KORCOLT-, CSEREPES- VAGY TRAPÉZLEMEZ KERÜLJÖN A TETŐRE?

Építkezés esetén vagy tetőfelújításkor számtalan kérdés merülhet fel az egyes tetőfedő megoldásokkal kapcsolatban. Első ránézésre nehéz lehet eldönteni, hogy milyen anyagot válasszunk: korcolt-, cserepes- vagy trapézlemezt? Szakértőt kérdeztünk.

Mindhárom megoldásnak megvannak a maga előnyei, nem mindegy azonban, melyiket milyen célra kívánjuk használni. Mind lakossági, mind ipari felhasználásra kínálunk lehetőségeket; hogy mikor melyik típust érdemes alkalmazni, abban egy szakértőt, Ozsvát Ervint, a Polmetál Pruszynski Kft. kereskedelmi vezetőjét kérdeztük.

Az alapanyag ugyanaz

Az acél tetőlemez a ma kapható legkorszerűbb anyag tetőfedésre. A régebbi, egyszerűbb, hagyományos lemeznél jóval tartósabb, esztétikusabb, rozsdamentes és az ára is rendkívül kedvező. Több típusa van azonban, melyek közül nem mindegy, melyiket használjuk otthoni, illetve melyiket ipari célokra. Alapvetően háromféle kialakítás: a korcolt-, a cserepes- és a trapézlemez közül választhatunk. Ezek élettartam és ellenállóság szempontjából egyformák, hiszen ugyanabból az acéllemezből készülnek.

Ahogy Ozsvát Ervin elmondta: „Mindegyik ugyanabból az alapanyagból készül, csak a minta más, amit gyártunk belőle, így a három nem különbözik élettartam szempontjából. Ezt a bevonat és az acéllemez anyagvastagsága határozza meg.” Vásárláskor ki tudjuk választani, milyen vastag legyen az acéllemez és a bevonat: „Lehet választani 25 mikron, 30 mikron és 50 mikron vastag bevonatot is.” Minél vastagabb bevonatot választunk, annál hosszabb garancia is érthető el a tetőre, így érdemes hosszú távban gondolkozni.

Otthoni vagy ipari felhasználásban gondolkozunk?

Otthoni felhasználásra a szakértő inkább a korcolt sík- és a cserepeslemezt ajánlja: „A korcolt lemez ad a családi háznak egy modernebb megjelenést, de az újabb cserepeslemezeink is újszerű stílust sugároznak a hagyományos cseréptetőhöz képest. A trapézlemezt inkább ipari jellegű felhasználásra, tehát csarnokokhoz, magtárolókhoz vagy hasonló épületekhez ajánlom, vagy például családi házak mellett található melléképületekhez, semmiképp sem családi házra. Persze volt már rá precedens, így ez sincs kizárva.

A cserepeslemez

A cserepeslemez a nevét onnan kapta, hogy megjelenésében a tetőcserépre emlékeztet, így a hagyományos stílus kedvelőinek általában ez a legszimpatikusabb megoldás. A hagyományos égetett tetőcserép sokkal kevésbé időtálló, míg cserepeslemezt használva  a tető élettartama jelentősen hosszabbodik. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a cserepeslemez (a korcolt- és a trapézlemezzel egyetemben) öntisztuló, hiszen a felületén nem tud megtapadni a kosz, az eső pedig könnyedén lemos bármilyen szennyeződést. A cserepeslemez szélessége 110 cm, maximális hossza pedig 535 cm. Tömege a tetőcserép tizede, körülbelül 5 kg folyóméterenként.

A korcolt síklemez

A korcolt síklemez inkább egy letisztult arculatot kölcsönöz, amit irodaházak, gazdasági- és közhasznú épületek, templomok és kastélyok fedésére is előszeretettel használnak a középületek mellett. Már korábban is használtak hasonló technológiát, az úgynevezett állókorcos lemezfedést, ami megjelenésében hasonló a mai modern, korcolt síklemezhez. A tetőlemezek tetszőleges hosszban készülhetnek, szélességük 350 vagy 510 mm, de maximum 1 méter. Az előkorcolt lemezek előnye, hogy gyorsan fel lehet őket szerelni, hiszen már nincs szükség korcológépre a helyszínen; a lemez egyik szélét csavarozni, a másik felét pedig csupán bepattintani kell.

A trapézlemez

Ahogy Ozsvát Ervin szakértő is elmondta, a trapézlemezt elsősorban ipari és mezőgazdasági épületek elemeihez szokták használni, de gyakran garázsok, gazdasági épületek esetében is alkalmazzák. Akár kerítés is készíthető belőle, vagy könnyűszerkezetes épületek oldalaként is használatos anyag. Családi házak fedésére is lehet őket használni, hiszen a kevésbé esztétikusnak tartott megjelenés ellenére egy ugyanolyan ellenálló, hosszú élettartamú anyagról beszélünk, mint a korcolt síklemez vagy a cserepeslemez esetén. A széles színskála miatt a tetőt könnyen összhangba hozhatjuk a homlokzattal és a környezettel, ahogy az előbbi két tetőfedő megoldás esetében is. A trapézlemezt a bordázata teszi strapabíróvá és sokoldalú építőanyaggá; a különböző magasságú és bordakialakítású trapézlemezből több, mint 20 féle méretet gyártunk festett, horganyzott és alucink kivitelben egyaránt. Ezek maximális magassága 160 mm. 

A felszerelés a legfontosabb

Az ellenállóság tekintetében sincs feltétlen nagy különbség a három típus között; az, hogy melyik áll ellen leginkább a környezeti hatásoknak, attól függ, jól szerelték-e föl. „Ha nem szakszerűen van felszerelve egy tető, akkor kevésbé időtálló, legyen bármelyik fajta” – magyarázza a szakértő. A Polmetál Pruszynski ebben tud segítséget nyújtani, szaktanácsokkal és szerelési útmutatókkal is:

Technikai jellegük révén ezek az útmutatók elsősorban szakembereknek szólnak. Az önálló felszerelés nem ajánlott, és olyan céget se bízzunk meg, amelynek a munkájában nem bízunk meg.

Választáskor vegyük figyelembe a részleteket

A vásárlók számára különösen fontos, hogy a tető ne legyen hangos, azaz az olyan környezeti zajok, mint az eső, ne hallatszódjanak be zavaróan a házba. „Alapvetően mindhárom típusú tető alá kerül szigetelés, ami felfogja ezeket a hangokat, de a korcolt lemeznél még van egy olyan plusz lehetőség, hogy egy olyan réteget képezzünk mindez alá, ami extra hanggátlást biztosít. Ez egy vastagabb filcréteg, nevezhetjük szőnyegrétegnek vagy szőnyegnek is” – részletezi a szakértő. 

Az esztétikum sem elhanyagolható

Esztétikailag sem mindegy, hogy melyik típus mellett határozzuk el magunkat, hiszen fontos, hogy elsősorban nekünk tetsszen. Ha mi a trapézlemez stílusát tudjuk elképzelni az otthonunkon, azt is választhatjuk, nincs különösebb akadálya. Mindhárom típus színét egy színpalettáról választva is mi magunk határozhatjuk meg, így maximálisan személyre tudjuk szabni új tetőnket. 


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.