ELŐKORCOLT LEMEZEK

MIÉRT ILYET VÁLASSZUNK?

Könnyű elveszni az egyes tetőfedő megoldások kínálta lehetőségek között, hiszen számtalan megoldás és kivitelezési módszer áll rendelkezésünkre. Választhatunk cserepeslemezt, trapézlemezt vagy korcolt lemezt is, amelyek bár sok dologban hasonlítanak, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Miért érdemes előkorcolt lemezt választanunk? Cikkünkben Ozsvát Ervint, a Polmetál Pruszynski Kft. kereskedelmi vezetőjét kérdeztük a legfontosabb különbségekről.

Az acél a legkorszerűbb tetőfedő anyag

Az elején érdemes leszögeznünk, hogy mindhárom fentebb említett lemeztípus alapanyaga az acél, illetve egyes esetekben alumínium, de a hagyományos lemeznél mindenképpen egy jóval tartósabb és esztétikusabb anyag.  Alapvetően a célunk és az ízlésünk határozza meg, hogy ezen belül milyen kialakítású lemez felel meg leginkább az igényeinknek, de mindhárom esetben azonos élettartammal és ellenállósággal számolhatunk.

Miért válasszunk korcolt lemezt?

A hagyományos cserepeslemez cserép mintát követ, így a hagyományos stílus kedvelőinek lehet ideális választás. A korcolt lemez ezzel szemben egy sík felület, amely modernebb hatást kelt, így gyakran választják új épületek tetőfedésére, valamint irodaházak, középületek, templomok és kastélyok fedésére is annak elegáns megjelenése miatt. Legnagyobb előnye a gyors felszerelés, hiszen míg a cserepeslemezt vagy a trapézlemezt csavarozni kell, a korcolt lemezeket egymáshoz rögzítik, emellett esztétikailag is remek választás, hiszen nincsen látható rögzítése. „Trapézlemezek esetében mindenképpen látszódik, ahogy a háttérszerkezethez rögzítik a lemezt, míg a korcolt lemezeknél az elemek egymásba pattannak és eltakarják az illesztést” – magyarázza.

Előkorcolt vagy pattintott korcolt lemez?

A korcolt lemezeknek két típusát különböztethetjük meg: léteznek előkorcolt és pattintott korcolt lemezek. Mindkét típus egy letisztult, modern arculatot kölcsönöz az épületnek; a legnagyobb különbség a felszerelés módjában és az illesztések láthatóságában van. „Az előkorcolt lemez esetében a bádogos a tetőn alakítja ki a korcot egy gép segítségével, míg a pattintott korcolt lemez esetében a két elem csak összepattan egymásba. Az elem egyik oldalát rögzítik, majd a következő elem belepattan, így egy rejtett rögzítés alakul ki, csak egy perforált csík fut végig az egyik oldalán, ami rögzíti” – magyarázza a szakértő. A korcolt lemezek rögzítése tekintetében különbség van még az aládeszkázásban is, hiszen míg az előkorcolt lemez esetében az egész tetőfelületet alá kell deszkázni, a pattintott korcolt lemez esetében egy minimális, körülbelül 20 centiméteres léctávolság is elég.

Alacsonyabb hajlásszöget érhetünk el vele

A korcolt lemezek előnye még, hogy míg egy cserepeslemez esetében a legkisebb elérhető hajlásszög 8-9 fok, a korcolt lemeznél ez lecsökken 5-6 fokra. Így több épülettípuson is jól mutat, illetve tornyokat és kupolákat is ki lehet alakítani belőlük. „Templomok esetében már eleve egy alumíniumkorcolt lemez van fent az esetek többségében, így felújításkor tulajdonképpen a korcolt lemezt cserélik ugyancsak korcolt lemezre. Ez egy hagyományos fedési forma” – részletezi. A korcolt lemezeket homlokzatburkolatként is használják, tehát akár bevásárlóközpontokat vagy ipari épületeket is be lehet fedni velük. „Van, hogy egy 1 méteres homlokzatfalat kell körbevinni az épületen; erre a korcolt lemez tökéletesen alkalmas. Lehetőség van méretre készített elemeket rendelni: ezek szélessége 510 mm vagy 300 mm, a hosszát pedig a megrendelő határozza meg. Egészen 6-6,5 méterig legyártjuk ezeket az elemeket.

Nagyobb körültekintést igényel a szállítása

A korcolt lemezek főként a hosszuk miatt sokkal sérülékenyebbek, mint a trapézlemezek. A trapézlemezeket szállítás közben egymásba lehet forgatni, és akár 100-150 lemezt is egybe lehet rakni, de a korcolt lemezeknél a korc miatt nem lehet nagyobb négyzetmétereket egy kötegben szállítani. „Költségesebb lesz a szállítás, mert eleve egy raklap díját bele kell számolni, amit mindenképpen alá kell tenni. Nem annyira stabil, hogy középen fel lehessen emelni egy targoncával. Ezen okokból a szállítás körülményesebb, de ennek ellenére is megéri, hiszen trapézlemezt sem templom tetejére, sem családi házra nem tesznek, de egy korcolt lemezt már annál inkább, mert más hatást kelt” – taglalja a szakértő.

Egyénre szabható

A korcolt lemezek a többi tetőfedési megoldáshoz hasonlóan többféle színben és felületekkel rendelhetők, így alakíthatók bármely ízléshez, illetve a homlokzattal és a környezettel is könnyen összhangba hozhatók. „Mikrobordás-, sík- és mikro trapézmintás felülettel is gyártjuk a korcolt lemezeket, többféle színben és mintázattal” – sorolja. Az egyes profilok közül a P típus teljesen sík felülettel rendelkezik, míg az S, F és NANO paneleken különböző sűrűségű és magasságú bordák láthatók. Mind a négy típusból elérhető a normál N változat, illetve az S jelzésű kezdőpanel, melynek levágott sarkai lehetővé teszik az elem elforgatását, a tető alakja által kiadott felszerelési iránynak megfelelően.

Egy színpaletta segítségével magunk választhatjuk ki az elképzelésünknek legmegfelelőbb lemezt, az elérhető bevonatok között pedig fényes és matt poliészter, továbbá a PURMAX, PURMAT és TOPMAT változatok is elérhetők.

Bevonat

Vastagság

Korrózió-állóság

UV ellenállás

Megmunkál-hatóság

Esztétikai / technikai garancia
Fényes poliészter

25 µm

 ***

**

**

10/30 év 
Matt poliészter, pikkelyes

35 µm

***

 **

**

15/35 év 
PURMAX

40 µm

****

****

***

20/40 év
PURLAK

50 µm

****

***

***

akár 30/50 év 
PURMAT

50 µm

****

****

***

akár 30/50 év

A Polmetál Pruszynski szakértői készséggel segítenek a megfelelő szín, bevonat és burkolattípus kiválasztásában, vegye fel velünk a kapcsolatot!


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.