Blog

A cserepeslemez szakszerű rögzítése

2020. február 3. 09:00

A cserepeslemezek előnyös tulajdonságait csak akkor élvezhetjük, ha a szállítás és a felszerelés során is szakszerű módon, szakemberek bevonásával dolgozunk. Összeállításunkban megismerhetjük a cserepeslemez rögzítése során felmerülő legfontosabb lépéseket, a szükséges segédanyagokat, eszközöket és kiegészítőket is. Letölthető segédletet adunk!

A Polmetál Pruszynski által kínált cserepeslemezeket olyan épületek tetőinek befedésére lehet használni, amelyeknek a dőlésszöge nem kisebb, mint 8° (14%). Cikkünkben a cserepeslemez szakszerű rögzítési módját tekintjük át. Töltse le részletes, ábrákkal ellátott szerelési útmutatónkat, melyet a cikk alján talál meg!

A cserepeslemez megfelelő szállítása

A cserepeslezemezek szállítása során az erre a célra megfelelő jármű és a megfelelő rögzítés elengedhetetlen. Ha a lemezek a szakszerűtlen szállítás következtében megsérülnek, az a garancia elvesztését vonhatja maga után. Fontos, hogy a lepakolást is az arra alkalmas felszereléssel és a megfelelő számú személlyel kell végezni. Ha a lemezen karcolás vagy dörzsölés keletkezik, a Pruszynski szerelési útmutatójában leírt lépéseket követve kijavíthatjuk a hibát.

A cserepeslemez rögzítése

A megfelelő alépítmény kialakítása

A cserepeslemezek rögzítése – a lemez fajtájától függően – egymástól 350-400 mm távolságban rögzített, impregnált falécekre történik, csavarozással. Ezeket a léceket ellenlécekre erősítjük, amelyek egyben az alattuk elhelyezett tetőfóliát is rögzítik a szarufához. Ez az alépítményként szolgáló rács nem csak fából, de acélból is készülhet, szegecseléses rögzítéssel.

A tetőfólia rögzítése

A tetőfóliák rögzítésénél figyelembe kell venni a gyártó előírásait, különösen a tetőablakok és a kémények nyílásainak kivágásakor. Az eresznél a tetőfóliákat kétféleképpen lehet rögzíteni: az ereszcsatornához, ahová az esetleges lecsapódások le tudnak folyni, vagy az ereszcsatorna alá, ahol a lecsapódások a fólia alá folynak, de a hó vagy a jégdarabok nem zárják el az eresznél lévő ventillációs rést. 

A szigetelés felszerelési módjától függetlenül fel kell szerelni a páraszigetelő fóliát, melynek csatlakozásait öntapadós ragasztószalaggal kell rögzíteni.

A cserepeslemezek vágása és szerelése

A lemezek vágásához elektromos vibrációs vagy löketollókat, lemezvágókat (niblereket), valamint kézi vágóollót lehet használni. Tilos az olyan szerszámok használata, amelyek a vágás során hőt bocsátanak ki (pl. sarokcsiszoló, flex). A szerelés során a tetőn csak puha talpú cipőben járhatunk, csak a hullámok közötti mélyedésekben lépkedve.

Cserepeslemet szerelése

A szerelési munka módja és az előrehaladás a tető geometriájától függ. A felület hibáit a tető szélén és a tetőgerincben kell lokalizálni. A cserepeslemez szerelési bázisát mindig az eresz vonala adja, amelyre merőlegesen kerülnek rögzítésre a lemezek. Különös figyelmet igényel az alátét szerelése is. A lemezek rögzítését az EPDM gyűrűvel ellátott, 4,8 x 35 mm önfúrós csavarok szolgálják. A lemezeket egymás között 4,8 x 20 mm önfúrós csavarokkal rögzítjük. A lemezeket több helyen kell rögzíteni, a felhelyezés jobbról balra haladva történik. 

Kiegészítő anyagok és elemek rögzítése

Útmutatónkban az alábbi kiegészítőkről talál tudnivalókat:

  • csatlakozás az ereszcsatornához 
  • kéményütközők használata a 30°-nál nagyobb tetőhajlásszögű felületeken
  • vápa elemek az eső elvezetésére
  • tetőgerincek a domború szögben találkozó felületek lezárására
  • szélfogók a védelemért
  • hófogók különböző tetőhajlásszögű, ill. fal melletti és a tűzfali bedolgozások
  • kifújó csövek, kifújók, antennák, stb. bedolgozása

Az elérhető kiegészítő elemek és anyagok listáját itt találja.

A gazdasági épületek (pl. istállók) tetőfedése

Az olyan épületekben, ahol pl. állatokat tartanak, különösen agresszív környezeti hatásokkal számolhatunk, amelyek megrövidíthetik a tetőfedés élettartamát. Ezért fontos, hogy ezek a helyiségek megfelelő ventillációs rendszerrel rendelkezzenek. Itt alkalmazhatjuk azokat az egyszerű ventillációs módszereket, melyeket a szerelési útmutató részletez.

A cserepeslemezből készült tető karbantartása

Különösebb állagmegóvási eljárásokat nem igényelnek a cserepeslemezekből készült tetők, de fontos a lehullott levelek és az ipari por rendszeres eltávolítása.

Töltse le szerelési segédletünket!

Az illusztrációkkal, ábrákkal és részletes műszaki adatokkal ellátott szerelési útmutatónkat ide kattintva töltheti le.