A KÖTŐELEMEK FAJTÁI ÉS FELHASZNÁLÁSUK

Az építőiparban tökéletes egészről csak akkor beszélhetünk, ha minden alkatrész, rögzítés, kötőelem a legjobb minőségben kerül beépítésre, a legnagyobb elemektől a legapróbb csavarig.   Most a legkisebb tartozékot, a csavarok típusait fogjuk ismertetni hosszban, átmérőben, színben, felhasználásban, anyagában.

A megfelelő kötőelem megválasztását legjobb, ha szakemberekre bízzuk, de ha magunk akarjuk beszerezni és beépíteni ezeket, érdemes tisztában lenni néhány dologgal épületszerkezetünk biztonsága szempontjából.  

Mik a legfontosabb szempontok a kötőelemek megválasztásakor?

A megfelelő kötőelem kiválasztása során figyelembe kell vennünk: 

  • a rögzített elem és az aljzat vastagságát, annak anyagát,
  • kültéren vagy beltérben történő felhasználását, 
  • a látszó vagy rejtett rögzítést, 
  • a mennyiséget, 
  • illetve, ha szükséges, az alátét típusát. 

A Polmetál Pruszynski által forgalmazott ETANCO rögzítőelemeket a gyártó cég közel 70 éves múlttal a háta mögött a legmagasabb minőségben állítja elő mérnökeivel, laboratóriumi körülmények között, így ezek bármelyikében maximálisan megbízhatunk választásunkkor.

Milyen szakmai érvek szólnak az ETANCO termékek mellett?

  • Termékeik egy külön Powder.coat réteget kapnak, ami nemcsak tartós UV védelmet biztosít, hanem a korrózió ellen is hatásos védelmet nyújt, ezzel a hosszú élettartamot garantálja.
  • A kötőelemek a Powder.coat bevonaton túl egy gRey.coat réteget is kapnak, amitől ellenállnak a sós víznek, a vegyi anyagoknak, a magas hőmérsékletnek, valamint a galvanikus korróziónak. 
  • Vizsgálatok alapján az ETANCO kötőelemek 72 órás sókamra után sem mutatták a korrózió nyomait a többi gyártó csavarjaival ellentétben. 
  • A csavarok laboratóriumi vizsgálatokon estek át, ahol többek közt a páralecsapódást, fagyállóságot és hőszigetelést figyelték meg. Ezek az elemzések bizonyították, hogy az ETANCO kötőelemei alkalmasak az élelmiszeripari használatra extrém körülmények között, akár hűtőházaknál és fagyasztókamráknál, mind higiéniai, mind szerkezeti szempontból. 

A legfontosabb lemezcsavarok és szerelésük

Lemezek csavarozása

A Polmetál Pruszynski kínálatában megtalálható kisebb és nagyobb önfúró lemezcsavarok is találhatók. A rövidebbek 19-25 mm hosszúságúak és 4,8 mm átmérőjűek. Festett és horganyzott kivitelben is megtalálhatók, EPDM alátéttel.

Szerelés tekintetében fontos, hogy torx és hatlap fejjel is rendelkezésre állnak ezek a kötőelemek. A hatlapfejű a legelterjedtebb, olyan helyen alkalmazzák, ahol könnyen hozzáférnek villáskulccsal vagy dugókulccsal a csavarhoz. A fejrész meg lett magasítva, így a beszerelés könnyebb.

A torx behajtás előnye, hogy a csavar nagyobb felületen érintkezik a bitfejjel, jobban kapaszkodik, ezzel megkönnyíti a behajtást, a csavar menete nem csorbul el és a bitfejet is óvja. Lemezek egymáshoz fűzéséhez használják úgy, mint a sarok- vagy takaróprofilok felfogatásánál, vagy élhajlított elemek rögzítésénél, de tetőhéjazatnál is alkalmazható (például bitumenes hullámpalánál). A rögzítéshez szükséges bitek és behajtófejek szintén megtalálhatók a Pruszynski webáruházában.

Kültéri felhasználásnál elengedhetetlen a 100%-os vízszigetelés, ezt EPDM alátét biztosítja. Fontos, hogy a csavar annyira legyen meghúzva, hogy az alátét megfelelően illeszkedjen a lemezhez, hogy ott semmi nedvességet ne engedjen át.  Túl gyenge leszorításnál a csapadék a csavar alá folyhat, ha pedig túl erősen húzzuk meg, a lemez látja kárát, mivel az deformálódhat.

Lapos, nagyfejű önfúró lemezcsavar fémhez, fához 

A horganyzott, 4,2 mm átmérőjű lapos, nagyfejű lemezcsavarokat olyan helyen alkalmazzák, ahol maga a csavar eltakarásra kerül, így nem akadályozza az elé szerelt szerkezetet (például gipszkarton profiloknál). Lemezek egymáshoz fűzéséhez, takaróprofilok felfogatására alkalmas, beltérben. Előfúrás nem szükséges alkalmazása során, hiszen a nagy terhelést nyújtó önmetsző menet könnyedén átfúrja a lemezeket. Fontos, hogy a fúrást mindig merőlegesen végezzük, elektromos fúrógéppel.

Önmetsző csavarok fa szerkezethez, betonhoz 

Az önfúró csavarok között a fa szerkezetekhez szánt lemezcsavarok a hosszabbak, 35-70 mm-ig terjedő értékekkel. Ez lényegében azért van, hogy a fába jobban belekapaszkodjon, így biztosítva a szerkezet állékonyságát.

E csavarok esetében speciálisan tervezett, Hi-Lo menettel összekapcsolt fúróhegy lehetővé teszi a közvetlen beszerelést fába, betonba. Betonnál elő kell fúrni egy 5 mm átmérőjű befogadó lyukat. A csavar alatti menetes rész biztosítja az EPDM biztos elhelyezkedését a lemezen, viszont figyelni kell a helyes leszorításra, mert a fába könnyen belekap a csavar és túlhúzza magát, azzal pedig a lemez deformálódik. A RAL színskála több színében is elérhető csavarfejjel, hogy a lehető legjobban, szinte láthatatlanul illeszkedjen bele a szerkezetbe.

Szendvicspanelek rögzítéséhez használt csavarok 

120-280 mm-es hosszukkal ezek a legnagyobb kötőelemek, hiszen a szendvicspanel tető és fali elemek teljes szélességét át kell fogniuk, sőt a tetőpanelnél még a bordázatot is bele kell számolni a hosszba. 

A Polmetál Pruszynski fém és fa fogadószerkezethez egyaránt forgalmaz prémium minőségű ETANCO csavarokat, mindegyiket EPDM alátéttel ellátva, amely tartós szigetelést biztosít.  Az időjárás viszontagságainak a kötőelemek is ki vannak téve, épp ezért egy speciális, úgynevezett Powder.coat festékréteggel látták el a csavarokat a korrózió ellen és a hosszú élettartam biztosításáért. A meneteknél pedig a 20 mikronos cinkbevonat biztosítja a magas minőséget teljes hosszban.  A csavarok végén található fúrófejek rendkívül magas ellenállást biztosítanak nyúlással és vágással szemben. Nem törnek vagy csorbulnak, szinte bármilyen vastagságú acélszerkezethez megfelelő választást jelentenek.

Az EPDM alátét 

Szintén kihagyhatatlan eleme a szerkezetnek az EPDM alátét, ez akadályozza meg ugyanis, hogy a nedvesség ne jusson be a belső térbe. Egy nagyon szívós anyagról van szó, ami ellenáll a változó időjárás körülményeinek, az UV sugárzásnak, és évek múltán sem veszít rugalmasságából, vízszigetelő képességéből. Beszerelés után saját magát vulkanizálja a fémlemezen, ez még biztosabb illesztést eredményez. Tulajdonságait tekintve egész elképesztő termékről van szó, jellemzőit -50 és +100 oC közti tartományban megőrzi. Ilyen eshetőséggel pedig hazai viszonylatban jó ideig nem fogunk találkozni. 

A szegecsek 

A szegecs vagy popszegecs egy alumíniumfejjel és szénacél szárral rendelkező kötőelem. Felhasználási területe rendkívül széles az elektronikától a gépgyártáson keresztül egészen az építőiparig találkozhatunk vele. Az építőiparban általában különféle acél vagy alumíniumlemezek gazdaságos egymáshoz rögzítéséhez lett tervezve, biztosítja az egyoldali szerelést, ami sok hozzáférhetetlen helyen jelent előnyt. Popszegecset alkalmazva előfúrás szükséges. 

Méretét tekintve is csoportosítható: a kisebb szegecsek egyszerűbb rögzítésre alkalmasak (lemezek, redőnyök, keretek), a nagyobbak már bírják a terhelést (szerkezetek, vázak), ezeknél már speciális szegecshúzógépre van szükségünk.  Fontos, hogy ezeknek az elemeknek az épület belsejében, nedveségtől mentes helyen kell lenniük, mivel alátétszigetelés ennél a rögzítéstechnikánál nem alkalmazható. 

Vásárlás online, szakértő tanácsadással

A fentiek ismeretében már megfelelően választhatunk kötőelemet igényeink szerint, és bármikor kérhetjük a Polmetál Pruszynski szakértő csapatának segítségét is a döntéshez.

Ha már megvan a megfelelő csavar vagy szegecs típus, akkor a Polmetál Pruszynski webáruházában önállóan, házhoz szállítást kérve is megrendelhetjük az általunk választott lemezanyag rögzítéséhez szükséges kötőelemek és szerszámokat, előbbieknél a megfelelő méretet és színt is kiválaszthatjuk. Ez nem csak az építkezés megkezdése előtt lehet hasznos, de akár abban az esetben is, ha a kötőelem idő előtt elfogy, és így kisebb mennyiségben szeretnénk pótlást rendelni az építkezés befejezéséhez.


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.