A JÓ ERESZCSATORNA A TETŐ SZERVES RÉSZE

Sokszor annyira egyértelműnek vesszük az ereszcsatornák alkalmazását és jelenlétét az épületeken, hogy átsiklunk a fontossága és a védelmi képessége felett. Pedig megfelelő ereszcsatorna-rendszer nélkül házunk védtelen a csapadékos időjárással szemben és esztétikai összképe sem teljes. Milyen elvárásoknak kell megfelelnie a rendszernek, hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelőt? Ezt a kérdéskört járjuk most körül!

Az ereszcsatorna-rendszer az épület struktúrájának, egységének az alaprésze, külön-külön egyik se működik igazán. Gondoskodik a gyors és koncentrált vízelvezetésről, és deformálódás nélkül ellenáll a víz, a hó és a jég súlyának. Jellemzően az építmény összképében is jócskán van szerepe, tisztán tartja a homlokzatot és akár 100 évig is állja a természet és az idő vasfogát.

E pár ismérv felsorolása után már egyértelművé válik, hogy nem elég bemenni a legelső barkácsáruházba, levenni a polcról pár elemet, aztán feleszkábálni a tetőre. A témát alaposan körbe kell járni, minden apró részletet figyelembe kell venni!

Milyen kérdéseket tegyünk fel az ereszcsatorna-rendszer kiválasztása előtt?

  • hol használjuk,
  • mekkora felületen,
  • milyen színben,
  • anyagában milyen legyen,
  • vannak-e különösebb elvárásaink,
  • milyen plusz elemekkel legyen bővíthető a rendszer,
  • esztétikailag hogyan befolyásolja a homlokzatot,
  • és nem utolsósorban: a gyártó vállal-e rá garanciát?

Most ezeket a kérdéseket vesszük sorra, megadva a választ minden lehetséges kérdésre!

Hogyan válasszuk ki a megfelelő ereszcsatornát?

Az ereszcsatorna-rendszer kiválasztását nem vehetjük félvállról. A vízelvezetésről a tető felrakását követően gondoskodni kell, mert ha ez nem történik meg, akkor a beázás nagy károkat tud okozni az épületen, a falak megsüllyedéséről nem is beszélve.

Az építmény felépítésétől, nagyságától, rendeltetésétől, de még az éghajlati adottságoktól is függ az ereszcsatorna mérete, kialakítása. Kisebb alapterületű házaknál, nyaralóknál elegendő a 110/90-es, azaz 110 mm szélességű és 90 mm mélységű csatorna, nagyobb családi vagy többlakásos házaknál pedig a 125/90 vagy a 125/100-as méret fog megfelelni.

Méret (csatornaszélesség /
csőátmérő (mm))
Jellemző alkalmazás
110/90kisebb alapterületű családi házak
125/90családi házak
125/100nagyobb, többlakásos családi házak
150/100mezőgazdasági épületek
150/120ipari jellegű épületek
150/150csarnokok
190/120lakótömbök, társasházak
190/150ipari és logisztikai csarnokok

Az épület alapterületének növekedésével párhuzamosan egyre a nagyobb keresztmetszetű és szélességű rendszer ajánlott. Ipari vagy mezőgazdasági épületekhez a 150/120, közepes csarnokokhoz pedig a 150/150-es méret fogja biztosítani az elvárásokat. De a Polmetál Pruszynski kínálatában megtalálható a 190/120 és 190/150-es méret is, aminek a használatát ipari csarnokokhoz, lakótömbökhöz javasoljuk.
A Niagara ereszcsatorna-rendszer 8 féle méretben és 10 féle színben érhető el, így megfelel minden elképzelésnek, amit a felhasználó óhajt.

Az építményen és rendeltetésén kívül fontos figyelembe venni az éghajlati adottságokat is. Lehet, hogy egy erősen csapadékos térségben célszerű eggyel nagyobb keresztmetszetet felrakni, illetve át kell gondolni, mennyire lehet számítani hó- és jégterhelésre (például egy magasabban fekvő hegyi házikónál fokozottan).

Milyen legyen az esőcsatorna anyaga?

Anyagában is különböznek a rendszerek, így más és más tulajdonságuk erősödik, változik. A kérdések, amiket át kell gondolni: hova lesz felszerelve, milyen természeti hatásoknak lesz kitéve, mi az elképzelés színben, élettartamban?

Egy horganyzott acél ereszcsatorna-rendszer előnye a magas ellenállóképesség mechanikai hatásokkal szemben, a poliuretán védőbevonattal ellátott változat pedig a rozsdamentességről és a színek tartósságáról gondoskodik. Ezenkívül a minőségi csatlakozórendszer garantálja a gyors és pontos kivitelezést. Minősége elsőrangú 0,6 mm vastagságú horganyzott acél, amit mind a két oldalán 50 μm vastagságú poliuretán réteggel látnak el, ez 10 féle színben és 8 féle méretben érhető el.

A nagyvárosok körül nagyobb eséllyel kialakuló savas vagy lúgos csapadék nagymértékben gyorsítja a szerkezetek állagromlását. A titáncink ereszcsatornáinkat azoknak ajánljuk, akik szeretik az elegáns, letisztult formákat, de ezen felül az ellenállóképességre is adnak. Egy olyan komplett vízelvezető rendszert kínálunk ezzel a termékünkkel, aminél a hozzáadott titáncink ötvözettel az élettartam akár 100 évre is kitolható, még magasabb pH értékű csapadékos térségben is. Két színben érhető el: fényes, az idő és az időjárás hatására fokozatosan mattuló natúr fémszínben, illetve egy kémiai eljárásokkal elért, patinás jellegű, matt szürke változatban. 2-3-4 méteres hosszban is elérhető, hogy a legkevesebbet kelljen toldani.

A Niagara Tytanium a Polmetál egyedi fejlesztésű, különleges csatornarendszere.
Egy termékben egyesül az összes többi típus kiemelkedő tulajdonsága:

  • Ellenáll a szélsőséges időjárásnak, mivel az alapanyagként használt alumínium-titán ötvözet kiválóan teljesít a károsító hatások ellen.
  • Nagyfokú ellenállása van hajlítás ellen, mivel a poliamid bázisú réteg karcolás és hajlítás ellen biztosít védelmet.
  • 100 évnél hosszabb élettartamú.
  • Alacsony tömegű, könnyen szállítható és szerelhető.
  • Újrahasznosítható anyagokból készül, mert a Polmetál Pruszynskinél figyelünk a természet megóvására!

Mi kellhet még? Kiegészítő elemek és minőség!

Az ereszcsatornákhoz minden kiegészítő elem megtalálható a Polmetál Pruszynskinél, legyen szó a toldóról, a vízlopóról, a véglemezről vagy a rögzítőcsavarokról. Kínálatunkban több mint 25 féle elem található különböző méretekben az egyes csatornarendszer típusokhoz.

Mivel a csatorna önmagában nem teherhordásra van méretezve, ezért javasolt hófogókat is felszerelni fölé, első védvonalnak. Egy erdős, fás telken pedig érdemes levélhálót is felszerelni, hiszen könnyen eldugíthatják az ereszt a lehulló levelek, faágak, és bár könnyű az össze- és szétszerelése az elemeknek, semminek se tesz jót, ha évente szétszedjük és összerakjuk. Ezekkel a kiegészítő elemekkel megspórolhatjuk magunknak a kellemetlen és veszélyes csatornatisztítás mutatványát is! Kertes háznál mindenképp célszerű vízlopót beszerelni. Az esővíz összegyűjtése nemcsak környezetkímélő, de még költséghatékony is, a nagy szárazságokban pedig kincset ér.

Külön érdemes kiemelni az új, szögletes Niagara ereszcsatorna-rendszert, ami a formájának köszönhetően nyeri el legfontosabb előnyét. A szögletes kialakítás és az elérhető takarólemezek, panelek segítségével ugyanis akár rejtett, beépített rendszert is ki tudunk alakítani. Vízelvezetésben szinte semmi különbség nincs a szelvény alakjai közt. Négyszögletes csatornát és lefolyócsövet hazánkban a modern megjelenésű épületeknél az építész vagy megrendelő kérésére alkalmaznak.

Ha egy teljesen új tetőszerkezet megépítése a cél, vagy a teljes tető cseréje, akkor ezek a csatornarendszerek remekül illeszkednek a Polmetál kínálatában szereplő cserepeslemezekhez mind színben, mind stílusban.

A Polmetál Pruszynskinél biztosak vagyunk termékeink kiváló minőségében, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a vállalt garancia a saját termékeinkre! A részletekkel kapcsolatban keresse szakértő tanácsadóinkat!


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.