BESSEY LEMEZOLLÓK

OKOS MEGOLDÁSOK LEMEZVÁGÁSI FELADATOKHOZ

A Polmetál Pruszysnki kínálatában nem csak az építéshez szükséges lemezeket, hanem minden szükséges kiegészítőt, valamint a szereléshez szükséges kötőelemeket és szerszámokat is megtaláljuk. Ezúttal a lemezek vágására, nyírására használható lemezvágó ollókat ismerhetjük meg.

A különböző acél- és alumínium termékek, így a cserepeslemezek, trapézlemezek, síklemezek szerelésekor szükség lehet a lemezek darabolására, nyírására, vagy különböző profilok kivágására, amire a legegyszerűbb és egyben precíz eszköz a lemezvágó olló. A Polmetál Pruszynski az 1889-ben alapított németországi vállalat, a Bessey szerszámait ajánlja erre a célra; a legfontosabb lemezolló típusok a Polmetál webáruházában is elérhetőek.

Alapkonstrukcióját tekintve a lemezvágó olló egy egyszerű szerszám, amely két nyírópofával, ill. nyíróéllel rendelkezik, melyek között az éljátéknak nevezett hézag található, jellemzően 0,04 és 0,2 mm szélességgel – a megfelelő érték kiválasztását az elvágni kívánt lemez vastagsága is anyaga is befolyásolja. 

A működési elv tehát egyszerű, de a Bessey kínálatában mégis számos különböző változatot találunk ebből a szerszámból, és ha az adott feladathoz megfelelő típust választjuk, akkor ezzel nagyban megkönnyítjük a munkát, illetve pontosabb és tisztább vágást tudunk elvégezni. Az egyes lemezollók szárának ergonomikus kialakítása, a minél nagyobb nyíróerő elérése mellett a legfontosabb termékjellemző a nyíróélek kialakítása: a hagyományos, egyenes mellett jobbra és balra ívelt változatok is elérhetőek, amelyek megkönnyítik az íves vágásokat.

A Bessey lemezvágó ollókat legfontosabb jellemzőik alapján az alábbi módon lehet csoportosítani.

Áttétel, felhasználási terület, vágási irány: a lemezvágó ollók csoportosítása

Normál és emelőkar-áttételes típusú kézi lemezvágó ollók

A normál lemezvágó ollók esetében a vágóél és fogantyú hagyományosan egy darabból kovácsolt. A vágóerő a vágóélhossz és az olló szárhossz arányából adódik.

Az emelőkar-áttételes kézi lemezvágó ollók a fejrészből és markolatból állnak. Mindkét rész csuklós mechanizmuson keresztül van összekötve, amelyből további emelőkar-áttétel keletkezik.

Különböző kivitelek felhasználási terület szerint: ideál, alakvágó és egyenesen vágó ollók

Az ideál ollók joggal viselik a nevüket, mert ezek az „ideális” olló valóban sokoldalúak. Átvághatunk egy lemezen (folyamatos vágás), valamint vághatunk kicsi és nagy vágási íveket, körvonalakat (alakos vágás), a lemez szélén, (szélező vágás) vagy a lemeztábla közepén egyaránt… de persze az egyszerűbb lemezalakítási munkák is elvégezhetők ezekkel a szerszámokkal.

Az alakvágó ollók táblalemezek szélén történő szűk, kis sugarú alakzatok vágásához alkalmazhatók a legjobban. Ezekkel az ollókkal –  filigrán vágóéleinek köszönhetően – fáradságmentesen vághatók rendkívül szűk, kis ívű alakzatok is.

Ugyanakkor ha egy lemezt középen és/vagy a szélek mentén szeretnénk átvágni, akkor ez az egyenes vágási élű olló a megfelelő szerszám számunkra. Kihasználva a szerszám hosszú vágóéleit kis erőfeszítéssel gyorsan és pontosan vághatunk méretre, és szélezhet akár nagy méretű lemezeket is.

Vágási irány szerint: jobbos és balos lemezvágó ollók

A jobbos ollók éleit úgy élezik és az ollókat úgy építik, hogy azokkal a jobbra ívelő görbék (tehát egy balról jobbra ívelő görbe) könnyen vágható legyen. Jobbról balra ívelő vágásokat értelemszerűen balos ollókkal célszerű elvégezni. Gyakran úgy gondolják, hogy a jobbos olló jobbkezeseknek, a balos olló balkezeseknek gyártott szerszám, ám ez nem fedi a valóságot, sőt éppen az ellenkezője igaz. 

Bessey minőség az alapanyagok terén

A vágóélek élettartama közvetlenül a felhasznált anyagoktól és a feldolgozás minőségétől függ. A nagy teljesítményű ollókba ültetett HSS vágóélek megfelelnek a legszigorúbb követelményeknek a vágási teljesítmény és élettartam tekintetében. A HSS TiN vágóéllel ellátott vágófejek rendkívül kemény, kopásálló titán-nitrid bevonattal vannak ellátva. A felhasználói igényeknek és alkalmazási gyakoriságoknak megfelelően a vágóélek tekintetében további különleges, kiváló minőségű, speciális, rozsdamentes és minőségi acélok állnak rendelkezésre.

Vágóél minőség

Keménység (min. HRC)

Élettartam

HHS-TiN

65

+++++

HSS

65

++++

Spec. rozsdamentes

61

+++

Rozsdamentes

59

++

Minőségi acél

56

+

Minél jobb a vágóélek acélanyagának minősége, annál hosszabb a vágóélek élettartama.

Normál lemezvágó ollók:

Vágóélminőség

Olló típus

Vágható lemezvastagság adott szakítószilárdság esetén:

400 N/mm²600 N/mm²800 N/mm²1100 N/mm²
Rozsdamentes acélD207, D216

1,2

1

0,8

-

Minőségi acélD107, D116, D118

1,2

1

0,8

-

Emelőkar-áttételes kézi lemezvágó ollók:

Vágóélminőség

Olló típus

Vágható lemezvastagság adott szakítószilárdság esetén:

400 N/mm²600 N/mm²800 N/mm²1100 N/mm²

Spec. rozsdamentes acél

D29ASS, D39ASS

1,5

1,2

1

-

D15A

1,2

1

0,8

-

Rozsdamentes acélD16

1,5

1,2

1

-

Lemezvágó ollók a Polmetál Pruszynski kínálatában

A cserepeslemezek, trapézlemezek síklemezek és más lemezes termékek vágásához, szereléséhez leggyakrabban használt lemezvágó ollókat a Polmetál Pruszinskynél is megvásárolhatja. Lássuk melyek ezek!

Falcoló fogó, 45°-ban hajlított

Gyártói cikkszám: D341-60

A lemezek hajlítására szolgáló szerszám kovácsolt minőségi acélból készül, porszórt fekete színű kivitelben.

Műszaki adatok:

Rendelési szám

Forma

Fogószárak illesztése

Pofa szélesség (mm)

Teljes hossz (mm)

Tömeg (kg)

D341-6045°-ban hajlított

lapolt

60

270

0,63

Alakvágó ollók

Gyártói cikkszámok: D16, D16L, D16S

Az univerzális „16-os” sorozat jobb és (L-lel jelölt) bal vágású ollóit rövid, egyenes és ívelt vágásokhoz is használhatjuk, míg az egyenes vágású ollóval nagy sugarú jobbos és balos vágásokat végezhetünk. Az emelőkar-áttételes kézi lemezvágó ollók segítségével kisebb erőkifejtéssel végezhetjük el a munkát. Az ollók vágóéle mikrofogazással készül, a csúszásmentes vágás érdekében. 

Műszaki adatok:

 

Rendelési szám

Teljes hossz (mm)

Vágás hossz (mm)

Lemezvastagság (600 N/mm²)

Élettartam

Tömeg (kg)

D16

240

40

1,2

++

0,38

D16L

240

40

1,2

++

0,38

D16S

240

44

1,2

++

0,38

Ideál ollók

Gyártói cikkszám: D39ASS

A D39ASS ideál olló rendkívül robusztus, könnyen kezelhető szerszám, mely a súrlódó felületeken szinterfém betétekkel rendelkezik, az összekötő helyen pedig rögzített, stabil csavaros kötéssel van ellátva. Az olló csuklópontja felett rozsdamentes acél burkolattal bír, ami védi az alatta lévő rugót a szennyeződéstől.

Az ideál ollóval a munkavégzés megkíméli az erőnket: minden vágásnál a teljes vágási hossz használható, hiszem a fogantyú nyitási szögét jelentősen csökkentették. Az ollót jobb és balkezesek egyaránt könnyen nyithatják és zárhatják anélkül, hogy fogást váltanának, amit a reteszelő gomb felső fogantyúrészen történt elhelyezése tesz lehetővé.

A DS39ASS típusú olló folytonos, egyenes és ívelt vágásokhoz ajánlott. Rendkívül kompakt, részben süllyesztett csavarkötéssel készült a vágófej, amely fokozott manőverezési lehetőséget és pontosságot tesz lehetővé alakzatok vágásánál, és kisebb a munkadarab karcolódásának a veszélye is. 

Gyártói cikkszám: D229ASS-2

A D29ASS ollók ERGO-markolattal rendelkeznek a fáradságmentes munkavégzés érdekében.  Folytonos, egyenes és ívelt vágásokhoz használhatók, a kompakt vágófej pedig nagyfokú manőverezési lehetőséget tesz lehetővé alakzatok vágása esetén. A 25%-kal kevesebb erőráfordítással használható eszköz optimális áttétellel működik, míg az optimális élgeometriának köszönhetően fogazás nélkül sem csúszik el a lemez a vágás során. Jobb vagy (L jelzéssel) bal vágású változatban is elérhető.

Gyártói cikkszámok: D116, D216

A D116-os és D216-os sorozat tagjai klasszikus kialakítású, normál lemezvágó ollók. A kovácsolt ollófej és markolat egy darabból, süllyesztékes kovácsolással készült, ami robusztussá és megbízhatóvá teszi a szerszámot. Az induktív eljárással edzett élek hosszú élettartamot és optimális vágási eredményt garantálnak. A praktikus, utánállítható csavaros kötésnek köszönhetően az olló köszörülés után is kényelmesen beállítható. A D216-os ollók lakkozott, míg a D116-osok PVC-bevonatú markolattal készülnek, jobb és (L jelzéssel) bal vágású kivitelben is elérhetők.

Gyártó cikkszám: D15A

A D15-ös ideál ollók kis méretüknek köszönhetően sokoldalúan használhatóak: az extrém kompakt kialakítású ollófej nagyon jól irányítható, így a nehezen hozzáférhető helyeken is lehetővé teszi a kis ívek vágását is. A kettős emelőkar-áttételnek köszönhetően lényegesen kisebb erőkifejtéssel működtethető, egyidejűleg a vágási teljesítmény érezhetően megnő. A puha anyagból készült betét és a műanyag borítás gondoskodik arról, hogy az ergonomikusan kialakított markolat kiválóan illeszkedjen a kézhez és különösen könnyen kezelhető legyen. A folytonos, egyenes és ívelt vágásokhoz is használható olló jobb vagy (L jelzéssel) bal vágású kivitelben is kapható.

Műszaki adatok:

Rendelési szám

Teljes hossz (mm)

Vágás hossz (mm)

Lemezvast. (600 N/mm²) (mm)

Élettartam

Tömeg (kg)

D39ASS

230

30

1,2

+++

0,49

D39ASSL

230

30

1,2

+++

0,49

D29ASS-2

260

33

1,2

+++

0,51

D29ASSL-2

260

33

1

+++

0,51

D216-260

260

30

1

++

0,49

D216-260L

260

30

1

++

0,49

D116-260L

260

30

1

+

0,49

D116-280

280

34

1

+

0,56

D15A

180

20

1

+++

0,18

D15AL

180

20

1

+++

0,18

Lyukvágó ollók

Gyártói cikkszámok: D107, D207 sorozatok 

A D107-es és D207-os sorozat tagjai klasszikus kialakítású, normál lemezvágó ollók, rövid egyenes és ívelt vágásokhoz használhatók. A kovácsolt ollófej és markolat egy darabból, süllyesztékes kovácsolással készült, ami robusztussá és megbízhatóvá teszi a szerszámot. Az induktív eljárással edzett élek hosszú élettartamot és optimális vágási eredményt garantálnak. A praktikus, utánállítható csavaros kötésnek köszönhetően az olló köszörülés után is kényelmesen beállítható. A 107-es jelzésű változatok lakkozott, míg a 207-esek PVC-bevonatú markolattal készülnek. Jobb vagy (L jelzéssel) bal vágású kivitelben kapható.

Műszaki adatok:

Rendelési szám

Teljes hossz (mm)

Vágás hossz (mm)

Lemezvast. (600 N/mm²) (mm)

Élettartam

Tömeg (kg)

D207-250

250

42

1

++

0,49

D207-250L

250

42

1

++

0,49

D107-250

250

42

1

+

0,49

D107-250L

250

42

1

+

0,49

D107-275

275

42

1

+

0,55

D107-275L

275

42

1

+

0,55

Pelikán olló

Gyártói cikkszámok: D118-300, D118-300L

A lyukvágó ollókhoz hasonló gyártástechnológiával készülő pelikán ollók hosszú egyenes és folyamatos vágásokhoz használhatók: az extra hosszú vágóél ideális lemeztáblák kettévágásához. A 300 mm hosszú D118-as PVC-bevonatú markolattal, és jobb ill. bal vágású kialakításban is kapható.

Műszaki adatok:

Rendelési szám

Teljes hossz (mm)

Vágás hossz (mm)

Lemezvast. (600 N/mm²) (mm)

Élettartam

Tömeg (kg)

D118-300

300

62

1

+

0,73

D118-300L

300

62

1

+

0,73

Csatornatartó- és hajlító fogó

Gyártó cikkszám: D396

Az ereszcsatorna szerelésekor használható szerszám 10 mm-es nyílásszélességű, 40 x 6 mm-es csatornavas méretig használható. A fogó feje korrózióálló temperöntvényből készült, és műanyag bevonatos csatornavasak esetén is használható, hiszen csúszógörgővel van ellátva.

Műszaki adatok:

Rendelési szám

Teljes hossz (mm)

Tömeg (kg)

D396

600

3,1

Cső-behúzó fogó

Gyártói cikkszám: D36

A horganyzott kivitelű, PVC-bevonatos markolattal rendelkező szerszám 3 alsó- és 2 felső pofa segítségével biztosít gyors és hatékony munkavégzést. Az önnyitó fogó horganyzott kivitelű, 28 mm-es pofamélységű.

Műszaki adatok:

Rendelési szám

Teljes hossz (mm)

Tömeg (kg)

D36

250

0,47

Biztonsági pántolószalag vágó

Gyártói cikkszám: D123S

Ez a szerszám a kettős emelőkar-áttételnek és az ERGO-markolatnak köszönhetően kevés erőfeszítéssel, fél kézzel is használható. Az induktív eljárással edzett, hosszú élettartamú éllel vágás során a pántolószalag veszélyes felpattanását egy ellentartó akadályozza meg. Az eszköz akár a 32 mm széles, 1 mm vastag, edzett acélszalagot is átvágja (560 N / mm²), a lapos alsó rész pedig könnyen a láda és a pántolószalag közé csúsztatható.

Műszaki adatok:

Rendelési szám

Teljes hossz (mm)

Vágás hossz (mm)

Tömeg (kg)

D123S

260

38

0,55


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.