt poliészter bevonat színek

TOPMAT® bevonat 20 év garanciával

A TOPMAT® a Pruszynski új, stílusos hatást keltő bevonata, ami jól illeszkedik a modern lakóházak megjelenéséhez is.

Polmetál Pruszynski TOPMAT bevonat

Matt felülete a tető tájolásától függetlenül ugyanazzal az egységes megjelenéssel bír, amely a szemlélőben a mélység és a melegség érzetét kelti.

A TOPMAT® bevonat az azt alkotó festékrétegeknek köszönhetően különleges ellenállóképességgel bír a fotókémiai jellegű öregedéssel szemben, ami ideálissá teszi olyan épületek esetén, ahol az esztétikai megjelenés és a színtartósság különösen fontos.

Műszaki jellemzők:

Tulajdonság A vizsgálat típusa Értékek
bevonat vastagsága - 35 μm
rugalmasság hajlítási törésállóság - minimális hajlítási sugár - T (mm) ≤ 3T
fényesség Gardner 60º max. 5 GU
karcállóság Clemen tesztje (gramm) ≥ 1500
korrózióállóság sókamra (óra) C3
nedvességgel szembeni ellenállás páratartalom-kamra (óra) 1000
UV ellenállás - RUV3

 

 

 

 

 

 

Elérhető színek:


Poliuretán bevonatok 30 év garanciával

A 50 μm vastagságú poliuretán bevonatok UV ellenállása az az EN 10169/2 európai szabvány szerinti legmagasabb, RUV4 besorolás alá sorolható: az alkalmazott festékek kivételes ellenállással rendelkeznek a fotokémiai öregedési folyamatokkal szemben. A vastagabb festékréteg fokozott ellenállást biztosít a korrózió ellen, ami előnyt jelent városi vagy ipari környezetben, hiszen így a termék a hagyományos és a poliészter bevonatú megoldásoknál biztosabban alkalmazható nagy igénybevételt jelentő körülmények között.

Fényes (PURLAK) és matt (PURMAT) poliuretán bevonatok

 

A bevonatok fő jellemzői:

 • nagyon jó ellenállás az ultraibolya sugárzással szemben
 • kiváló korrózióállóság
 • nagyon jó deformálhatóság

A bevonatok két fő csoportba oszthatók:

PURLAK® (PU50): fényes bevonatok

Műszaki jellemzők:

Tulajdonságok A vizsgálat típusa Értékek
bevonat vastagsága - 50 μm
rugalmasság
hajlítási törésállóság - minimális hajlítási sugár - T (mm)
≤ 0,5T
fényesség Gardner 60º max 80 GU
karcállóság Clemen tesztje (gramm) ≥ 3000
korrózióállóság sókamra C4
nedvességgel szembeni ellenállás páratartalom-kamra (óra) 1500
UV ellenállás - RUV4

Elérhető színek:

PURLAK bevonat színek

 

PURMAT® (PUM50): matt bevonatok

Műszaki jellemzők:

Tulajdonságok A vizsgálat típusa Értékek
bevonat vastagsága - 50 μm
rugalmasság
hajlítási törésállóság - minimális hajlítási sugár - T (mm)
≤ 1,5T
fényesség Gardner 60º max 5 GU
karcállóság Clemen tesztje (gramm) ≥ 3000
korrózióállóság sókamra C4
nedvességgel szembeni ellenállás páratartalom-kamra (óra) 1500
UV ellenállás - RUV4

Elérhető színek:

PURMAT bevonat színek

Hibrid bevonatok akár 40 év garanciával

PURMAX®

A PURMAX® egy hibrid bevonattípus, ami különösen erősen áll ellen a környezeti és mechanikai behatásoknak, így a karcolásoknak is. A védelmet két, poliuretánból és poliészterből álló réteg kombinációja biztosítja, amit lakk egészít ki. A poliuretán a rozsdával szembeni ellenállóságért felel, a poliészter pedig az UV sugárzásnak ellenálló színtartósságért felel.

A bevonat választása esetén a gyártó a termék megjelenésére vonatkozóan 20 éves esztétikai garanciát, míg a lemezre magára 40 éves tartóssági garanciát vállal.

A PURMAX® bevonatok négy alapszínben érhetők el (RAL 8004, 8017, 7016, 9005), fényes és fél-matt változatban (PUX40) is.

A bevonat fő jellemzői:

 • nagyon jó ellenállás az ultraibolya sugárzással szemben
 • nagyon jó korrózióállóság
 • jó formálhatóság és ellenállás a karcolásokkal szemben

Műszaki jellemzők:

Tulajdonságok A vizsgálat típusa Értékek
bevonat vastagsága - 40 μm
rugalmasság
hajlítási törésállóság - minimális hajlítási sugár - T (mm)
≤ 0,5T
fényesség Gardner 60º max 10 GU
karcállóság Clemen tesztje (gramm) ≥ 2500
korrózióállóság sókamra C4
nedvességgel szembeni ellenállás páratartalom-kamra (óra) 1500
UV ellenállás - RUV4

Elérhető színek:

Különleges bevonatok akár 40 év garanciával

A Polmetál Pruszynski által kínált alapanyagok között megtalálható a Tata Steel által kifejlesztett, áttörést jelentő innovációt jelentó Colorcoat® acéllemezei is, melyekhez a gyártó – az alkalmazás módjától és helyszínétől függően – 15-től 40 évig terjedő garanciát ad.

Colorcoat HPS200 Ultra®

Colorcoat HPS200 Ultra®

A Colorcoat HPS200 Ultra® bevonattal ellátott acéllemez erősen korrózióvédett, kültéri és beltéri alkalmazásokhoz egyaránt ideális, különösen igényes környezetben. A 200 μm vastagságú bevonattal ellátott lemez színtartóssága kétszerese a tipikus plasztiszol bevonatokhoz képest. A bevonat különleges tulajdonságainak köszönhetően a vágott élek is páratlanul tartósak. A gyártó a környezetvédelemre is ügyel, hiszen a környezetet veszélyeztető összetevőket a gyártásból eltávolították, a termék pedig 100% -ban újrahasznosítható.

Főbb jellemzők:

 • nagyon jó az ultraibolya sugárzás ellen
 • kiváló korrózióállóság
 • kiváló deformálhatóság

Műszaki jellemzők:

Tulajdonságok A vizsgálat típusa Szín Értékek
bevonat vastagsága EN 13523-1 minden 200 μm
rugalmasság - hajlítási törésállóság - minimális hajlítási sugár - T (mm) EN 13523-7 minden 0T do 16oC
1T do 0oC

rugalmasság - ütésállóság – J
EN 13523-5 minden ≥ 18
tapadás - keresztmetszet (%) EN 13523-6 minden 100

karcállóság (g)
EN 13523-12 minden > 5000

fényesség - Gardner 60º
EN 13523-2 nem matt 20-40 GU
EN 13523-2 matt <10 GU

kopásállóság - Taber, 250 fordulat, 2 kg, CS10) - (mg)
EN 13523-16 minden < 12

korrózióállósági kategória (külső / belső)
EN 10169 minden RC5
CPI5

korrózióállóság - só spray (óra)
EN 13523-8 minden 1000

nedvességállóság (óra)
EN 13523-26 minden 1000
az UV sugárzással szembeni ellenállás kategóriája EN 10169 minden RUV4
maximum hőm. folyamatos üzem (oC)     60

Az alábbi fényes és matt színek érhető el:

Colorcoat HPS200 Ultra® színek

Colorcoat Prisma®

Coloscoat Prisma®

Az áttörést jelentő innováció eredményeként létrejött Colorcoat Prisma® technológia segítségével a Tata Steel egy olyan háromrétegű, 40 ill. 65 μm vastagságú bevonatot visz fel az acéllemezre, aminek eredményeként egy optimális, szilárd, krómmentes bevonatú terméket kapunk.

A Colorcoat Prisma® UV-ellenállása egyedülálló módon múlja felül a legtöbb bevonatét. A korrózióállóságra vonatkozó szigorú európai szabványoknak is megfelel, és az esztétika és a tartósság tekintetében is kiemelkedően hosszú időre szóló megoldást nyújt, így ideális választás kereskedelmi épületek, és kiskereskedelmi, logisztikai vagy középületek számára.

Az alapanyag jellemzői:

 • az optimalizált Galvalloy™ fémes réteg maximális korrózióállóságot és a vágott élek védelmét biztosítja
 • Független vizsgálatok eredményeként az illékony szerves vegyületek (VOC) kibocsátása kapcsán az EN ISO 16000-9 szabvány szerinti A + besorolást kapta meg.
 • Teljes mértékben megfelel a REACH követelményeknek: nem tartalmaz kromátokat, ideértve a hatértékű krómot is.
 • Nagy-Britanniában gyártják. A termék megfelel a BES 6001 jelű, az építőipari termékek felelős beszerzéséről szóló szabványnak.
 • A fenntarthatóság garanciája, hogy a termék megfelel a BREEAM és a LEED tanúsítványoknak.

Műszaki jellemzők:

Tulajdonságok A vizsgálat típusa Szín Értékek
bevonat vastagsága EN 13523-1 egyenletes, fémes és matt 65 μm
EN 13523-1 elements 40 μm
rugalmasság - hajlítási törésállóság - minimális hajlítási sugár - T (mm) EN 13523-7 minden 0,5T do 16ºC
rugalmasság - ütésállóság - J EN 13523-5 minden ≥ 18
tapadás - keresztmetszet (%) EN 13523-6 minden 100
karcállóság - ceruza keménység EN 13523-4 minden H
fényesség - Gardner 60º EN 13523-2 egyenletes és fémes 25-35 GU
EN 13523-2 matt <10 GU
EN 13523-2 elements 30-40 GU
kopásállóság - Taber, 250 fordulat, 2 kg, CS10) - (mg) EN 13523-16 egyenletes, fémes és matt < 15
EN 13523-16 elements < 15
korrózióállósági kategória (külső / belső) EN 10169 minden RC5
CPI5
korrózióállóság - só spray (óra) EN 13523-8 minden 1000
nedvességállóság (óra) EN 13523-26 minden 1500
az UV sugárzással szembeni ellenállás kategóriája EN 10169 minden RUV4
maximum hőm. folyamatos üzem (oC)     90

Az alábbi színek érhetők el:

Coloscoat Prisma® színek

 

Confidex® Garancia

A Colorcoat HPS200 Ultra® és Prisma® alapanyagokból készült termékekre a Tata Steel garanciát vállal, melynek mértéke az alábbiak szerint alakul, az alkalmazás módjától, helyszínétől függően:

A Colorcoat HPS200 Ultra® esetén:

Confidex garancia HPS200 Ultra 01

Confidex garancia HPS200 Ultra 02

A Colorcoat Prisma® esetén:

Colorcoat garancia Prisma 01

Colorcoat garancia Prisma 02

A garancia érvényességi területei: 
1. zóna: Magyarország, Írország, Nagy-Britannia, Dánia, Svédország, Norvégia, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Cseh Köztársaság, Szlovákia, Németország, Hollandia, Belgium, Franciaország, Luxemburg, Svájc, Ausztria, Szlovénia
2. zóna: Portugália, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Bosznia és Hercegovina, Szerbia, Montenegró, Koszovó, Macedónia, Albánia, Románia, Görögország
A Confidex garanciális zónákon kívüli eső alkalmazási ország esetében kérjük lépjen kapcsolatba velünk további információkért.
A tengerparti sávban található helyekre vonatkozó garanciaidő a parttól 1km-re található épületekre vonatkozik.

A Confidex® Garanciáról további információkat, feltételeket találunk a www.colorcoat-online.com/registration oldalon, ahol a garancia igénylése is lehetséges az online regisztráció segítségével.

A Confidex® Garancia érvényesítéséhez az épületet az építés befejezésétől számított 3 hónapon belül regisztrálni kell.

Színgarancia

A Polmetál Pruszynski garantálja, hogy egy adott megrendelés esetén a teljes megrendelt mennyiség ugyanolyan színű (árnyalatú) legyen. Az összetett bevonási folyamatok miatt azonban lehetséges, hogy az eltérő szállítmányok színei között árnyalatbeli különbségek láthatók. A színekre vonatkozó felelősségvállalás ezért csak egy szállításra korlátozódik. Pótlás ill. utórendelés esetén érdemes feltüntetni az előző tételek rendelési számát, hogy azonosításra kerüljön, hogy a rendelés pontosan melyik alapanyag-tekercsből készült.

Az adott szín elérhetőségének ellenőrzéséhez forduljon az értékesítési osztályhoz. A következő színskála illusztráció, a színek a valóságban ettől eltérhetnek.

Az elérhető bevonatok összehasonlítása:

Bevonat

vastagság

korrozió- állóság

UV ellenállás

megmunkálhatóság

esztétikai / technikai garancia

fényes poliészter

25 µm

***

**

**

10/30 év

TOPMAT®

35 µm 

****

****

***

20/35 év

PURMAX®

40 µm

****

****

***

20/40 év

PURLAK®

50 µm 

****

***

***

akár 30/50 év

PURMAT®

50 µm 

****

****

***

akár 30/50 év

Az értékelési skála 1-től 4 csillagig terjedő értékeket tartalmaz, ahol a **** a legmagasabb érték