LENYŰGÖZŐ ACÉL ÉPÜLETEK SZERTE A VILÁGON

Az acél régóta egyike a legfontosabb építőanyagoknak, amely elsősorban az épületek szerkezeténél, tartóvázában fontos összetevő. Amikor azonban a veleszületett szépsége is szerephez jut a szerkezeti integritás mellett, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Válogatásunkban a világ legnagyszerűbb épületei közül szemeltünk ki néhányat, melyeknél az acél használata a közös pont.

Számos elismert építész tett már kísérletet arra, hogy egy-egy épület esetében ne csak a tartószerkezet kapcsán adjanak helyet ennek az acélnak, hanem olyan kreatív és nem várt módon letisztult formákat hozzanak létre, amik központi szerepbe helyezik ezt az anyagot. Az sem példátlan, hogy az acélnak számos, eltérő esztétikai hatást keltő változatát használják, legyen szó akár ápoltan rozsdás, patinás felületről, vagy éppen magas fényre polírozott megoldásról, esetleg egy melegebb, bronzos bevonatot képző felületi kezelésről.

Az alábbi válogatásban látványos példákat gyűjtöttünk össze az acél és néhány további fém, elsősorban az alumínium felhasználásra. Ezek az épületek egyaránt megmutatják azt a hatalmas erőt, amit az acél biztosítani tud a szerkezetnek, illetve illusztrálják azokat a látványos és esztétikus megoldásokat, amiket a használatával elérhetünk.

Empire State Building (1930) – New York

Az Empire State Building New York ikonikus épülete, mely átadása óta lenyűgözi az embereket. Az épület acélszerkerkezete 57.000 tonnát nyom, a gyönyörű art deco stílusban elkészített homlokzat pedig több mint 5000 köbméter mészkőből és gránitból, továbbá jó 10 millió téglából és még 730 tonna alumíniumból és rozsdamentes acélból áll össze – a hatalmas méret ellenére a felépítés alig 13 hónapig tartott. A máig rengeteg látogatót vonzó Empire State Building egészen 1970-ig volt a világ legmagasabb épülete.

World Financial Center (2008) - Shanghai

A shanghai-i World Financial Center szerkezete acéllal megerősített betonból (Steel Reinforced Concrete, SRC) és acélból áll. Az irodai, turisztikai, vendéglátó és egyéb funkciókat is betöltő hatalmas épület tartóelemei betonnal töltött acélcsövek; ez a megoldás növeli az acél elemek merevségét, hajlékonyságát és csillapítását. A betontöltés másik előnye, hogy bár a szerkezet tetején lévő acélcsövek általában vékonyabbak, a beton növeli a cső hajlítási ellenállását.

A különleges formája miatt sörnyitónak is hívott épület 492 méteres magasságával Kína legmagasabb épülete volt 2008-as elkészültekor… egészen 2013-ig, amikor a szomszédságában felépített Shanghai Tower átvette tőle ezt a címet, jó 140 méterrel magasabbra nyúlva.

Walt Disney Concert Hall (2003) – Los Angeles

A Frank Gehry által tervezett, Los Angeles-ben álló Walt Disney Concert Hall 2003-ban készült el, 130 millió dolláros építési költséggel. Érdekesség, hogy a koncerttermet eredetileg kőburkolattal kívánták ellátni, és költségkímélési célból váltottak a rozsdamentes acélra. A látványos hajlításokkal, konkáv formákkal rendelkező szerkezetet matt felületű lemezekkel fedték be, elkerülendő a túlzott csillogást a napfényben, ma pedig a különleges megjelenésű a tenger hullámai által inspirált épület világhírű. Ha burkoláshoz használt acéllemezeket egymás mögé helyeznénk, akkor a hosszuk összesen 79 kilométert tenne ki.

London Aquatics Centre (2011)

A 2012-es olimpiára készült új londoni uszoda Zaha Hadid tervei alapján épült. Az épületen felfedezhetők a festés vagy burkolás nélkül hagyott betonelemek, a leglátványosabb része azonban mégis az 3200 tonnányi acél szerkezetű, alumínium borítást kapott tetőszerkezet, mely leginkább egy hatalmas rájára vagy hullámra emlékeztet. Az olimpiára felépült eredeti változathoz képest a játékok után elbontották a két oldalszárnyat, hatalmas üveg oldalfalakat alakítva ki a helyükön, majd átadták a végleges formáját elnyerő épületet a nagyközönségnek.

Pekingi Nemzeti Stadion (2008)

A 2008-s pekingi olimpia központi épülete a madárfészeknek is nevezett Nemzeti Stadion, melynek megerősített beton keretét hajlított acél elemek veszik körbe. A 2,3 milliárd kínai jenes (428 millió USD) költségű létesítmény építési területe 258.000 négyzetméter volt, és összesen 42.000 tonna acélt használtak fel a kialakításához, de ha a szerkezetben felhasznált betonacélt is beszámítjuk, akkor 110.000 tonnára ugrik ez az érték. A hatalmas, madárfészek formájú acélszerkezet és az alatta elhelyezkedő, 7 föld feletti és 1 föld alatti szinttel rendelkező beton épületrész bár ugyanazon az alapon nyugszik, de nem érintkezik egymással.

Investcorp Building, Oxford University (2015) - London

Az Egyesült Királyság legrégebbi egyeteme nemrég egy új, kortárs épülettel gazdagodott. A rozsdamentes acél burkolattal ellátott, egyetlen hullámot formázó, csatorna alakú épület belesimul a környezetébe, de mégis képes volt megkétszerezni az eredeti épületben található könyvtár területét, és többek között egy új, 117 főt befogadó olvasóteremnek is helyet ad. A Zaha Hadid által tervezett új szárny nem csak a szomszédos épületeket, de a környezetet is figyelembe vette, köztük a közelben álló óriásfenyőt, amit körülölel az épület, és vízelvezető megoldásaival a gyökérzetét is táplálja.

Temze-gát (1984) - London

A londoni Temze-gát (Thames barrier) egy 10 acél kapuból álló, 520 méter széles rendszer, ami magas vízállás esetén megvédi a várost az elárasztástól oly módon, hogy az alapállásban a mederbe simuló kapu elfordításával zárja el a víz útját. A négy legnagyobb kapu egyenként 3700 tonnát nyom, és a 40 milliméter vastag, vízzel tölthető acél szerkezetek 20,1 méter magaságúak. Az 1982 óta üzemelő létesítmény leglátványosabb része azonban a vízfelszín feletti épületrészek acél homlokzati burkolata, amiknek köszönhetően a létesítmény jobban illeszkedik a környezetébe, és könnyed, uszonyszerű benyomást kelt.

Duna Aréna (2017) - Budapest

A 2017-es vizes világbajnokság központi uszodája gyorsított eljárásban készült el, több kiemelkedő mérnöki teljesítménynek köszönhetően: 2400 tonnás, acél tetőszerkezetét például a földön szerelték össze, majd egyben emelték fel a négy darab, 27 méter magas vasbeton tartótoronyra, egy számítógépekkel vezérelt, hidraulikus pumpa segítségével.

A 30 ezer négyzetméter alapterületű, 5300 fő befogadására alkalmas versenyhelyszín építésében alapvető követelményként határozták meg a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot is. A Duna partján álló épület homlokzata a folyó hullámait imitálja, eloxált, lakkozott alumínium burkolati elemekkel, melyek szalagszerűen elmozdulnak, hullámzanak egymáshoz képest. Csakúgy, mint a londoni létesítmény esetén, itt is tartozott egy ideiglenes, 13 ezres tribün az épülethez, amit a világbajnokság után elbontottak.

Raif Dinçkök Kulturális Központ (2010) – Yalova, Törökország

A törökországi Yalova városában található Raif Dinçkök Kulturális Központ 7900 négyzetméter alapterületű, és 2010-ben került átadásra. A homlokzat külső homlokzata ellenálló, perforált építőacél elemekből készült, és azon belül kisebb nagyobb további egységek találhatók. A perforált kialakításnak és a hullámzó vonalvezetésnek köszönhetően a homlokzat - a megfelelő szögből rátekintve - áttetsző, légies hatást kelt, akár egy tüll függönyhöz is lehetne hasonlítani.

Tauron Aréna (2014) - Krakkó

A krakkói Tauron Aréna Lengyelország legnagyobb és legmodernebb sport- és rendezvényhelyszíne. Az épület kör alakú tetejét 20 előfeszített kábelekből és oszlopokból álló elem tartja. A szerkezet fesztávolsága 128,4 méter, legnagyobb szerkezeti magassága pedig 15 méter, az építésben hídépítő tapasztalatokkal rendelkező vállalatok vettek részt. Az épület akár 22.000 fő befogadására is alkalmas, több mint 60.000 négyzetméter alapterületű. A homlokzatán található Lengyelország legnagyobb, 5200 négyzetméteres LED-fala, ami az aréna teljes kerületén körbefut, több mint 500 méteres hosszban.

A bemutatott épületek esetén használt megoldásokhoz hasonló, acélból készült szerkezeti elemek, homlokzatbukolatok megtalálhatók a Polmetál Pruszynski kínálatában is, méghozzá akár perforált kivitelben is, számtalan színben, különböző ellenállóképességű felületi bevonatokkal

Szakértőink készen állnak az egyedi kialakítású épületek, megoldások kivitelezésében is közre működni. Ha ötlete támadt a fenti inspiráló megoldások kapcsán, keressen meg minket! 

(A képek forrása: PXfuel.com, Wikipedia, publicdomainpictures.net, tauronarenakrakow.pl, darena.hu)


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.