NE VEGYÜK FÉLVÁLLRÓL!

MIÉRT FONTOSAK A TETŐSZERKEZETI KIEGÉSZÍTŐK?

Milyen hatásoknak és terheknek van kitéve egy tetőszerkezet? Milyen veszélyekkel nézhet esetleg szembe a családunk, és hogyan lehet védekezni ezek ellen? Mivel lehet magát a tető állapotát megvédeni, és valójában miért nem hanyagolható el a biztonság?

Válaszokat adunk a kérdésekre, és górcső alá kerülnek a Polmetál Pruszynski tetőszerkezeti, tetőbiztonsági termékei is mostani cikkünkben!

A tető az a szerkezet, ami a legtöbb igénybevételnek van kitéve, és ez az épület elsődleges védőbástyája. Hőmérsékleti, mechanikai és környezeti hatásokkal szemben kell megfelelő védelmet biztosítania, és ha ez nem valósul meg, az beázáshoz, hócsúszáshoz, és a szerkezet állapotromlásához, valamint állandó többletköltségekhez vezet. A tél beálltával még aktuálisabbá válnak ezek a veszélyek. Ha odafigyelünk rájuk, vagy esetleg szakember véleménye alapján szereltetünk fel kiegészítőket a tetőre, akkor ez az elővigyázatosság sokkal nagyobb biztonságot, egyszerűbb tisztítást, könnyebb kéményseprést fog eredményezni.

Pontosan ezekben segít a Polmetál Pruszynski, ahol minden tetőbiztonsági elemet, kiegészítőt megtalálhatunk.

A tetőbiztonság nem felesleges beruházás, sőt!

Sokan hihetik azt, hogy a tetőre csak építkezésnél kell felmenni, de még többen vannak, akik egyáltalán nem is foglalkoznak ezzel a kérdéssel, pedig igenis kellene. Hiszen az ipari, mezőgazdasági épületektől a társas házakon át a családi házakig időről időre takarítani kell a tetőt, és a kéményt is ki kell tisztítani… máskor szerelési célból kell felmenni a tetőre, vagy éppen a hócsúszást kell megakadályozni.

Polmetál Pruszynski tetőbiztonsági megoldások

Emellett ingatlantulajdonosként, esetleg közös képviselőként a mi felelősségünk a szükséges óvintézkedések megtétele, ezzel biztosítva a ház környezetének biztonságát – akár egy utcafronton lévő épületről van szó, akár egy mezőgazdasági raktárról vagy családi házról. Erről nem mellesleg jogszabály is szól, mégpedig a 253/1997. (XII. 20.) sz. Kormányrendelet 60. §-a, mely általánosságban rendelkezik a hó megfogásának és a tetőre való kijutás biztosításának követelményéről.

Melyek a legfontosabb tetőszerkezeti kiegészítők, és miért érdemes felszerelni ezeket?

Tetőlétra

Tetőlétrát általában a kémény megközelíthetősége miatt szerelnek fel, azt pedig ajánlatos évente ellenőriztetni, hiszen az épületben lévők, a család biztonsága az első. A létrához szükséges konzolokat a beton vagy cserépelemekre, a teherhordó tetőaljzatba vagy a tartólécekhez kell rögzíteni. Így biztosítják a tető meredekségétől függetlenül a biztos tartást, illetve a létrafokok biztonságos távolságát a tetőtől, és ettől lesz garantált a stabil és kényelmes járhatóság is.

A létra a Polmetál Pruszynski kínálatából 1,2 és 2,4 m-es hosszban rendelhető, de maga a tetőlétra toldható is igény szerint. Az összeállított csomag tartalmazza a konzolokat, csavarokat és a tetőlétrát is.

Tetőjárda, tetőlépcső

Főképp a régebbi építésű társasházaknál jellemző a használhatatlanságig leromlott állapotú tetőjárda, tetőkiegészítő. Ha az útról járókelőként vagy lakóként nem is látni, a kéményseprők nap mint nap találkoznak ezzel a problémával, ami nemhogy balesetveszélyes, hanem egyenesen életveszélyes! 

Polmetál Pruszynski tetőjárda

A tetőjárdát szintén a tisztításhoz, a kémény ellenőrzéséhez ajánljuk felszerelni olyan társasházakra, ipari épületekre, amiknél egynél több kéményt kell megközelíteni. A Polmetál Pruszynskinél a tetőlépcső és tetőjárda is perforált felülettel van ellátva, ezzel a csúszás veszélyét csökkenti termékünk, rögzítése pedig facsavarral történik a tetőléchez.

Hófogó

A hófogórácsot nem csak az Alpokban kell feltenni, hiszen itthon is igazán indokolt a használata. 

Este leesik a hó, a gyerekek örülnek, az apukák havat lapátolnak, az autótulajdonosok megrohamozzák a szervizeket a gumicsere miatt. Aztán másnap elkezd felmelegedni az idő, csurog mindenhonnan az olvadt hólé, tócsák mindenfelé, amik estére szépen lefagynak. És ez a szeszélyes időjárás miatt egész télen ismétlődhet. Az igazi veszély azonban nem ez: a tetőkön lévő hó és jég éppen a váltakozó olvadás és a fagy hatására lecsúszhat, és akár nagyobb súlyú táblákban, egyben eshet le, így pedig nem is kis károkat tud okozni, de akár a testi épséget is veszélyeztheti. Az előbbi példából egyértelműen látszik, hogy a balesetek megakadályozására egyszerűen szükség van hófogóra!

Polmetál Pruszynski hófogó

A csöves hófogót a korcolt vagy a trapézlemezes tetőkhöz ajánljuk, ezek alacsonyan rögzülnek és jól illeszkednek a tetőkörnyezetbe. Hosszú, meredek tetőn pedig több sor csöves hófogó egymás fölé szerelése ajánlott, de akár kisebb tetőfelületekre is felszerelhető ez a konstrukció.

A CWL horgos hófogónál a lényeg a láthatatlanság, hiszen a hajlított acélhuzal szinte teljesen beleolvad a tetőbe. A horgok felszereléséhez nem szükséges semmilyen szerszám vagy csavar, könnyen és gyorsan telepíthetők a tetőcserépbe kapaszkodtatva.

Hogy még mire lehet szükségünk? A jégvágót vagy hóvágót kisebb hajlású tetők esetén, tetőlemezekre ajánlott felszerelni. Kis mennyiségű hó megtartására alkalmas, de csúszáskor fel is darabolja a hótömböt, így pedig nem egyben, hanem kisebb darabokban pottyan az le. Hosszabb tetők esetén, a tetőhajlás függvényében, érdemes több hóvágósorral ellátni az épületet.

Tegyük meg a szükséges lépéseket, és kérjük szakember segítségét!

Nem lenne szerencsés, ha a fagyos téli napokon egyszer csak a hóteher alatt megrogyna a tetőszerkezet, ezért minden esetben ajánlott kikérni szakembereink véleményét, mielőtt bármilyen kiegészítő felszerelésre kerül. A megfelelő hófogó kiválasztása több tényezőből határozható meg: a tengerszint feletti magasság, a tető hajlásszöge, és a téli csapadékmennyiség mellett a homlokzatmagasságot, a tető hosszát is figyelembe kell venni, de a számításokat egyéb hatások is módosíthatják. Mindezekhez munkatársaink szakértelmére van szükség.

A Polmetál Pruszynkinél közel 20 éves tapasztalatra alapozva, folyamatos újítások mellett, a felhasználók véleményeit szem előtt tartva fejlesztik a termékeket, mindezt a lehető leginkább környezettudatos módon. A gyártmányok mindegyike megfelel az európai szabványoknak, rendelkeznek teljesítmény-nyilatkozattal és ISO 9001-es minőségbiztosítási rendszerrel.

Szinte bármely tetőtípusra megtalálhatók a kínálatban a kompatibilis kiegészítők, mind színben, mind méretben és profilban. A CWL termékek katalógusát itt tölthetjük le (13 MB). A szakértő kollégák pedig szívesen segítenek a választásban!


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.