MODERN ÉS HAGYOMÁNYOS ÖTVÖZETE

Rátalálunk egy régi épületre, amibe beleszeretünk, legyen az akár kőház, faház vagy téglaház. Mit lehet vele kezdeni, ha be akarunk költözni, ha esetleg kicsinek bizonyul, ha tetőt cserélnénk, vagy ha új helyiséggel bővítenénk? Ezekre a kérdésekre adunk most szakértői választ!

Sok esetben igaz a mondás, hogy régen nem sajnálták az anyagot a házakból: vastag falak, masszív alapozás, és olyan keresztmetszetű gerendák jellemzőek, hogy legalább két ló kellett ahhoz, hogy azokat felhúzzák a helyükre. Nem csoda, hogy ezek a házak még ma is stabilan állnak… ezért is érdemes kihasználni a múlt építészete adta előnyöket.

A modern és hagyományos megoldások, épületrészek kombinációja takarékossági és fenntarthatósági szempontból is felelős döntés, hiszen minden megőrzött régi épületrész azt jelenti, hogy kevesebb újonnan legyártott, kibányászott anyagot kell drága pénzen beszerezni. Így a régi, talán még használható épületek bontása is elmarad, s a hulladék mennyisége is kevesebb lesz.

Emellett egyre nagyobb teret nyer a minimalista és a tradicionális stílus ötvözete is, és a tervezhetőségnek köszönhetően sok építész használja ki ezek előnyét. A megoldásoknak és a képzeletnek pedig tényleg nincs határa! 

Merjünk nagyot álmodni!

Ha rátaláltunk álmaink házára, először is fel kell mérnünk a lehetőségeket. Érdemes kikérni szakember véleményét, aki megmondja, hogy fel lehet-e újítani, lehet-e hozzáépíteni, hogyan lehet szigetelni, bírja-e a szerkezet, mik az alternatívák. A bontás csak végső esetben jöjjön szóba, ha már annyira leromlott szerkezetileg az építmény, hogy veszélyes vagy ésszerűtlenül költséges lenne a felújítása.

Ezek az épületek 50-60, de akár 100 éves építészeti hagyományokat őriznek, és magukban hordozzák a természetes anyagok különlegességét és a letisztult megoldásokat. Aki szereti a rusztikus kinézetet, fantáziát lát a klasszikus formákban, előnyben részesíti az egyszerű megoldásokat és a hagyományokat, annak egy ilyen ház igazi kincs. Akit emellett csábít a minimalista, korszerű építészet is, annak már csak egy merész elgondolás kell, hogy a kettőt összehozza. A hagyományosat a modernnel ötvözve rengeteg lehetőség nyílik meg előttünk, és a hatás sem marad el, hiszen egy esztétikus, magával ragadó építmény lesz a végeredmény.

Találjuk meg a hozzánk illőt!

A Polmetál Pruszynski Kft-nél is kapható korcolt lemezeket, szendvicspaneleket, perforált homlokzatburkolatokat felhasználva izgalmas külső és új rendeltetés kölcsönözhető az épületnek.

Ha adott egy régi, kváderköves házikó, amiből csak 1-2 helyiség hiányzik számunkra a kényelemhez, javasolt szendvicspanel elemekből megépíteni a toldást. Nem igényel komolyabb alapozást, nem terheli a meglévő szerkezetet, gyorsan és könnyen szerelhető, modern és letisztult látványt nyújt. 

Ha például amerikai konyhát szeretnénk egy kis ebédlővel, sok növénnyel, vagy nagy panorámaablakkal a kertre nézve, annak sincs akadálya: könnyedén hozzáépíthetünk egy 18-20 m2-nyi alapterületű helyiséget a házhoz antracitszürke szendvicspanel toldással. Egy tetőablakkal felszerelve bámulatos, izgalmas hatást érhetünk el. A meglévő épületből kikerül a konyha és az étkező, a felszabadult területet pedig úgy rendezhetjük be, ahogy nekünk tetszik. 

Miért ajánlott ezt a megoldást választani? Mert a gépészet és az elektromos munkák sokkal egyszerűbben megoldhatók a szendvicspanel használata esetén, mint a régi épület esetében. Az illesztéseknek köszönhetően nincs hőhíd és nem szökik el a meleg, a panelek jó hőszigeteléséből adódóan pedig egy kis fűtőtesttel megoldható a fűtés. Színben, formában is ízlésünk szerint lehet válogatni a kínálatból.

Ne féljünk a szokatlantól!

Nagyon meg tudja ragadni a tekintetet egy szokatlan, például perforációval készült acéllemez korlát, ami extravagánsan hat egy régi épületbe építve. És ami elsőre meghökkentő lehet, jobban megnézve biztosan elnyeri sokak tetszését.

A perforációk több formában készülhetnek: lehet kör, négyzet, nyújtott, rácsos, de akár ezek kombinációja is, minden méretben és elosztásban. Egy gépészeti eltakarás, bel- és kültéri lépcső, a megvilágítással való játék, egy kreatív ötlet sokkal izgalmasabbá teszi a környezetet, merjünk hát bátran alakítani a sajátunkon!

Legyünk büszkék a választásunkra!

Ne gondoljunk vissza később bánkódva csak azért, mert inkább a megszokott dolgokat választottuk és nem mertünk újat vállalni! Bátran gondolkodhatunk korcolt lemezes vagy cserepeslemezes fedésben akkor is, amikor a régi házikó tetőcserére szorul.

Az Alpokban volt főképp elterjedt a pattintott kőből készült tetőhéjazat, ami nagyon jól nézett ki és megadta a hangulatát is a kis hegyi falvacskáknak. A nehéz súly és a több évtized azonban megtette a hatását: az anyag megadta magát. Ezeket a tetőket sorra cserélik le korcolt lemezre, amelyek az antracitszürke színnel egyáltalán nem lógnak ki a sorból, hiszen megtartják az alpesi falvak különleges látványát, finom eleganciáját. Emellett az, hogy a magas hegyek zord körülményei között is a korcolt lemezeket alkalmazzák, a rendkívüli állékonyságra is bizonyíték.

Az acél tetőfedés másik nagy előnye, hogy akár a régi szerkezetet megtartva lehet felszerelni ezeket az elemeket, mivel jóval könnyebbek, mint a betoncserép vagy a pala, így valamilyen szinten tehermentesítve is lesz az ácsolat. Ahány ház, annyi tető: színben, formában, tagolásban a döntést mi hozzuk meg. A Szafir, Loara vagy a vörös Rubin cserepeslemezeinkkel egész biztosan színesebbé, egyedivé varázsolhatjuk a házat.

Mi szól tehát az acél elemekkel történő felújítás mellett? Ezekkel a termékekkel könnyen lehet tervezni és dolgozni is. Az anyagot milliméterre pontosan lehet leszabni, és a precíz illesztések miatt a szerelés gyorsabb, a hibázási lehetőség minimalizálódik, hőhidak nincsenek. A gépész és villamos munkák is könnyebben elvégezhetőek, nem kell a falakat vésni vagy bontani. Mindezzel pedig időt és pénz spórolunk meg!


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.