KÜZDELEM AZ ELEMEKKEL

A NAPSUGÁRZÁS ÉS A VÍZ KÁROS HATÁSAI

Évszázados elvárás az építőanyagokkal szemben, hogy tartós, értékeinket védő épületek készüljenek belőlük, és ez különösen fontos a szerkezeti és tetőfedő elemek esetében. Folyamatosan változó világunk, és a növekvő éghajlati kockázatok új kihívásokat is támasztanak, melyekre a Pruszynski cégcsoport innovációval, és folyamatosan fejlesztett termékekkel felel. A Polmetál Pruszynski is azt vallja, hogy a természeti, környezeti hatások által támasztott kihívásokra a minőség és tartósság kettőse ad választ – ismerjük meg, hogy hogyan érvényesülnek ezek az elvárások a Pruszynski termékeknél!

Rohamosan fejlődő és változó világunkkal az építőiparnak is lépést kell tartani, ezért Pruszynskinél a kutatás + fejlesztés, innováció területre is igen nagy hangsúlyt fektetnek. A szakmai tapasztalatok nem csak a konkrét eladásokon és építőipari projektekben hasznosulnak, hanem például terméktesztelések során, vagy újítások és technológiai fejlesztések esetében is.  A megoldandó feladatok között pedig az egyik legfontosabb a tartó- és tetőszerkezetet érő káros hatások elleni védekezés, a már említett minőség és tartósság szempontját előtérbe helyezve. 

Válasz az éghajlati változásokra

Az éghajlat drasztikus átalakulása több fontos tényezőben is kedvezőtlen változást hoz: a napsütéses órák száma és az átlaghőmérséklet is magasabb, a csapadék pH-értéke megváltozhat, nagyobb az UV sugárzás és a légszennyezés is. Ezek a kihívások sokkal ellenállóbb, jobb termékek kifejlesztésére ösztönöznek, aminek akár olyan előnye is lehet, hogy az így létrejövő új változatok könnyebben, egyben költséghatékonyabban állíthatók elő vagy építhetők be. 

A napsugárzás a leggyakrabban előforduló, természetes sugárzásfajta, ami elsősorban ibolyántúli, látható és infravörös sugárzásként, elektromágneses hullám formájában érkezik a Földre. Jótékony és ártó hatásairól sokat hallottunk már; utóbbiak nemcsak az emberi bőrre, hanem különféle anyagokra, szerkezetekre is károsító hatással vannak. Ezeket a sugarakat dezoxidáló-sugaraknak nevezzük, és elsősorban nem hőhatással, hanem kémiai hatással érik el a károkat. A napsugárzás szinte minden annak kitett műanyagot, gumit, szerves anyagot öregít: részben lebontja, fizikailag töredezetté teszi, illetve színét is fakítja. Vannak anyagok, amik látványosan, rövid időn belül tönkremennek így, és vannak olyanok is, amiket csak évek alatt kezdenek ki a sugarak, az eredeti állapotukat folyamatosan roncsolva.

Célszerű tehát ezeknek a károknak elébe menni: amíg bőrünket naptejjel, addig a felületeket, szerkezeteket különféle bevonatokkal óvjuk, és olyan terméket választunk, ami sok-sok évtizeden át szolgál minket.

Védelmet biztosító gyártástechnológia és bevonatok 

A Polmetál Pruszynski által gyártott és forgalmazott termékek közt megtalálható a horganyzott és a műanyagbevonattal ellátott acéllemez, amiknél az élettartam minimum 40 év. Ez a lemez sok termékünknek a legfontosabb alapanyaga, maga a termék közepe, a magja. 

A gyártás során a horganyzott lemez mindkét oldala különböző védőbevonatokat és kezelést kap a jobb ellenállóképesség érdekében. Ezek a következők:

  • Passziváló réteg, ami megakadályozza a diffúziót, így az anyag további korróziója megáll.
  • Alapozó réteg, a jobb tapadás érdekében.
  • Erre kerül rá a festék réteg, ami lehet: 
    • 25 μm fényes poliészter, ami két csoportra osztható: fényes poliészter bevonatokra, illetve fényes fémbevonatokra a RAL skála megannyi színében.
    • 35 μm matt-pikkely ill. TOPMAT® bevonat, aminek UV ellenállása, az igen ellenálló RUV3-as csoportba sorolandó. Ennek köszönhetően a tető megtartja eredeti színét, nem fakul, nem kopik.
      A TOPMAT a Pruszynski saját fejlesztésű bevonata, amely jól illeszkedik a modern házakhoz és különleges ellenállóképességgel bír a fotokémiai jellegű öregedéssel szemben.
    • 40 μm PURMAX® bevonat
      A PURMAX bevonatra 40 év garanciát adunk. Nem véletlen! Ez a hibrid bevonattípus rendkívül ellenálló a környezeti és fizikai hatásokkal szemben. A poliuretán és poliészterből álló elegyet egy lakkrétek egészíti ki. Rozsdával és UV sugárzással szemben is hatásos védelmet biztosít az évek során. 
    • PURLAK®/PURMAT® bevonat 50 μm-es vastagságban
      Az EN 10169/2 európai szabvány szerinti legmagasabb, RUV4-es besorolást kapta. Ellenálló az ultraibolya sugárzással szemben, kiváló korrózióállósága és mindemellett jól deformálható, azaz a beépítésnél könnyen hajlítható a megfelelő formára.
    • Különleges bevonatok, mint a Colorcoat HPS200 Ultra és Colorcoat Prisma - A Polmetál Pruszynski által kínált alapanyagok között megtalálhatók a Tata Steel által kifejlesztett, különleges innovációt hozó Colorcoat® acéllemezek is.

A többrétegű bevonat biztosítja az öntisztulást, a rozsdásodás elkerülését, a hosszú élettartamot és a napsugárzás okozta károsodás elkerülését, s mindezt úgy, hogy a 0,5 mm-es lemez súlya alig 5 kg/m².  Az elérhető bevonatokról és alapanyagokról itt olvashatunk bővebben.

Így védekezzünk a víz, a korrózió és a savas eső ellen

Ha a sugárzástól már megóvtuk a házunkat, van még egy másik destruktív ellensége az építménynek, amire fel kell készülni: a csapadék és a belőle fakadó rozsdásodás. Nem szabad lebecsülni a savas eső hatásaként beinduló kémiai folyamatok által okozott lehetséges károkat sem: talán nem is gondolnánk, hogy ez a csapadéktípus mekkora kárt tehet az épületekben. A savas eső létrejöttekor a kibocsátott káros anyagok a levegőben kölcsönhatásba lépnek más anyagokkal (víz, más környezetszennyező anyag) és olyan elegyet alkotnak, amik visszaérkezve a földre, károsítják a környezetet és az épületeknél első sorban a tetőhéjazatot.

Ha pedig a szerkezetekbe beszivárog a csapadék, onnantól már nehéz azt kiszárítani: a faszerkezetek elkezdenek rohadni, a falak penészesedni, a burkolat ledobja magát, dohosak, nyirkosak lesznek a helyiségek. A fémszerkezeteknek pedig egyenesen a végét jelentheti a rozsdásodás, és ekkor már csak nagy költségráfordítással, vagy éppen teljes cserével hozhatjuk helyre a károsodást.  Ezért itt is érdemes előre megfontolni a beépítendő anyagok minőségét és ellenállóképességét, és a megelőzésre helyezni a hangsúlyt.

A szakszerű rögzítés és tömítés az utolsó fontos lépés

Építkezéskor, a tető kialakításakor az első lépés, hogy a környezeti hatásoknak ellenálló anyagot kell választani, de ugyanilyen fontos, hogy a felszereléskor a lemezek és a tető folytonosságát is biztosítani kell. A tetőfelületen értelemszerűen nem lehet sérülés, szerelésből eredő karc, felesleges hajlítás vagy vágás. A hajszálrepedések mentén a felület folytonossága megszűnik, így a bevonatok tulajdonságai is romlanak azon a pontokon, és bizony ott megjelenhet a korrózió, amit már nehéz megállítani.  Kifizetődő, ha a felszerelést, cserét, beállítást szakemberre bízzuk – a szakszerű rögzítésről is olvashatunk cserepeslemez, trapézlemez és korcolt lemez kapcsán is.

A rögzítéseknél figyelni kell arra, hogy a javasolt, EPDM alátéttel ellátott, önmetsző kötőelemeket használjuk. Az önmetsző csavarjaink előnye, hogy a csökkentett fúrási ponttal vannak ellátva, az acél alátét pedig finoman a lemezhez szorítja az EPDM alátétet, ami hő hatására mintegy ráolvad a felületre, így biztosítva a teljes vízkizárást és a biztos tartást. 
Önfúró lemezcsavar kínálatunk ezen a linken elérhető.

A tömítőprofilok alkalmazása is további biztonságot nyújt a konstrukció számára. A mérettartó, öntapadó butyl tömítőszalag, átlapolásnál és párazárásnál játszik fontos szerepet. Tömít és szigetel, főképp nagyobb hézagok, csatlakozások tömítésére alkalmas. 
Tömítőanyag kínálatunk ezen a linken elérhető.

Kisebb karcok és hajszálrepedések kipofozásához ajánljuk az akril javító spray-t, ami több féle színben elérhető. Így akár a csavarok festésére is használhatjuk. Rendkívül tartós felületet képez, amely UV stabilizátor összetevőinek köszönhetően ellenáll az időjárási viszonyoknak.
Javítófestékeink ezen a linken elérhetők.


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.