MINŐSÉG ÉS SZAKÉRTELEM AZ ACÉL ÉPÍTŐANYAGOK PIACÁN

A POLMETÁL PRUSZYŃSKI TÖRTÉNETE

2002-es megalakulása óta Polmetál Pruszyński következetesen képviseli azt a szemléletet, mely a lengyelországi anyacéget is jellemzi: üzletpolitikájukat a minőségi termékek, a kompetens menedzsment és a partneri hozzáállású ügyfélkezelés hármasa határozza meg.

A Polmetál Pruszyński Kft. az acél építőanyagok piacának egyik meghatározó hazai szereplője, mely a Pruszyński cégcsoport termékeinek kereskedelmével foglalkozik, illetve gyártóként is jelen van a Magyarországon. A hazai cég a ma már 20 országban jelenlévő Pruszyński márkanév egyik első külföldi képviselete volt. A 17 éve változatlan, Vas megyei székhellyel, Tormásligeten üzemelő vállalkozás több mint 10 főt foglalkoztat, és több százmillió forintos éves bevétellel rendelkezik.

Piacra lépés a 2000-es években: egy lengyel sikertörténet hazai kiadása

A vállalatot 2002-ben alapították, a legnagyobb lengyelországi építőipari vállalkozás, a Pruszyński cégcsoport tagjaként. Ahogy a lengyelországi anyacég, a Blachy Pruszyński esetében, a magyarországi Polmetál Pruszyńskinél is szorosan kapcsolódik a vállalat története az alapító személyes pályaívéhez. Míg Lengyelországban a céget 1985-ben megalapító Krzysztof Pruszyński játszik kulcsszerepet, a magyarországi Polmetál Pruszyński hajtómotorjának az alapító-ügyvezető, Boguslaw Marciniak tekinthető.

Az 1962-ben született szakember Lengyelországból, Varsó környékéről származik, de már több mint 30 éve Magyarországon él: egy varsói műszaki középiskola elvégzése után a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte meg géptervező mérnöki diplomáját. Több évtizedes karrierje alatt Boguslaw – akit munkatársai és üzleti partnerei is Bogdánnak szólítanak – többek között a Rábánál és az ikladi Ipari Műszergyárban dolgozott tervezőmérnökként, de értékesítéssel és vállalatirányítással kapcsolatos felelősségi köröket is betöltött.

Ez a hosszú, változatos szakmai életút tette képessé arra, hogy sikeresen hajtsa végre azt az összetett, kihívásokban bővelkedő feladatot, amit egy márkanév és egy vállalat új piacra való belépése jelent. A helyi környezeti sajátosságok, a szabályozás és az üzleti szereplők ismerete, valamint a lengyel származás és nyelvtudás Bogdan esetében egyaránt adott volt, és ez egyszerre biztosította az eredményes működést Magyarországon, illetve a hatékony összeköttetést a lengyel anyacéggel.

A megalakulást több éves felkészülési, kutatási fázis előzte meg, így egy átgondolt üzleti modellel indult el az új vállalkozás, amelynek az építésében a jelenlegi vezetés az első naptól részt vett. A kezdeti évekre jellemző gazdasági konjunktúra segítette a megkapaszkodást a piacon; kezdettől fogva kitartó és következetes feladatot jelentett a minőséggel kapcsolatos bizalom építése. A 2008-as gazdasági válság ebben a szektorban is megtorpanást eredményezett: a próbatételt a vállalat eredményesen vészelte át, ezzel is növelve ellenállóképességét. A Polmetál a stagnálás időszakában sem szállt be az olcsóbb tömegtermékek piacára, melyeknek Magyarországon egyébként sajnos a mai napig jelentős részesedése van.

Presztízs és rugalmasság: a saját gyártókapacitás előnyei

Már az alapítás tervezésekor sarokpontként került kikötésre, hogy a vállalat ne csak egyszerű viszonteladóként, hanem saját gyártókapacitással rendelkező cégként jöjjön létre. Ez ugyan jelentősen növelte a kezdeti beruházás forrásigényét, de ezzel együtt is kifizetődő döntésnek bizonyult. A nyilvánvaló presztízsokok mellett ennek elsősorban kereskedelmi jellegű előnyei vannak, hiszen egyes megrendelések teljesítése így lényegesen gyorsabban lehetséges. Azt sem szabad elfelejteni, hogy 2002-ben, az alapítás idején még az uniós csatlakozás előtt álltak a visegrádi országok, így akkortájt a még létező vámügyintézés is időt igényelt, és a kamionos szállítás akkori módja is napokkal nyújtotta meg teljesítéshez szükséges időt.

A másik előnye a saját gyártóegységnek, hogy a magyar cégnél dolgozó munkatársak szaktudásának is stabil alapot ad: a gyártási folyamatok helyben történő menedzselése révén pontosan, a nyersanyag fázistól ismerik az egyes termékeket és azok tulajdonságait. Az sem elhanyagolható szempont, hogy – bár csak egyes termékek gyártása folyik Magyarországon – ez a kapacitás nem csak arra teremt lehetőséget, hogy gyorsan reagáljanak az azonnali igénnyel beérkező megrendelésekre, hanem egyben lehetővé teszi az egyedi megrendelői igények kielégítését is, hiszen ahogy a lengyel vállalat esetén, Magyarországon is tanácsadói szemlélettel állnak a különleges paneleket, nem standard megoldásokat igénylő projektek iránt.

A Tormásligeten található telephely természetesen a település legfontosabb termelővállalata, és egyben egy modern munkahely is, hiszen a Polmetál Pruszyński egy jól felszerelt, kényelmes irodát is tart itt fent munkatársainak.

A vállalat termékeinek ismertetésére jótékony célokat is kitűzött: néhány évvel ezelőtt, a közösségi médián meghirdetett promóció keretében ajándékozott tetőfedésre szolgáló trapézlemezeket öt olyan kutyamenhelynek, melyet a közönség választott ki.

 

Csak prémium minőség!

Bogdan elmondása szerint a hazai piaci helyzettel és a vásárlói hozzáállással kapcsolatban a legnagyobb kihívást a korábbi, évtizedek alatt rögzült beidegződések átalakítása, és a minőségi termékek iránti megfelelő kereslet kialakítása jelenti. Sokak fejében a fémlemezes tetőfedő megoldásokról még mindig a régi tanyák, falusi porták melléképületeinek ócska bádoglemezekkel fedett teteje jut eszébe, pedig ezeknek a régi szükségmegoldásoknak annyi közük van a modern, több rétegben felületkezelt acéllemezekhez, mint egy Trabantnak a Teslához: a funkció és a cél azonos, a kivitelezésben azonban szinte minden megváltozott.

A Polmetál Pruszyński Kft. a kezdettől fogva csak prémium minőségű, acélból készült tetőfedő, homlokzati és térelválasztó termékekkel van jelen Magyarországon. Fém tetőfedő anyagok, valamint burkoló és térelválasztó építőipari panelek széles skáláját kínálják, amelyek ipari és mezőgazdasági csarnokok, istállók, valamint kerítésrendszerek, irodaépületek és lakóházak építésénél, felújításánál kínálnak modern, esztétikus és hosszú élettartammal bíró megoldást.

A nyugati országhatárhoz közeli telephely lehetőséget kínált a szomszédos országokban történő megjelenésre is: a hazai vállalat az önálló Pruszyński-képviselettel nem rendelkező Ausztriában és Szlovéniában is szolgál ki magánvásárlókat és üzleti, ipari partnereket egyaránt.

 

A legfontosabb mérföldkövek

Szemelvények, mérföldkövek a Polmetál Pruszyński Kft. történetéből:
2002 – a magyarországi cég megalapítása
2003 – a gyártócsarnok átadása, és az első, 20 mm-es bordamagasságú TH20-as trapézlemezt előállító gyártósor beüzemelése
2004 – a második, TH45-ös trapézlemezt készítő gyártósor elindítása
2007 – a gyártócsarnok bővítése, és egy numerikus vezérlésű 6 m-es élhajlítógép beüzemelése
2008TH35-ös trapézlemezt gyártó egység és cserepeslemez-gyártó gép beüzemelése
2009 – szerelvényraktár kialakítása
2010 – a rakodóterület bővítése
2016pattintott korcolt lemezt készítő gépsor beszerzése
2019 – új hasítógép beszerzése


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.
A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.