ACÉLLEMEZ INNOVATÍVAN

GONDOLKODJUNK, TERVEZZÜNK ÉS VÁLASSZUNK ÁLMAINK SZERINT

Időtállósága és ereje mellett az acél egyik legnagyobb előnye, hogy a megfelelő eszközökkel jól megmunkálható, és számos olyan kezelésnek, átalakításnak tehető ki, amelyek alapvetően változtatják meg kinézetét. Ez pedig azoknak az épületeknek az összképére is döntő befolyással lehet, ahol a lemezek felhasználásra kerülnek. Milyen lehetőségeink vannak formabontó megoldásokra akkor, ha a Polmetál Pruszynski által forgalmazott termékek közül választunk?

Bár talán nem ez jutna elsőre eszünkbe, de az innovatív otthontervezés egyik leginkább alapvető feltétele a széles termékkínálat, ez pedig szerencsére adott a Pruszynskinél; elég csak áttekinteni a cserepeslemezek különböző fajtáit. Ez a tetőfedő megoldás ma már korántsem csak a hagyományos, cserepeket imitáló megjelenést jelenti. A modulos cserepeslemezek között innovatív formát kínál az IRYD lemez, a REGLE pedig fazsindelyes tető hatását kelti.

A FIORD karakteres formája a skandináv design-ra emlékeztető dombornyomással tűnik ki a kínálatból, a legújabb változat pedig a TIGRA, amely trapéz formájú nagyobb bordákkal, és azt harmonikusan kiegészítő nanohullámokkal fogja meg a letisztult és rendezett benyomást kedvelők tekintetét.

A cserepeslemezek választása során a forma mellett az is fontos szempont, hogy több tucat színben, és különböző - matt, fényes, szemcsés - hatást keltő bevonattal is választhatjuk ezeket. Az egyedi kialakítású tetők esetén érdemes megfontolni a méretre gyártott cserepeslemez választását, hiszen ezeket a megrendelő által kért méretben gyártják le. Itt nincsenek igazán korlátozó tényezők, így például a cseppentőlemezek, oromszegések és a falszegések esetén sem csak standard változatok érhetők el, hanem lehetőség van arra, hogy a teljes tetőfedés a megrendelő álmai szerint kerüljön legyártásra és hajlításra.

Az épület külsejének egy másik meghatározó eleme az ereszcsatorna. NIAGARA rendszerével a Polmetál Pruszynski számos lehetőséget kínál, méghozzá nemcsak az anyagválasztás és a színek, hanem a formák és a beépíthetőség terén is. A jól ismert horganyzott acél, illetve a megerősített titáncink változat mellett ugyanis tízféle színben érhető el a védőbevonatos acél változat, amihez a 100 évnél hosszabban is eltartható Tytanium rendszer további négy szín választását adja hozzá. Az igazi innovációt azonban az idei év újdonsága, a szögletes ereszcsatorna-rendszer jelenti, hiszen ez egyrészt jobban illeszthető modern épületek vonalvezetéséhez, másrészt a termékcsalád részeként elérhető takarólemezek és panelek segítségével akár rejtett, beépített vízelvezető rendszert is kialakíthatunk.

A könnyű alakíthatóság és a különböző bevonatok a trapézlemezek esetében is számos felhasználási módot tesznek lehetővé. A kerítésként való használat mellett az egyik ilyen innovatív megoldás a családi házak ereszeinél figyelhető meg. Itt korábban sokan fa lambériát használtak, ami az idők során elöregedik, ezért újra kell festeni, csiszolni, vagy akár cserélni is. Ugyanakkor a trapézlemez is használható ezen a felületen, jóval tartósabb, esztétikusabb megoldást kínálva, ami nem igényel annyi törődést sem… ráadásul lambéria hatású lemezek is elérhetők.

A trapézlemezek esetében a termékpaletta eleve olyan széles, hogy szinte nem is lehet olyat kitalálni, amire ne lenne megfelelő megoldás. Az egészen alacsony, 6 milliméteres értéktől egészen 200 mm-ig terjed a lemezek bordamagassága, így egészen eltérő műszaki igények, felhasználási célok esetén is ez lehet az ideális megoldás.

A kültéri homlokzatok, beltéri fal- és mennyezeti felületek burkolásánál a Punto Pruszynski által gyártott Omega és PS panelek, árnyékolók, illetve a különböző tálcás homlokzati kazetták kínálnak olyan lehetőségeket, amiket használva változatos és akár meghökkentő megjelenést is létrehozhatunk. Az Omega panelek segítségével teljesen sík, míg az Omega F panelekkel hullámos felület is képezhető, és az egyes paneleket vízszintesen, függőlegesen, de akár átlósan is rögzíthetjük, ez csak a szerelősínek felszerelésétől függ.

A különböző szélességű panelek megválasztásával képezhetünk hézagmentesen összefüggő, vagy akár réselt felületet is. A csavarok nélkül rögzíthető, könnyen visszabontható S/84-es paneleket ráadásul íves tartóra is rögzíthetjük, így segítségükkel bármilyen íves felület is létrehozható, burkolható.

Ugyanezek a panelek használhatók 20, 30 és 45°-os szögben rögzítve árnyékolóként is, és ez a kivitel akár dekorációs célokat is szolgálhat az épület homlokzatán.

Egy másik fontos megmunkálási mód a lemezek perforálása, különböző méretű, elhelyezkedésű lyukakkal történő ellátása. Itt elérhetők standard perforációs kialakítások, amikor a lemezt teljes szélességében kiperforálják úgy, hogy a háromszög vagy négyzet elhelyezésű lyukak között ugyanakkora távolság van. Ilyenek használatosak például gerinc- és ereszkiszellőztetésnél, vagy éppen gabonatárolók építése esetén. Választhatók kör, négyzet, téglalap alakú furatok, de elérhetők ún. nyújtott, kerek szélű változatok, vagy éppen csésze alakú, azaz a lemez vastagságában szélesedő lyukak is.

Természetesen a lyukak mérete és sűrűsége is változtatható, sőt: akár egyedi rajzok alapján is ki lehet perforálni egy teljes lemezt. A perforálási lehetőségekről az ide kattintva elérhető cikkünkben lehet bővebben olvasni.

A megoldások tárházában a fenti néhány példa persze csak a jéghegy csúcsa, hiszen a Polmetál Pruszynski szakemberei acélból szinte bármit képesek előállítani! Kivitelező, viszonteladó és magánszemély partnereinknek is szívesen segítünk megvalósítani az Ön elképzeléseit is, vegyük fel a kapcsolatot!


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.