HOL HASZNÁLJUK A SZENDVICSPANELT?

A szendvicspanel korunk építészetének egyik legsokszínűbb, legkorszerűbb építőanyaga, ami a mai magas elvárásoknak, igényeknek teljes mértékben megfelel – építészeti és megrendelői szempontból egyaránt. Hol és hogyan használhatjuk ezt a terméket? Ezt járjuk körbe összefoglalónkban.

Mielőtt azonban sorra vennénk a felhasználási területeket, a legjobb, ha alaposan megismerjük a szendvicspanel tulajdonságait.

Mi szól a szendvicspanel mellett?

  • Az építészetben a minőség gyakran párosul magasabb árakkal, viszont a szendvicspanel esetében egy igen pénztárcabarát megoldásról beszélhetünk, vagyis ár-érték arányban a legjobb választás lehet ez a konstrukció, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a hagyományos épület szerkezethez viszonyítva a szendvicspanel több elemet (szigetelés, homlokzat) is kivált.
  • A Polmetál Pruszynski szendvicspanelek esetében két acél fegyverzet közé szorított poliuretán (PIR) keményhab, kőzetgyapot vagy polisztirolhab töltésből áll. A standard méretek 40-120 mm között mozognak, ezek hőátbocsátási tényezője az egyik legjobb a piacon. Ennek előnyét már az első számlák alkalmával megtapasztalhatjuk, hiszen a jó szigetelésnek az energiatakarékosság, annak pedig a fenntartási költségek csökkenése lesz a következménye.
  • Az acéllemez fegyverzet vastagsága általában 0,5 mm, de ettől közös megegyezés alapján el lehet térni. Ez nagy szerepet játszik az élettartam és a fizikai behatások terén, a bevonatoknak köszönhetően rendkívül ellenálló, ami például egy mezőgazdasági tárolónál alapvető feltétel, mivel ott nagy igénybevételnek – maró anyagok, erős korrozív környezet, vegyszerek, mechanikai hatások – van kitéve az épület.
  • A szendvicspanelek felhasználási palettája igen széles, legyen szó agráriumi célú vagy ipari csarnoképítésről, melléképületről, nyaralóról, de akár egy modern lakóépületről, mindegyik területen előnyös megoldást jelent. A külső megjelenést a felület mintázata és színe adja: elérhető mikrobordás, sávos vagy sima változat is, többféle színben, a megrendelő ízlésének eleget téve.

Hol használhatjuk a szendvicspaneleket? Számos példa hozható válaszként:

Ideális választás csarnokok, mezőgazdasági tárolók létesítésénél

Egy nem könnyűszerkezetes építmény felépítése manapság rengeteg időbe telik: a tervezéstől kezdve a kivitelezők keresésén, a földmunkán, az alapozáson, a kőművesmunkán át, egészen a megvalósulásig hónapok, de akár évek is eltelhetnek. Ezzel szemben a szendvicspanel-szerkezetű építmény felépítése kis fajsúlyának, a nagy elemeknek, a könnyű rögzítésnek, a minimális munkaerőnek köszönhetően jóval kevesebb időt és pénzt vesz igénybe a többi technológiával ellentétben.

Az idő pedig nem utolsó tényező egy mezőgazdasági épület kivitelezésénél sem, hiszen a terményt, az állatokat, a gépeket nem szabad kitenni az időjárás viszontagságainak.

Mivel a szendvicspanel önhordó, könnyű építőelem, így nem igényel segédszerkezetet, falazást vagy komolyabb alapozást. Egy egyszerű zártszelvényvázra felfúrható önmetsző csavarokkal (ezekről bővebben külön cikkben számolunk be), az illesztésnek köszönhetően pedig egy teljesen vízzáró konstrukciót kapunk.

A kis tárolótól a nagy raktárig

Ha otthon egy kerti tárolóra van szükségünk, vagy a cégünknek kell egy nagyobb raktár, a szendvicspanelnél nehezen találni jobb megoldást. 

Szállításához, szereléséhez nem kellenek túlméretes daruk vagy kamionok. Nagyobb raktár létesítésénél is egy autódaruval, ollós emelő segítségével elvégezhető a felszerelés. Mindez egy kisebb tároló esetében 2-3 emberes munkát jelent.
Építéséhez nincs szükség nagy terekre: ha a telek végében van 5-6 négyzetméternyi hely, nyugodtan tervezhetünk egy kis tárolót oda a bicikliknek, kerti szerszámoknak, télen a virágok tárolására.
Egymásra történő deponálása miatt kis helyen is elfér, illetve a szerelés is megoldható szűkebb területről. Nincsen hozzáférhetetlen rész, nem kell előfúrás, a helyre rakást követően két ember és egy akkus csavarbehajtó elegendő az elem rögzítéséhez. Összegezve tehát: nincsenek kompromisszumok.

A panelek leszabása a pontos méretek alapján történik, így a helyszínen nem kell a vágással bajlódni, és a maradék anyag is szinte nullára redukálható, ami további költségcsökkentő hatású.
A nyílászárók helyeit gyorsdarabolóval vagy orrfűrésszel egyszerűen, pontosan és gyorsan ki lehet alakítani.
Mindezek mellett persze nem árt szakemberre bíznunk a szerelést, mivel gyakorlat nélkül a csavarokat könnyen túl lehet húzni, az illesztéseknél is kellő figyelemmel kell lenni, és egy esetleges hibás vágásnál az egész táblánk is rámehet. Egy bejáratott brigáddal az építés gyors és látványos.

Egy kisebb tárolónak azonban neki lehet állni akár egyénileg is, hiszen a pontos méretek megadásával a gyártó leszállítja a paneleket, az aljzathoz erősített profilba helyezve egyszerűen megépíthető egy kerti tároló. Itt is önmetsző csavarokkal történik a rögzítés (a csavarok általános bemutatóját itt olvashatjuk).
A munkaterületre becsomagolva történik a szállítása, a panelek oldalai egy öntapadó fóliaréteget kapnak – amit később el kell távolítanunk –, az elemek közé pedig polisztirol távtartók kerülnek, így a kisebb fizikai hatásoknak ellenállnak.

Nagyszerű választás hűtőházak telepítéséhez

120-220 mm-es vastagságával, rendkívül alacsony hőátbocsátási tényezőjével a PIRTECH panelek kiváló választás az élelmiszer feldolgozásban, hűtőkamrákhoz és hűtőházakhoz, vagy komoly szigetelést igénylő raktárakhoz. Emellett az élelmiszer raktározásnál, feldolgozásnál a higiéniai elvárás igen magas, a felületnek pedig könnyen tisztíthatónak kell lennie, amin nem ül meg gomba, baktérium. A kívánt hatást egy speciális, erre a célra kifejlesztett bevonattal érik el a szendvicspanel esetében, ami kvázi nem biztosítja a táptalajt a különböző kórokozóknak.

A PIRTECH panelek páraáteresztő képessége egészen alacsony, ami szintén előnyt jelent a hűtőkamrák kialakításakor. Ezen tulajdonságok összessége pedig a rezsiköltségekben fog igazán megmutatkozni.

Komfort, biztonság, kényelem egyben, egy családi ház formájában

A „merjünk merészet álmodni” a szendvicspanelek esetében nem csak egy elcsépelt mondás, itt tényleg bármely szokatlan elgondolás megvalósítható. A minimalista, letisztult formáktól a kacér tagoltságig minden kialakítható, a végén pedig egy nem szokványos építményt fogunk kapni, ami nem csak vonzza a kíváncsi tekinteteket, hanem komfortot és biztonságot is nyújt a családnak.
Ha van egy dédelgetett ötlet, egy különleges elképzelés és egy építési telek, akkor már csak egy tervezőt kell keresni, aki papírra veti az álmokat. Nagy terek, teraszok, izgalmas raszterek, érdekes megoldások – mindez gyorsan és költséghatékonyan elérhető.

A könnyűszerkezetes építmények egyszerűen bővíthetőek, ami egy gyarapodó családnál, óriási előny.
Egy darabig elvannak a gyerekek egy helyiségben, de idővel kell egy másik szoba, téli kert a növények, és így tovább. Ha kirepültek a gyerekek, akár vissza is térhetünk a ház eredeti méretére, ugyanis a moduláris elemeket ugyanúgy szét lehet szedni, ahogy összeraktuk, és amilyen égető probléma a helyhiány, egy vagy két kihasználatlan szoba, ugyanúgy problémát jelenthet a felesleges terek kifűtése, felhasználása, így célszerű azokat elbontani. Voltaképpen mindig annyi tér áll rendelkezésre a szendvicspanelek felhasználásával, amennyi éppen szükséges számunkra.

Irodák, bemutatótermek, kávézók különleges, elegáns terei

Egy irodaépület tükrözze a cég politikáját, céljait, irányát, stílusát, ragadja meg az ügyfelet és árulkodjon a vállalkozásról – egy szendvicspanel szerkezetes építménnyel kifejezhetjük mindezt. Extravagáns színekkel, nagy ablakokkal, fiatalos környezettel máris szerzünk egy lendületes, dinamikus jelzőt a vállalkozásnak. De egy letisztult, antracitszürke homlokzattal, egy-egy ízléses kiugrással, nagy irodákkal, tárgyalókkal, faburkolattal máris impozáns, elegáns külsőt kölcsönözhetünk cégünk székhelyének. A döntés és a stílus csak rajtunk múlik, a megoldás pedig egyértelműen a szendvicspanel.

A szendvicspanellel kiállításoknak, rendezvényeknek, bemutatótermeknek adhatunk illő helyet. A bemutatóterem legyen tágas, világos, sok növénnyel ellátva. A kiállítási darabokat körbe tudják sétálni az érdeklődők, legyen hova leülni, legyen helye a kivetítőnek és így tovább. Mindez egyszerűen megoldható ezzel az építési technikával.

Egy kávézó a Duna-parton illeszkedjen bele a környezetébe, legyen tágas terasza, kiülő része, a rusztikus megoldások, sejtelmes fények itt kifejezetten vendégcsalogatónak hatnak. Egy kicsit lehet játszani a komponensekkel, mivel moduláris elemekből áll össze az egész szendvicspaneles épület, így akár szét is szedhető, kinyitható, toldható, téliesíthető, ami a vendéglátó egységeknél különösen fontos szempont lehet.

A fent említett példák és érvek ismeretében meglévő ötleteinkhez már megfelelően választhatunk szendvicspanelt, olyan megoldást kapva, ami teljesen megfelel igényeinknek. Döntésünk során pedig bármikor kérhetjük a Polmetál Pruszynski szakértő csapatának segítségét.


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.