A SZENDVICSPANELEK SZAKSZERŰ RÖGZÍTÉSE

A CSAVARVÁLASZTÁS SZEMPONTJAI

Szendvicspanel vásárlása esetén érdemes már az első beszerzéskor megrendelni a panelek rögzítését biztosító csavarokat, kötőelemeket is. De hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő csavartípust? Hogyan tudjuk kiszámolni a szendvicspanel csavar szükséges hosszát? A vásárlás előtt felmerülő legfontosabb kérdéseket tekintjük most át.

A szendvicspanelek az építőipar modern, sokoldalú és könnyen szerelhető termékei, amelyek segítségével gyorsan építhetünk fel lakócélú, ipari és mezőgazdasági jellegű épületeket is. A megfelelő fali- vagy tetőre kerülő szendvicspanel kiválasztása azonban csak az első lépés, hiszen az épület biztonságos és tartós kialakításához elengedhetetlen a megfelelő vázszerkezet felépítése, a panelek előírásszerű összeillesztése, és a kellő hosszúságú és típusú rögzítő-, kötőelemek használata. A kötőelemek kiválasztásában nyújt segítséget ez az összefoglaló, bemutatva a Polmetál Pruszynski által forgalmazott szendvicspanel csavarokat.

Az Etanco szendvicspanel csavarok jellemzői és típusai

Az Etanco európai gyártóbázisain, többek között Lengyelországban készíti magas minőségű, önfúró és önmetsző kötőelemeit. Az egyes csavarok acél, illetve EPDM alátéttel rendelkeznek. Utóbbi egy olyan műgumi alátét, amely rendkívül hosszú ideig megőrzi rugalmasságát, és felszerelés után magától vulkanizálódik a rögzített lemezhez, így biztosítva a szoros és vízzáró rögzítést.

A csavarok tartósságát a gRey.coat nevű különleges felületkezelés biztosítja. E kezelés során a DIN 1.1133 minőségű acélra egy 4 μm vastagságú cink réteget és egy 5 μm vastagságú kerámiaréteget visznek fel, amelyek közé egy vékony, a rétegek tapadását elősegítő kémiai film kerül. Egyes csavarok fejét emellett a Powder.coat nevű, 50 μm vastagságú, porszórásos festékréteg is védi a korrózió és az UV sugárzás ellen. Ez a bevonat ráadásul a RAL skála különböző színeiben érhető el, így lehetővé teszi az acéllemezzel azonos színű kötőelem választását is.

Az Etanco szendvicspanel csavarok megnövelt magasságú fejjel rendelkeznek, ami magabiztosabb szerelést tesz lehetővé, csökkentve a csavarfej leszakadásának az esélyét. Közvetlenül a csavar feje alatt is található egy nagyobb átmérőjű menet, ami azt biztosítja, hogy a csavar szorosan tartsa össze az alátétet és a szendvicspanel külső fegyverzetét.

A szendvicspanel rögzítéséhez szükséges aljzat

A szendvicspaneles falakkal és tetőszerkezettel készülő épületek nagy előnye a könnyűszerkezetes jelleg: itt nincs szükség külön alapozásra a panelekhez, hiszen elegendő egy egyszerű vázszerkezet készítése is, ami készülhet acélszelemenek felhasználásával, ill. fából vagy akár betonból is.

A könnyű szerelhetőség nem jelenti azt, hogy a szendvicspanel falak és tetők felépítése ne igényelne nagyfokú precizitást és szakértelmet. A pontos illesztés, valamint a megfelelő típusú, méretű kötőelem kiválasztása, és a rögzítés helyének, módjának pontos megválasztása kulcsfontosságú lehet a panelek élettartamára és hőszigetelő képességére nézve.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kötőelemet?

Az Etanco kínálatában a csavarok GT jelzéssel bírnak, a szendvicspanelek rögzítésére szolgáló kötőelemek pedig egy kiegészítő SP jelzést kapnak. A fúrófej magassága meghatározza a csavar által átfúrni képes aljzatvastagságot, ami 6 és 16 mm között alakulhat; ezt a termékjelzésben szereplő 6, 12 és 16-os szám mutatja meg.

A C1-C5 I/M értékek között mozgó korrózióvédelmi skála tekintetében az Etanco csak közepes vagy erős igénybevételt jelentő környezetre kínál termékeket, vagyis ezek mind magas szintű korrózióvédelmet biztosítanak. A C3-as szintet külön betűjelzés nélkül, a C4-es szintet R jelzéssel, a C5 I/M szintet pedig X jelzéssel mutatják meg az egyes csavartípusoknál.

A W jelzésű csavarok olyan speciálisan tervezett, Hi-Lo menettel összekapcsolt fúróheggyel rendelkeznek, ami lehetővé teszi a fába vagy betonba történő közvetlen beszerelést is. Beton esetében először egy 5 mm átmérőjű előfúrást kell végezni. Emellett az ULTRA típusú tiplivel tömör, kerámia vagy üreges téglába is lehetővé válik a rögzítés.

A bemutatott szempontok szerint összesen 8 különböző szendvicspanel csavar gyártása folyik az Etancónál. A Polmetál Pruszynski kínálatában raktárról a leggyakrabban használt 2-3 típus érhető el, hiszen az ügyfelek igényei között elsősorban hidegen hengerelt, így vékonyabb aljzatok, szelemenek jelennek meg, illetve az extrém, például tengerparti környezeti igénybevétel Magyarországon nem jellemző. Ugyanakkor ez a kínálat is lefedi az összes felmerülő igényt, legyen szó egyszerű, de komfortos lakótér kialakításáról, egy erősebb kémiai jellegű kitételt jelentő állattartó csarnokokról vagy az extrém hőmérsékleti különbséget is elviselni képes hűtőkamra falakról.

A terméktípusok az alábbiak szerint alakulnak:

Alkalmazási terület

Aljzat vastagsága

Javasolt kötőelem korr.véd. osztály szerint

min.

max.

C3

C4

C5 I/M

Szendvicspanelek rögzítése könnyű, hidegen hengerelt acél szerkezetekhez

1,0 mm

6,0 mm

GT 6 SP

GTR 6 SP

GTX 6 SP

Szendvicspanelek rögzítése melegen hengerelt acél szerkezetekhez

3,0 mm

12,0 mm

GT 12 SP

GTR 12 SP

GTX 12 SP

4,0 mm

16,0 mm

-

GTR 16 SP

-

Szendvicspanelek rögzítése beton szerkezetekhez

60 mm (min. 30 mm. rögz. mélys.)

-

-

GTR W SP

-

Szendvicspanelek rögzítése fa szerkezetekhez

30 mm (min. 30 mm. rögz. mélys.)

-

-

GTR W SP

-

A szükséges csavarhossz meghatározása

A csavartípus mellett a legfontosabb jellemző a hossz pontos meghatározása, amiben az alábbi ábrák adhatnak segítséget.

A csavar hosszát befolyásolja

  • a rögzítésre kerülő panel vastagsága,
  • az aljzat vastagsága,
  • és a tetőpanelek esetén a teherelosztó alátét vastagsága

Acél aljzat esetében, GTR 6 SP csavar választásakor a hosszba beszámítjuk:

  • a fúrófej hosszát (a típusnál 8 mm)
  • a rögzítést biztosító, az aljzaton keresztül csavart menetes részt (3 mm)
  • az acélszelemen vastagságát
  • a rögzített panel vastagságát
  • és az alátét vastagságát (4 mm)

Egy konkrét példával élve, 100 mm vastag panel és 6 mm-es acél szelemen esetén:

Rejtett rögzítésű panel esetén természetesen a rögzített elem vastagsága (MT) a mérvadó:

Tetőpanelek esetén a két panel összekapcsolása és az aljzathoz történő rögzítés a bordáknál történik, így a csavarhossz számításánál is ezt a magasságot kell figyelembe venni, ami kiegészülhet a kalotte (teherelosztó vagy viharalátét) vastagságával is:

Beton aljzatba történő beépítés esetén egy 5 mm átmérőjű előfurat szükséges, melynek mélységét a 30 mm-es elhelyezési mélység és a még biztosítandó 10 mm-nyi szabad hely szabja meg. Fa aljzat esetén is min. 30 mm az elhelyezési mélység, vagy átfúrásos beépítés is lehetséges. Egy ilyen esetben a csavar hosszának a kalkulációja az alábbiak szerint történik:

Hogyan rögzítjük a paneleket a szendvicspanel csavarokkal?

A látszó és rejtett csavarhellyel rendelkező fali panelek, valamint a tetőpanelek kalotte-tal vagy anélkül történő rögzítése az alábbi ábrák szerint történik acél aljzat esetében. Rögzítéskor ügyelni kell arra, hogy az alátétek kellő mértékben, vízzárást biztosítva szoruljanak rá a szendvicspanelre, vagyis a rögzítés ne legyen túl laza, de ne is horpassza be a fegyverzetet. Biztosítani kell azt is, hogy a csavar a fúrófejen túl további min. 3 mm-t áthaladjon az aljzaton a stabil tartás érdekében.

Fali panel rögzítése

Szendvicspanel szerelése

Rejtett rögzítésű fali panel rögzítése

Tetőpanel rögzítése

Hűtőkamrák kialakítása

Hűtőkamrák és helyiségek kialakítása esetén az extrém alacsony hőmérséklet, illetve a lecsapódó, fagyott nedvesség különleges igénybevételt jelent. Ilyen esetekben a GTX 6 SP ill. GTX 12 SP típusú csavarok alkalmazása javasolt, hiszen ezen kötőelemek hővezető képessége is bevizsgálásra került, megerősítve azt, hogy kifejezetten alkalmasak az extrém, akár 50 fokos hőmérsékleti eltéréseket támasztó válaszfali rögzítések kivitelezésére is.

A leggyakrabban ajánlott szendvicspanel csavarok részletes adatai

Hatlapfejű szendvicspanel-lemezcsavar fémhez EPDM alátéttel 5,5/6,3 mm - többféle színben és méretben (100 db/cs)

Gyártói cikkszám: GTR 6 SP A19 - P153110R0PL (110 hossz)

Önfúró, önmetsző, duplamenetes, hatlapfejű csavar, amely felületkeményített, gRey.coat felületkezeléssel ellátott, galvanizált szénacélból készül, 6 mm hosszúságú, #3 fúrófejjel, magas minőségű és finom menettel, alumínium és EPDM alátéttel ellátva. A RAL skála szerinti különböző színekben is elérhető.

A termékeket megvásárolhatja erre a linkre kattintva.

Termékparaméterek:

Termékkód GTR 6 SP A19

Kötőelem méretei (mm)

Min. anyag vast. (mm)

Max. anyag vast. (mm)

Fúró max. vast. (mm)

Alátét

D

L

Sw

Anyaga

méret (mm)

P153065R0PL

5,5/6,3

65

8

20

40

6.00

A

19

P153090R0PL

5,5/6,3

90

8

35

65

6.00

A

19

P153110R0PL

5,5/6,3

110

8

55

85

6.00

A

19

P153125R0PL

5,5/6,3

125

8

70

100

6.00

A

19

P153150R0PL

5,5/6,3

150

8

95

125

6.00

A

19

P153175R0PL

5,5/6,3

175

8

120

150

6.00

A

19

P153200R0PL

5,5/6,3

200

8

145

175

6.00

A

19

P153230R0PL

5,5/6,3

230

8

155

205

6.00

A

19

P153275R0PL

5,5/6,3

275

8

200

250

6.00

A

19

P153320R0PL

5,5/6,3

320

8

245

295

6.00

A

19

Hatlapfejű szendvicspanel-lemezcsavar fához EPDM alátéttel 6,4/7 mm - többféle színben és méretben (100 db/cs)

Gyártói cikkszám: GTR W SP A19 - P150100R0PL

Önmetsző, duplamenetes, hatlapfejű csavar, amely felületkeményített, gRey.coat felületkezeléssel ellátott. Galvanizált szénacélból készül, fa szerkezetekhez használható Hi-Lo menettel, alumínium és EPDM alátéttel ellátva. A RAL skála szerinti különböző színekben is elérhető.
Elsősorban szendvicspanelek fa, beton, tégla felületekhez történő rögzítésére alkalmas. Beton szerkezet esetén előfúrás szükséges. Tégla és pórusbeton szerkezetek esetén tipli használata szükséges.

Termékparaméterek:

Termékkód GTR W SP A19

Kötőelem méretei (mm)

Min. anyag vast. (mm)

Max. anyag vast. (mm)

Fúró max. vast. (mm)

Alátét

D

L

Sw

Rögz. mélys.

Anyaga

méret (mm)

P150100R0PL

6,4/7,0

100

8

30

40

65

0.75

A

19

P150120R0PL

6,4/7,0

120

8

30

60

85

0.75

A

19

P150140R0PL

6,4/7,0

140

8

30

80

105

0.75

A

19

P150160R0PL

6,4/7,0

160

8

30

100

125

0.75

A

19

P150190R0PL

6,4/7,0

190

8

30

130

155

0.75

A

19

P150210R0PL

6,4/7,0

210

8

30

150

175

0.75

A

19

P150240R0PL

6,4/7,0

240

8

30

180

205

0.75

A

19

P150260R0PL

6,4/7,0

260

8

30

200

225

0.75

A

19

P150280R0PL

6,4/7,0

280

8

30

220

245

0.75

A

19

P150310R0PL

6,4/7,0

310

8

30

250

275

0.75

A

19

Kalotte tető szendvicspanel rögzítéshez - többféle színben és méretben (100 db/cs)

Gyártói cikkszám: PKAL2627R3009

Különleges, alumínium alátét szendvicspanelek rögzítéséhez. A kalotte nagyobb felületen fekszik fel a szendvicspanelre, és így erősebb rögzítés érhető el a használatával.

A termékeket megvásárolhatja erre a linkre kattintva.

Termékparaméterek:

Termékkód

Kötőelem méretei

D (mm)

L (mm)

hajlássz. (°)

PKAL2627

26,0

42

27

PKAL3225

32,0

42

25

PKAL4132

41,0

42

32


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.