ACÉL ÉPÍTŐANYAGOK OTTHONUNK SZOLGÁLATÁBAN

Először csak megtetszik valami… aztán ötlet lesz belőle, és egyre valószínűbb, hogy nem hagyjuk meg a terveket csak álomnak. Ismerős a helyzet? Házunk környezetét számos egyedülálló megoldással, kreatív ötlettel lehet komfortosabbá tenni, a telek adottságait teljes mértékben kihasználva. Vegyük sorra, hogy milyen acél anyagokkal építkezhetünk, miből melyik álmunkat válthatjuk valóra!

A Polmetál Pruszynski termékkínálatával, és csapatának több éves szakértelmével segít az ötletek megvalósításában, legyen szó egy kerti tárolóról, előtetőről, kerítésről vagy melléképületről. Merjünk nagyot álmodni, és a megvalósítással sem lesz gond!

Ami az alapot adja: a fogadószerkezet

Egy könnyűszerkezetes épület kivitelezése elképzelhetetlen fogadószerkezet nélkül. A jól kialakított, pontosan felszerelt szelemenek nagyban megkönnyítik az építést, hiszen a szerkezet így gyorsabban és gazdaságosabban kivitelezhető, mint más technológiákkal. A szelemenek fő felhasználási területe a tartó- és közfalak szerkezetében, a tetőnél, illetve mennyezetnél és természetesen az oldalfalak építésénél van. A "Z", "C" és "Σ"-szelvények hidegen hengerelt, tűzihorganyzott acéllemezből készülnek, merevségüknek és szilárdságuknak köszönhetően egy stabil és ellenálló fogadó-, illetve teherhordó felületet biztosítanak. 

A szelvények magassága 100-300 mm, a vastagságuk 1,5-3,5 mm között változhat, így minden épülettípushoz megtalálható a megfelelő darab. A könnyűgerendák furatokkal is rendelhetők, ami a szerelésnél könnyíti meg a csavarozást, szegecselést.

Amivel építkezünk: trapézlemezek

A mai technológiáknak és a trendeknek köszönhetően a trapézlemez építőanyagként rendkívüli népszerűségre tett szert az elmúlt pár évben az otthoni felhasználók körében. Ezt az építőanyagot elsősorban tetőfedésnél használják, ott is a nagyobb felületeknél, mint például mezőgazdasági tárolókon, ipari épületeken, hiszen ez egy rendkívül erős, ellenálló konstrukció, ami ezeknél a létesítményeknél elengedhetetlen. De van több lehetőség a felhasználására: a Polmetál Pruszynski kínálatában lévő trapézlemezből kerítéshez, tárolóhoz, de még homlokzati burkolathoz is találni megfelelő típust. A Polmetál szakértői örömmel segítenek a választásban.

Lakóépületnél igazi kuriózum a bordás felület, mely modern, acélos külsőt ad az épületnek. Erre a célra általában kis bordavastagsággal, sötétebb színt ajánlott választani, mivel oldalfalak esetén ez a célszerűbb, esztétikusabb. Kimondottan ajánlott más anyagokat is felhasználni a trapézlemez mellett: betonnal, kővel, de akár fával is kombinálhatjuk a homlokzati burkolatot. A hatás nem marad el!

Nagyobb bordával kialakított lemezeket olyan kerítés létesítésénél tanácsolt használni, ahol az igény az, hogy a telekre, házba ne lássanak be a járókelők és szomszédok, vagy éppen vagyonvédelmi szempontból szükséges a takarás. 

Ha egy kisebb tárolót szeretnénk felhúzni a kertben, ahol nem elsődleges szempont a hőszigetelés, az trapézlemezzel gyorsan és gazdaságosan megvalósítható. A lemez a kívánt méretben rendelhető, így az anyagveszteség szinte nulla, emellett nem rozsdásodik és nem kell festeni, ráadásul széles színválasztékban kapható, épp ezért a meglévő környezetbe is könnyen beilleszkedik. A tartószerkezethez önmetsző csavarokkal javasolt felfogatni, amihez előfúrás sem szükséges.

Ezt a típusú építőanyagot könnyű tisztán tartani, hiszen elég egy magasnyomású mosóval átmenni rajta, ha szükséges, a telepítéséhez pedig elég a tartópilléreket kialakítani. Más előkészületet és további karbantartást nem igényel a trapézlemez, hiszen a bordák és a lemezvastagság együttesen adják meg a lemezek merevségét, ami a fizikai hatásoknak is nagy mértékben ellenáll.

A bordázás miatt maga a szerkezet igen szilárd, a két oldalt horganyzott bevonat a korrózió ellen nyújt hatékony védelmet, a passziváló és alapozó réteg további biztosíték a hosszú élettartamra. Mindezekre pedig a festékréteg kerül fel, amit szinte bármilyen színben választhatunk ízlésünknek megfelelően. Nagy mennyiséget is könnyen lehet szállítani belőle, és a tárolás sem igényel nagy helyet.

A trapézlemezre tehát ne tekintsünk úgy, mint egy rideg, rozsdásodó, lyukas tetőfedő anyagra, amit csak ipari csarnokoknál lehet használni! Hiszen egy kifejezetten időtálló, modern építészeti megoldást adó anyagról beszélünk.

Ami a praktikumot illeti: NIAGARA ereszcsatorna rendszer

Legyen szó kocsibeállóról, kerti tárolóról vagy előtetőről, a vízelvezetésről mindenképp gondoskodni kell. A Polmetál Pruszynski kínálatában megtalálható a Niagara ereszcsatorna család, ami több méretben és színben is elérhető, hogy a kiválasztott termék a lehető legjobban passzoljon az építményhez. Anyagát tekintve is széles a választék: acél, horganyzott acél, titáncink vagy a Tytanium nevű különleges ötvözet is elérhető. 

A horganyzott ereszcsatorna szerelhetősége gyors és egyszerű, amely gazdaságos áron biztosítja a vízelvezetést, így lett az egyik legkeresettebb termékváltozat.

A titáncink ereszcsatorna egy átlagon felüli tartóssággal bíró építőelem, akár 80-120 éves élettartammal! A titán, réz, alumínium ötvözet idővel oxidálódik, és e folyamat során egy olyan matt réteg alakul ki az elemeken, vágási éleken, ami hozzájárul a korrózióvédelemhez, és így a csatorna nem igényel később festést vagy egyéb védelmet. Két szín közül választhatunk: fényes, az idő és az időjárás hatására fokozatosan mattuló natúr fémszín, illetve egy kémiai eljárásokkal elért, patinás jellegű, matt szürke színváltozat szerepel a kínálatban.

A Tytanium a Polmetál Pruszynski egyedi fejlesztésű, prémium ereszcsatornája, amely ötvözi a többi változat tulajdonságait. 100 évnél hosszabb tartósság, alacsony tömeg, kiemelkedő mélység és nagyfokú ellenállóság jellemzi. Családi házakra, irodaépületekre ajánlott, 4 féle méretben (110/90, 125/900, 125/100 és 150/100 mm) és 4 féle színben (RAL 7016, 8017, 9005, 9006) érhető el.

A termékpalettán nemcsak a csatornák, hanem a hozzájuk tartozó összes lehetséges kiegészítő és rögzítő elem is megtalálható, egy helyen. Aki érez magában egy kis hozzáértést, nyugodtan felszerelhet egy ereszcsatorna rendszert, ehhez a Polmetál Pruszynski szakemberei a tapasztalataikat, segítségüket és az anyagot tudják biztosítani. Kezdő ezermesterként inkább érdemes szakemberre bízni a szerelést, amihez az anyagot, kiegészítőket, és a kötőelemeket is biztosítja a Pruszynski.

Fókuszban az esztétika: árnyékolók, falkazetták, homlokzati elemek

A Polmetál Pruszynski kínálatában találhatók egyedi homlokzatburkoló elemek, sinuslemezek, sávos homlokzati panelek, árnyékolók, omega panelek is, amelyekkel az épület esztétikáján, funkcionalitásán, ellenállóképességén javíthatunk. Nézzük ezeket sorban!

  • Az omega panel sávos homlokzatként és álmennyezetként is felhasználható, anyagában lehet alumínium vagy acél. Szerelése a szerelősíneknek köszönhetően gyors és nem igényel speciális szerszámot vagy technológiát. Hézagmentesen és akár 10 mm hézagolással, függőlegesen és vízszintesen is felrakható, a megrendelő igénye szerint. 
    Az omega teljesen sík-, míg az omega F hullámos felületet képez a bepattintás után.
  • A tálcás homlokzati kazettákat bemutatótermek, autószalonok, irodák esetében szokták leginkább alkalmazni. A burkolati elemek széles színskálában és egyedi kialakítással is rendelhetők, maga a tartóváz lehet látszó vagy süllyesztett. Szélességében 175-600 mm, hosszban 100-2800 mm, lemezvastagságban pedig 1,2-1,5 / 2-3 mm-es változatban elérhetők. Minden elem poliuretán és poliészter bevonattal van ellátva a hosszabb élettartam érdekében.
  • Az árnyékolókat előszeretettel választják irodákhoz vagy olyan házakhoz, ahol többé-kevésbé az egész homlokzat üveg, és szükséges az árnyékolás. 20, 30 és 45°-os sínrendszerhez történik a rögzítés, csavarkapcsolat nélkül. Azaz utólag is elmozdítható, hogy a mögötte lévő terek könnyen elérhetőek legyenek: ez egy álmennyezetnél igen nagy előnynek számít.
  • A sinuslemezek különlegessége a hullámok látványos taktusában rejlik, ami impozánssá teszi az építményt. Lehetséges perforációval is kérni, amitől még látványosabb felületet érhetünk el. Akár kerítésként, tetőfedésre, garázskapunak is használható, legelterjedtebb felhasználási területe a kereskedelmi csarnoképületek létesítése. Felfüggesztése történhet vízszintesen, átlósan, függőlegesen, illetve ezek kombinációjaként, minden esetben gazdaságos és biztonságos fedést biztosít.
  • A falkazettát ipari épületek belső burkolataként szokták felhasználni. A külső és belső burkolat között szigetelést kell alkalmazni, és a falkazetta kialakítása lehetővé teszi a szigetelőanyag felhasználását. Az építész nagy szabadságfokkal tervezhet, mivel a kazetták méreteit a homlokzatnak megfelelően lehet meghatározni. Az elemek 500-600 mm szélességben, 90-160 mm-ig terjedő mélységgel, több mint 10 színben érhetők el. 

A kínálat sokszínűsége is szemlélteti, hogy a vásárlók igényei mennyire szerteágazóak. A Polmetál Pruszynski felkészült arra, hogy segítsen minden ötlet megvalósításában: a biztos alapot adó szelemenektől az egyedi stílust kölcsönző kiegészítőkig minden termék célja az, hogy ne maradjon „csak álom” egyetlen tervünk sem. 

Önnek is vannak tervei, vágyott elképzelése otthonát vagy cégének telephelyét illetően? A Polmetál Pruszynski szakértő csapatának segítségével bármikor valóra válthatja ezeket!


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.