PALATETŐ FELÚJÍTÁSA CSEREPESLEMEZZEL

MIKOR ÉRDEMES BELEKEZDENI?

Akár vásárlással, akár öröklés útján jutunk egy házhoz, nyaralóhoz, vagy egy mezőgazdasági épülethez, nagy eséllyel számolhatunk régi tetőszerkezettel, amit fel kell újítani, vagy egy az egyben lecserélni. De pontosan mi indokolja a munkálatokat, és milyen anyagot használjunk? Most jönnek a válaszok!

Miért is van szükség felújításra?

A régi építőanyagok közül a legelterjedtebb a sík- és hullámpala, az agyagcserép és a zsindely, de van, hogy a mezőgazdasági épületeknél csak bitumenes fedést terítettek le tetőhéjazat gyanánt. Ezek az anyagok akár 50-60 éve is fent vannak és bármennyire állták az idő vasfogát, toldozhatták-foldozhatták őket, a természeti erőkkel szemben előbb-utóbb alulmaradtak.

Zsindely fedésnél a nap UV sugara kifakítja a felületet és elgyengíti az anyagot, ezzel esztétikai és minőségi romlás következik be. Repedések alakulnak ki rajta, a fagyok és a nedvesség hatására a felfogatások, ragasztások elengednek, így egy kisebb szél is könnyedén kárt tesz benne. Hasonló a helyzet a bitumenes tetőfedésnél is: bár ez a megoldás főképp mezőgazdasági épületeknél található és igen ritka, azért mégis akad rá példa.

A hosszú évek alatt azonban volt idő kifejleszteni a mai csúcskategóriás építőanyagokat. Az új technológiáknak és megoldásoknak köszönhetően pedig a Polmetál Pruszynski által forgalmazott termékek jóval kifinomultabbak, strapabíróbbak, költséghatékonyabbak a régieknél.

Milyen veszélyeket rejt egy rossz állapotú tető?

A palatető az egyik legkellemetlenebb tetőfedés. Sérülékeny: a jégeső, egy letört faág könnyen megrepeszti, minek következtében a nedvesség bejut a réseken keresztül a tetőtérbe, ott pedig teljesen elkorhasztja a szerkezetet. A víznek innentől szabad útja van a belső terekbe, ahol további károkat okoz. A régi palatetők emellett azbesztet tartalmaznak, amely a levegőbe jutva rákkeltő hatású: ezt igazán komolyan kell vennünk és nem érdemes halogatni a cserét.

Síkpalánál annak a veszélye is fennáll, hogy darabonként leesik, így anyagi kárt okozhat és könnyen testi épséget is veszélyeztethet. 

Egy másik veszélyforrás a nem kívánt lakótársaktól érkezhet: bár hihetetlennek tűnik, de a nyest vagy a görény különösebb nehézség nélkül képes eltolni a tetőre rakott cserepeket, vagy a nem megfelelően rögzített kúppalát, hogy bejáratot találjon a védett tetőtérbe. Ha pedig ezek a rágcsálók beköltöznek, onnan nincs megállás: baktériumokat terjesztenek, szétrágják a szigetelést, a vezetékeket.

Mire figyeljünk állapotfelméréskor?

Nézzünk egy általános példát! Adott a ’80-as évek végén épült hétvégi ház egy eldugott hegyoldalban, hullámpala tetőfedéssel. Vonzóan hangzik, hiszen ki ne szeretne az erdő szélére, egy csendes kis házikóba elvonulni a város zaja elől? Azonban vigyázni kell, mert ami kívülről tökéletesnek tűnik, az tartogathat meglepetéseket is a vásárlónak. Egy laikus számára nem jelent problémát egy-két lyuk a tetőn, pedig sok minden kiderülhet, ha tüzetesebben átnézik az épületet, főleg ha ezt szakember teszi.

Minden esetben meg kell vizsgálni a tetőszerkezetet kívül-belül, egy repedés a palán ugyanis átengedi a vizet, ami aztán a tetőtérben korhadásnak indíthatja a faszerkezetet, és az is lehet, hogy a vakolat mögött már mállásnak indult a falszerkezet a beszivárgó víztől.

A réseken is beköltözhetnek az állatok, rovatok: egy-egy apró lyukon darazsak, hangyák fészkelhetik be magukat a szerkezetbe, és ott szabályosan megeszik a falat. Továbbá a sérült hullámpalákból is azbeszt szabadulhat ki a levegőbe. 

Mit tegyünk a palatetőnkkel? 

Habár már 10 éve felfüggesztették a gyártását, az Azbesztmentesítő Szövetség becslése szerint ma mégis legalább 100 millió m2 azbesztcementes palatető van az országban. Nem kérdés, hogy erősen ajánlott a cseréjük, azonban az azbeszt veszélyes hulladék, így elszállítása egy átlagos családi háznál 200-250.000 forint kiadást jelent. Van azonban más megoldás is, amivel nem feltétlenül kell bontani! 

A Polmetál cserepeslemezeit ugyanis úgy is fel lehet szerelni, hogy a palatetőt fogadószerkezetnek használják. A kivitelezők először egy kötőanyaggal fújják le a héjazatot, amitől leragadnak az azbesztrostok, így az nem jelent többé veszélyt. Utána fóliát terítenek le rá, az ellenléceket hozzácsavarozzák a meglévő szerkezethez, majd rögzítik a cserepeslemezt. 

A cserepeslemez súlya 5 kg/m2, így nincs jelentős terhelésnövekedés, nem tapad meg rajta a por, a moha, a tisztítást elvégzi az eső. Emellett a lemezek egyedi méretre gyártása lehetővé teszi a vágási hulladék minimalizálását. Az illesztésnek és a lefogatásnak köszönhetően nem mozdul el, így nem tud beköltözni a tetőterünkbe egy hívatlan vendég sem. 

Miért válasszuk a cserepeslemezt?

A tető az egyik legkényesebb pontja az épületnek, így észszerű és biztos megoldást kell választani. Amennyiben egy statikus megállapítja, hogy a fogadószerkezet ép, úgy meg is lehet bízni egy kivitelezőt a cserepeslemez felhelyezésével. 

A cserepeslemez kis súlya miatt a szállítás, a felszerelés egyszerű, a kialakításoknak köszönhetően az emberi hibák is kiküszöbölhetőek, így nem lesznek rések, amelyeken bebújhatnak az állatok vagy beszivároghat az esővíz. 

Az EPDM gumis gyűrűvel ellátott önfúrós csavarok ellenállnak a hőmérséklet-ingadozásnak, így nem fogja letépni a vihar sem az elemeket, a méretpontos vágással pedig nem lesz lehulló darab.

A szerelés a már fentebb említett sorrendben történik, azaz egy ragasztóréteget visznek fel, ami megköti az azbesztrostokat, ezt követi a fóliázás, az ellenlécek hozzácsavarozása a meglévő szerkezethez, és végül a cserepeslemez rögzítése. Ez a folyamat – tetőmérettől és tagolástól függően – általában mindössze 4-5 napot vesz igénybe.

A Polmetál Pruszynski kínálatából rengeteg színű és bevonatú, kialakítású terméket választhatunk. Az Arad, a Loara, a Ren modulos cserepeslemezek szürke vagy zöld színben kitűnően beleilleszkednek az erdős környezetbe hétvégi házaknál. Ugyanezek piros színben pedig inkább egy falusi, kisvárosi miliőbe passzolnak, legyen szó garázs vagy lakóépület felújításáról.

A Polmetál Pruszynski cserepeslemezei egyaránt felhasználhatók régi családi házaknál, hétvégi faházaknál, garázsoknál és mezőgazdasági épületeknél, felújítás és teljes tetőcsere esetében is. Bővebb információért, megrendelés kapcsán keresse szakértő csapatunkat!


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.