A KORCOLT TETŐLEMEZEK SZAKSZERŰ RÖGZÍTÉSE

A korcolt tetőlemezek szállítása és felszerelése során elengedhetetlen a szakszerű módszerek ismerete. Összeállításunkban megismerhetjük a korcolt trapézlemez rögzítése során felmerülő legfontosabb lépéseket, a szükséges segédanyagokat, eszközöket és kiegészítőket is. Letölthető segédletet adunk!

Az állókorcos lemezfedés az építészetben alkalmazott egyik legrégebbi technológia, mely segít a modern és a hagyományos építészeti megoldások ötvözésében. A Polmetál Pruszynski által kínált, tetszőleges (max. 7 méteres) hosszban rendelhető lemezek felszerelése rendkívül egyszerű, ha ismerjük a szakszerű rögzítési módokat. Töltse le részletes, ábrákkal ellátott szerelési útmutatónkat, melyet a cikk alján talál meg!

A megfelelő szállítás és tárolás

Már a tetőlemezek szállítása és tárolása során is fontos a szakszerű eljárás, ellenkező esetben a lemezek megsérülhetnek, szennyeződhetnek vagy akár el is deformálódhatnak. A szállítást mindenképpen egy speciálisan erre a célra kialakított, nyitott rakterű gépkocsival ajánlott végezni, a lemezkötegeket pedig biztosítani kell az elmozdulás és a nedvesedés ellen. Különös figyelmet kell fordítani a téli kirakodásra és a fűtött raktárban való tárolásra; a lemezeket száraz és szellős helyiségekben szabad csak tárolni. A védőfóliát azonnal távolítsuk el, mert ez később nehézségekbe ütközhet. 

Milyen szerszámokat használjunk?

A felszereléshez szükségünk lesz egy csavarbehajtóra kereszthornyos fejjel, önfúró csavarokhoz való toldattal, illetve egy kézi lemezvágó ollóra vagy niblerre. A sarokcsiszoló és más, vágás során hőt termelő vágóeszköz használata tilos, mert rontja a vágott felületet, a hő deformálja a lemezeket, és a tetőre leszálló szikraeső pedig korróziót okoz! 

A tetőszerkezetek

A lemezeket csak teljesen aládeszkázott, átszellőztetett tetőre szabad felhelyezni, szerelésüket pedig az eresznél kell kezdeni; ez adja a szerelés bázisvonalát, és a tetőlemezeket erre merőlegesen kell felhelyezni. Fontos odafigyelni a szélzónákra és a szerelés irányára is: az irány tetszőlegesen történhet balról jobbra vagy jobbról balra is, de érdemes betartanunk azt a szabályt, hogy a szerelés iránya ellentétes legyen az uralkodó széliránnyal. A lécek pontos elhelyezéséről a szerelési útmutatóban bővebben is tájékozódhatunk.

A tetőfólia szerelése

A tetőfóliát kétoldalas ragasztószalaggal kell hozzáragasztani a felső ereszszegélyhez, hogy a szél ne tudja megtépázni. A hőszigetelt padlástérben még a legkedvezőbb fizikai-kémiai feltételek mellett is páraszigetelést kell alkalmazni, így nem kell semmiféle szellőztetést vagy elszívást konstruálni az alsó szellőztetett réteg számára, ami rendkívül előnyös az építészetileg bonyolult tetők (pl. kontyolt tetők) esetén. Másrészt, a tetőfólia használata bent tartja a meleget, ami télen jelentős költségcsökkenést okoz.

A szerelés menete

Az ereszhez képest merőlegesen, tehát 90°-os szögben kell felszerelni a tetőlemezeket olyan módon, hogy a lemez széle 4-5 cm-rel túlnyúljon az ereszszegélyen. Ha nem a megfelelő szögben helyezzük fel a lemezeket, akkor egyenlőtlenül fognak elhelyezkedni és ún. „fogak” keletkeznek az ereszvonalon. A rögzítésnél ügyelni kell arra, hogy a csavarokat 0,5 fordulatnyira visszaengedjük, hogy a hőtágulás hatására a tetőnek legyen mozgástere. Ezzel elkerülhetjük a hullámosodást.

A lemezek alá érdemes zajcsökkentő alátétszőnyeget is elhelyezni, ami csökkenti a szél és a csapadék okozta zajt.

A tetőlemezek felhelyezése előtt kell felszerelni az ún. összefolyó vápákat, melyek két tetősík érintkezési helyén vannak, feladatuk pedig az esővíz elvezetése.

A tetőlemezek felrakási sorrendje

Vannak esetek, amikor a tetősík mérete meghaladja a tetőlemez maximális 7 méteres hosszát. Ilyenkor hosszirányban szükséges toldani azokat. Az ide kapcsolódó pontos útmutatót a cikk alján található linkre kattintva nézhetjük meg.

Tetőkiegészítők felszerelése

A szélfogók feladata a tetőszélek letakarása. Ezeket a tetőlemezek felrakása után kezdhetjük el felszerelni.A tetőgerinc-elemek a tető gerincét és azokat a tetőéleket védik, ahol két tetősík találkozik domború szög alatt. Ezen elemek felszerelését úgy kell megoldani, hogy a tetőhéj és a hőszigetelés szabadon lélegezhessen, egy vagy két átszellőzött rétegen keresztül. Több megoldás is létezik erre, melyekről pontosabban a szerelési útmutatóban tájékozódhat. A hófogók felszerelésének módját a lokális időjárási viszonyok és a környéken emelt épületek üzemeltetési tapasztalatai alapján kell eldönteni; felszerelhető egy vagy akár több sornyi hófogó is. Arra kell ügyelnünk, hogy a hófogó zónájában a tetőfelület terhelése 20-40%-kal emelkedik.

A tetőn alkalmazható kiegészítő termékekről ezen az oldalon tájékozódhatunk bővebben.

Alkalmazás állattartó épületek esetén

Az olyan épületekben, ahol állatokat tartanak (pl. istállók), fontos a megfelelő szellőztetőrendszer megoldása. Ennek elmulasztása akár a felére is lerövidítheti a fedélhéjak élettartamát. A szellőztetés szokásos módszereit is alkalmazhatjuk, de különös figyelmet kell fordítani a kilépőnyílások közelében fellépő korrózióra. Ilyenkor érdemes megnövelt korrózió-állóságú bevonatokat használni. 

Konzerválás

A korcolt tetőlemezekből készült tető nem igényel speciális karbantartást, viszont a falburkolatot és a tetőhéjat érdemes legalább évente egyszer megvizsgálni és eltávolítani róla a leveleket és az ipari porréteget, valamint megtisztítani és befesteni a bevonati hiányokat, mellyel megelőzhetjük a korai elöregedést. 

Töltse le szerelési segédletünket!

Az illusztrációkkal, ábrákkal és részletes műszaki adatokkal ellátott szerelési útmutatónkat ide kattintva töltheti le.


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.