ÁLMENNYEZET: MIÉRT ÉS HOGYAN HASZNÁLJUK?

Meglévő épület, irodaház vagy lakás felújítása során is felmerülhet a kérdés, hogy a mennyezettel mit kezdjünk: festést kap, esetleg tapétát, vagy álmennyezettel lesz eltakarva? Mi a megrendelő igénye és mit javasol a tervező? Ha álmennyezet beépítését fontolgatjuk, akkor számos olyan kérdés és lehetőség adódik, amit érdemes körültekintően végiggondolni. Vegyük most sorra ezeket!

Esztétika és funkcionalitás

Napjainkban egyre nagyobb kínálat áll rendelkezésünkre a különböző álmennyezetekből: a letisztult és modern formavilágtól egészen az extravagáns, tagolt megoldásokig válogathatunk. Ily módon nem csak esztétikus külsőt kap a mennyezetünk, hanem akusztikai és hőszigetelő funkciót is.

Nagy és kihasználatlan belmagasság esetén érdemes kazettás álmennyezetet felszerelni, ami egy zárt felületet hoz létre, így a fűtendő légköbméter-mennyiség is jelentősen csökkenhet a helyiségben. Emellett az álmennyezet a repedezett és már nem esztétikus, régi mennyezetet is eltakarja. Új, egyedi világítás beépítésénél szintén a kazettás álmennyezet lesz a nyerő megoldás, hiszen például a léptetésekkel, stukkókkal, ill. a süllyesztett, lógatott vagy LED szalagos világítással rendkívül impozáns és izgalmas hatást lehet elérni.

Új épületeknél már másként merül fel ez a kérdés, hiszen ott a legtöbb esetben eleve álmennyezettel terveznek. A különböző épületgépészeti rendszerek, így a légtechnika, a világítás, a hangosítás és a hűtés-fűtés különböző elemeit, vezetékeit az álmennyezet takarásában lehet a legkönnyebben és legolcsóbban elhelyezni.

A rácsos álmennyezet előnyei és alkalmazása

A Polmetál Pruszynskinél a Punto Pruszynski által gyártott rácsos és sávos álmennyezetek is megtalálhatók a kínálatban, amik felhasználhatók bel- és kültéren egyaránt. Irodaházakban, coworking és közösségi terekben, bárokban és kávézókban is dekoratív megjelenést adhat a rácsos álmennyezet, amihez a helyiség stílusát is könnyen hozzáigazíthatjuk. Ehhez már csak egy mutatós világítást kell tervezni és a hatás nem marad el: ezek a terek biztosan megragadják a betérők figyelmét.

Mutatós megjelenésén kívül az álmennyezetek talán legfontosabb előnye a könnyű és gyors szerelhetőség, illetve az utólagos hozzáférhetőség biztosítása. Ez egy szolgáltatóhelyiségnél igen fontos tényező, mivel az álmennyezet fölött futó rendszereket folyamatosan karban kell tartani, például a klímákon szűrőt, a lámpákon izzót kell cserélni. Emellett bővíthetőnek vagy fejleszthetőnek is kell lennie a rendszernek, a tisztíthatóságról nem is beszélve – ezeket mind lehetővé teszi a Punto Pruszynski által kínált megoldás.

A Punto rácsos álmennyezet különböző méretű és formájú raszterben érhető el az egészen sűrű, rácsos megjelenéstől a ritkább kiosztásig. A Punto Pruszynski által gyártott rendszerek olyan OPEN-CELL típusú beltéri álmennyezetek, amelyek lehetővé teszik a belső terek modern, tartós és praktikus kialakítását.

Különböző rácstípusokat, „H” vagy „Y” (kehely) profilt választhatunk, amelyeknél króm vagy arany réteggel rendkívül impozáns megoldást érhetünk el. A helyiség méreteitől és a felfüggesztés magasságától függően úgy választhatjuk meg a raszterméretet, hogy az a helyiségben tartózkodó nézőpontjából vonzó mennyezetfelületet eredményezzen. A rácsos álmennyezetek összesen 6 különböző profilban érhetők el.

 
Az egyes profiloknál alkalmazható raszterméret pedig az alábbiak szerint alakulhat.

Mikor alkalmazzunk sávos álmennyezetet?

Sávos álmennyezetet akkor szokás alkalmazni, amikor geometriai párhuzamokat, letisztult vonalakat, modern arculatot akarunk kölcsönözni a helyiségnek.  A Punto sávos álmennyezet elemeit egy előzőleg felszerelt sínhez rögzítik, méghozzá csavarkapcsolat nélkül, így azok könnyen le- és felszerelhetők. Ez főképpen az álmennyezet feletti terek elérésénél jelent nagy előnyt, például gépészeti egységek szervizelésénél. A sávos almennyezeteknek 6 fő típusa érhető el a Punto Pruszynski kínálatában.

A minőségi acél és alumínium profilok időtállóak és kisebb fizikai hatásnak is ellenálló rendszert alkotnak, így ipari felhasználásra is alkalmasak. A panelek 0,5, 0,6 és 0,7 mm lemezvastagsággal készülnek, 84, 134 és 184 mm szélességben, maximum 6 méter hosszúsággal, míg a tartósínek legnagyobb hossza 4 méter.

A sávos álmennyezet nagyobb terek, szerelőüzemek, csarnokok, várók, de még műtők mennyezeti burkolataként is helytáll a raszterek módosításával, a térben való extravagáns elhelyezéssel pedig látványos része is lehet az épületnek. Nedvességtűrő megoldásról van szó, ami akár magasnyomású mosóval is tisztítható, így buszpályaudvarokon, vagy metrómegállókban is alkalmazható, ahol előfordulhat befolyó víz.

Ha pedig a tűzállóság is fontos, akár tűzálló szakaszok beépítésére is van lehetőség, mint például a menekülési útvonalaknál. Mivel egyes típusok éghetetlenek, így se füstképző, se pedig égést tápláló tulajdonságuk nincs.

Extravagáns álmennyezeti megoldások

Az álmennyezet készülhet zárt vagy nyitott hézaggal, illetve – többfajta tartósín kialakításának eredményeként – nyitott hézaggal és kitöltővel is. Az S/C panel esetében nincs külön kitöltés, mivel az elem egyik oldala a speciális kialakításnak köszönhetően takarólemezként is szolgál.

A tálcák közti távolság variálásával, a tartóváz látszó vagy süllyesztett kivitelezésével teljesen egyedivé varázsolható a tér. Az S 84-es paneleket T 90 Flex sínre felszerelve lehetőségünk van íves, görbített mennyezeti megoldásokra. A Flex sávos álmennyezet hullámos kialakításával akár a síkból is kiléphet, és lenyűgöző formákat hozhat létre.

A C-35  és J álmennyezet panelek poliészter borítású alumíniumból készülnek. A keskenyebb C-35-ös panelek segítségével akár 2 centis hézagokra is be lehet sűríteni a kiosztást, ezzel modern és elegáns hatást vesz fel a mennyezet. Kisebb helyiségekben is jól mutat ez a konstrukció, mint például fürdőszobákban, folyosókon. Magát a paneleket könnyen lehet kombinálni gipszkartonnal épített helyiségekben is. E termékcsalád legújabb tagja a 65 mm magasságú C-65-ös profil.

A J típusú álmennyezeti panelek alumíniumlemezből készülnek, kétoldalú poliészter burkolattal. A 100, 150 és 200 mm szélességben elérhető lemezekből összeállított álmennyezet nagy nyitott felületet biztosító, lineáris kialakítással rendelkezik, ami különösen előnyös a hosszú folyosók, kereskedelmi egységek, vasútállomások vagy repülőterek esetében.

A Punto Pruszynski álmennyezeti megoldásait megtaláljuk a Polmetál Pruszynski kínálatában. Szakértőinktől magyar nyelven is kérhet felvilágosítást ezekről a termékekről, és lehetséges felhasználási módjukról. Várjuk megkeresését!


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.