Blog

Tények és tévhitek az acél tetőlemezekkel kapcsolatban - tényleg kopog?

2019. október 31. 14:24

Szemben a skandináv országokkal és északi szomszédainkkal, Magyarországon kevésbé elterjedt az acél tetőfedő anyagok, így a cserepeslemez, a síklemez vagy a trapézlemez használata. Talán ennek is köszönhető, hogy sokan kevésbé ismerik ezeket az építőanyagokat, és számos tévhit kering velük kapcsolatban… ezeknek jártunk most utána.

Hagyományos cseréptető vagy cserepeslemez? Ha tetőfelújítást vagy tetőfedést tervez, bizonyára elgondolkodott már e két lehetőségen. Mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai is, a cseréptető mellett szóló érvek viszont legtöbbször kimerülnek abban, hogy az egy bevált, hagyományos megoldás. Nem érdemes azonban abba a hibába esni, hogy azért alkalmazunk valamit, mert az megszokott. A cserepeslemez, bár kialakításában a cseréptetőre emlékeztet, egy időtálló, rozsdamentes fém, mely minőségében és esztétikájában is megelőzi azt – nem véletlen, hogy az északi országokban is ezt használják, ahol különösen fontos a tartósság és a megbízhatóság az extrém időjárási körülmények miatt. Cikkünkben összeszedtük azokat a gyakori tévhiteket, melyek az acél tetőlemezekkel kapcsolatban felmerülhetnek.

Tetőtérben nagyon hangos

Elterjedt az a tévhit, miszerint az acélból készült tetőn rendkívül hangosan kopog az eső. Valójában a zajhatás a szakszerű szerelés függvénye. Fontos tudni, a cserepeslemez alá minden esetben páraáteresztő fóliát kell rögzíteni, ami nem csak a párát vezeti el és a levegőt ereszti át, hanem a hang- és a hőszigetelés szempontjából is előnyös. A pára kifelé történő áteresztése azért lényeges, mert ennek hiányában az kicsapódik, felgyülemlik és könnyedén károkat okozhat. A kiegészítő tetőfedő termékek közé tartozó fólián kívül használhatunk plusz zajcsökkentő szigetelést is, amellyel még hatékonyabban csökkenthetjük a kívülről bejövő zajokat.

Viharban eltörik, elhajlik, elviszi a szél

Valóság: termékeink horganyzott acéllemezből készülnek és műanyag festékréteggel vannak ellátva, ami tökéletes védelmet nyújt a környezeti hatásokkal szemben – így a legnagyobb viharok és havazások sem tudnak kárt tenni bennük.

Pontosan az acél alapanyag – mely magja minden terméknek – az, ami az extrém időjárási viszonyoknak is ellenáll. Nem véletlenül használják előszeretettel az északi országokban ipari csarnokokhoz, kereskedelmi épületekhez és lakossági felhasználásra is. Ebben az esetben is fontos, hogy a cserepeslemez az előírásnak megfelelően legyen felhelyezve, a megfelelő számú és méretű csavarok segítségével. A kiegészítő termékek közé tartozó rögzítőcsavarok a tetőfelhelyezés legfontosabb elemei, ezért szigorú minőségellenőrzés előzi meg a forgalomba hozatalukat. A cinkbevonatnak köszönhetően a csavarok a változó időjárási körülményeknek is ellenállnak, a rugalmas, UV-álló EPDM gumiból készült tömítés pedig a hőtágulásból adódó mozgást hivatott lehetővé tenni.

Pruszynski cserepeslemez tető

Túlárazott

Valóság: A cserepeslemez egyik legnagyobb előnye a tartósság és a minőség mellett azalacsony ára, hiszen jóval olcsóbb a hagyományos cserépnél. Gyorsabban össze lehet szerelni és könnyebb szállítani is, ezen kívül méretre gyártva készül, minimális anyagveszteséggel, ami meglátszik az árán is. Amennyiben új építésű házról beszélünk, elegendő egy könnyebb és így jóval olcsóbb tetőszerkezetet készíteni hozzá, hiszen maga a cserepeslemez is könnyű.

Rövid élettartamú

Valóság: minden termékünk rendelkezik Építésügyi Minőségellenőrzői Engedéllyel, ami a kiváló minőség garanciája. Kizárólag korszerű technológiával és gépparkkal, illetve kiváló minőségű alapanyagokkal dolgozunk, ezért termékeinkre évtizedes garanciát vállalunk: a lemeztermékekre 10-15 év, a horganyzott lemezre 10 év, egyes festett lemezekre pedig 15-30 év jótállást adunk. Minden tetőlemez két oldalon horganyzott és több rétegű festékkel van bevonva, ami garantálja a hosszú élettartamot és véd a rozsdásodás ellen, így évtizedekig változatlan állapotban védi otthonát.

Szivárog

Valóság: szivárgás olyankor fordulhat elő, ha a lemezeket nem megfelelően szerelték fel, például kifelejtettek egy részt vagy a csavarok rosszul lettek becsavarva. Cégünk nem csak gyártja és értékesíti a termékeket, hanem egy felkészült szakmai csapat segítségével mind lakossági, mind építőipari ügyfeleknek segít a felszerelésben, kivitelezésben, amivel elkerülhetőek az ilyen jellegű hibák.

Ha a cserepeslemez szakszerűen, EPDM gumigyűrűvel szigetelt csavarokkal lett rögzítve és páraáteresztő fóliát is rögzítettünk a lemez és a lécek közé, akkor egy vízhatlan felület jön létre – ebből a szempontból is előnyösebb a hagyományos cseréptetőnél, hiszen a cserepek itt nem tudnak elmozdulni.

Tur cserepeslemez szerelése

Idővel leromlik az esztétikai állapota

Valóság: a cserepeslemeznek és síklemeznek sima és egyenletes a felülete, ezért könnyen karbantartható és öntisztuló: gyakorlatilag az eső lemossa a szennyeződéseket, míg a hagyományos cserépen megtapad a por, és mohásodásra is hajlamos. A lemeztető színe is tartós az UV-védelemmel ellátott festékbevonatnak köszönhetően.

Könnyen karcolódik

Valóság: a cserepeslemez csak felszerelés közben karcolódhat meg, ha munka közben, a szakszerűtlen szerelés eredményeként véletlenül felsértjük a felületet. Szakmai csapatunk ennek elkerülése érdekében segít a szakszerű felszerelésben.

Regle cserepeslemez szerelése

Könnyen rozsdásodik

Valóság: a cserepeslemez anyaga rozsdamentes fém. A lemezek mindkét oldalon horganyzottak, ami hatékony védelmet nyújt a korrózió ellen, emellett egy passziváló és egy alapozó réteg is kerül rájuk a festék alá, ami garantálja a hosszú élettartamú, öntisztuló, rozsdamentes tetőt.

A festék egy idő után elhalványul, lepattogzik

Valóság: tetőink színbevonata UV-álló, így színtartóssága garantált. Mivel a tető egyenletes felületén a szennyeződések nem tapadnak meg, még évekkel a felszerelés után is változatlan színben pompázik majd. Lengyel anyacégünk 2012 óta gyárt modulméretes cserepeslemezeket, melyek különlegessége, hogy speciális festékréteg kerül rájuk, melyekre 30 év garanciát vállalunk.

Az acél vezeti az áramot, tehát a tető vonzza a villámokat

Valóság: sokan feltételezik, hogy mivel a fém vezeti az áramot, vonzza is. Ez nem igaz; ezt számtalan dokumentált esetből láthatjuk, ahol a villám fákba vagy magasabb tárgyakba csapott bele acél tetők mellett. Természetesen ettől függetlenül érdemes villámhárítót felszereltetni.

Túl nehéz és nagy méretű, ami miatt nehézkes a kiszállítás és házilag nem lehet felszerelni

Valóság: a lemezek szélessége 110 cm, maximális hossza pedig 535 cm a könnyű kivitelezhetőség érdekében. Tömege mindössze 5 kg folyóméterenként, ami tízszer könnyebb, mint a hagyományos tetőcserép, és egy teljes lemezt is könnyedén tud két ember mozgatni. A kiszállítás olcsóbb és könnyebb is a lemezek súlyából és méretéből adódóan. Mivel az elemek egymással összeilleszthetők, a felszerelését akár házilag el lehet végezni, amihez részletes, magyar nyelvű útmutatót biztosítunk ügyfeleinknek, de szakmai csapatunk is rendelkezésére áll, ha kivitelezőt keres.t

  • Polmetal Pruszynski Kft.
  • cím: 9736 Tormásliget, Iparterület 127/5
  • telefonszám: +36 94 565 164
  • fax: +36 94 565 165