MITŐL FÜGG AZ ACÉLLEMEZES TETŐ ÁRA?

Tetőfelújításkor vagy új épület építésénél természetes, hogy a lehető legjobb minőségű alapanyagokból, és a lehető leginkább költséghatékony módon szeretnénk kiválasztani a tetőfedő elemeket. Mitől függ az acél tetőfedő megoldások ára?

Egy acéllemez árát számtalan tényező befolyásolja. Nem mindegy, hogy milyen vastag lemezt és bevonatot választunk, milyen kiegészítő termékekre van szükségünk. Az is számít, hogy egy régi tetőt újítunk fel, vagy egy most épülő házhoz választunk tetőfedő megoldást. Az árképzésről a Polmetál Pruszynski Kft. kereskedelmi vezetőjét, Ozsvát Ervint kérdeztük.

Az ár függ a vastagságtól

A legelső szempont, amit figyelembe kell venni, az magának az acéllemeznek a vastagsága. A Polmetál Pruszysnki 0,5 milliméter vastagság alatt nem forgalmaz lemezeket; egy átlagos cserepeslemez ekkora, de választhatunk trapézlemezt is, amely 0,5 millimétertől egészen 1,5 milliméter vastagságig rendelhető. „trapézlemezeink 0,5-től 0,7-es, de magasabb bordás trapézlemezeink akár 1-es, 1,25-ös, 1,5-es, vastagságból is készülhetnek”- sorolja Ervin. - Az alapanyag értékét alapvetően ez a vastagság adja. „Egy 0,5 és egy 0,7 milliméteres anyagvastagság között számottevő a különbség, nyugodtan lehet számolni akár 30-40%-os többletköltséggel.

Fontos a megfelelő bevonat kiválasztása

Az anyagvastagságon kívül fontos szerepe van az árképzésben a bevonatnak is. A Polmetál Pruszynski 0,7 milliméteres vagy ennél vastagabb acéllemez esetében csak egyetlen bevonatvastagsággal kínál lemezeket, mégpedig 25 mikron poliészterfényes bevonattal. A 0,5 milliméteres acéllemez ezzel szemben többféle bevonattal, többféle bevonatvastagsággal kérhető: minél időtállóbb és minél vastagabb, annál drágább lesz a lemez, de nem egyenesen arányosan, hiszen egyedi árképzéssel dolgozik a cég. 

A bevonatok típusai

A bevonatoknak többféle típusa van: rendelhető fémes bevonat, mint például alucink vagy horgany, van 10 év garanciával kínált poliészter bevonat és fényes poliészter burkolat, matt és matt pikkelyes poliészter bevonat és 30 év garanciát biztosító poliuretán bevonat is. Ezek közül az utóbbi a legvastagabb, 50 mikron vastagságú, ami az európai szabvány szerinti legmagasabb UV ellenállással rendelkezik és emiatt a leginkább időtálló.

Az alucink bevonatos, ezüstös színárnyalattal rendelkező acéllemezek kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek. Az egyszerű horganyzott lemezeknél tartósabbak, és olcsóbbak, mint a színes bevonatos változatok. A horganyzás során az acélt cinkkel vonják be, ezzel biztosítva a korrózió elleni védelmet; ezt leggyakrabban a különböző tartószerkezetek kialakításakor szokták választani annak merevsége és szilárdsága miatt. Ahogy a többi esetben, itt is az anyag vastagsága határozza meg annak árát.

A matt és a matt pikkelyes poliészter bevonatokat általában a modern kialakítású házaknál szokták alkalmazni, mert elegáns hatást és meleg benyomást keltenek; ezek 35 mikron vastagságú bevonatok. A poliészter bevonatok széles választékban kaphatók, több színben és felületi kivitelben, melyek befolyásolják az árat és az elérhető garanciát is. A fényes poliészter bevonat 25 mikron vastagságban készül és ez a típus kérhető a legtöbb színben. „A fényes és a mattpikkelyes cserepeslemezünk között a különbség körülbelül 100-150 forint / négyzetméter. Egy PURMAT® bevonat esetében már egy kicsit növekszik ez a különbség, 200-250 forint között mozog négyzetméterenként.

Léteznek olyan különleges bevonatok is, mint a Colorcoat®; melyek akár 40 év garanciával vásárolhatók meg. A Colorcoat Ultra már egy 200 mikron vastagságú bevonat, melynek a színtartóssága is a kétszerese a hagyományos bevonatokénak. A Colorcoat Prisma pedig egy háromrétegű, 40 és 65 mikron vastagságú bevonat, melynek UV ellenállása egyedülálló módon múlja felül a legtöbb bevonatét.

Számítanak-e a színek?

Az acéllemezek a bevonat típusától függően számtalan színben érhetők el, ez azonban nem befolyásolja az árat. „Ha valaki 200 négyzetméter pirosat rendel vagy 200 négyzetméter kéket, ugyanannyiért kapja.” Arra kell odafigyelni, hogy nem minden vastagságú bevonat kapható minden színben.

A kiegészítők szerepe

Felmerülhet a kérdés, hogy az acéllemezen kívül milyen más termékeket szükséges még beszereznünk és ezek hogyan alakítják a végső árat. A szükséges kiegészítők természetesen főként attól függenek, hogy tetőfelújításról vagy építkezésről beszélünk, hiszen felújítás esetén nem feltétlenül szükséges mindent lecserélni; lehet, hogy új csatornára már nincs szükség. 

Új házak fedésénél és burkolásánál a kiegészítők és a cserepeslemez árának a megoszlása nagyjából 55-45% arányú. „Ha valaki rendel például 350 négyzetméter cserepeslemezt, és megrendeli hozzá az összes kiegészítőt - szellőzőszalagot az ereszhez, szellőzőelemeket, univerzális élgerincelemet a gerinchez, élgerincelemet, hófogókat, tömítéseket és síklemezt az utólagos bádogozásokhoz -, akkor ez az egész ajánlat úgy fog kinézni, hogy a cserepeslemez körülbelül a 65-75%-át teszi ki az árnak. De ha például új csatornát is rendelnek hozzá, akkor lehet, hogy az 50%-át adja az árnak a cserepeslemez, és 50%-át az összes kiegészítő” – magyarázza Ervin.

Az árnál a rendelt mennyiség is számít: a vevők minél többet rendelnek, annál nagyobb százalékos kedvezményben részesülnek. Ha más kiegészítőket is rendelnek a tetőhöz, további kedvezmények érhetők el. 

Cserepeslemez vagy hagyományos cserép?

És hogy ár szempontjából cserepeslemezt vagy hagyományos agyagcserepet, betoncserepet érdemes választanunk? „Ez is sok mindentől függ, így nem olyan egyszerű megválaszolni. Egy cserepeslemez nem igényel olyan tetőháttérszerkezetet, mint például egy betoncserép, tehát itt például lehet spórolni az anyagon, a háttérszerkezeten. Ha összességében nézzük, az acéllemez gazdaságosabb és időtállóbb, mint a hagyományos cserép.

Válogasson Ön is a Polmetál Pruszynski Kft. minőségi acél tetőfedő anyagai közül webáruházunkban!


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.