A CSEREPESLEMEZ SZAKSZERŰ RÖGZÍTÉSE

A cserepeslemezek előnyös tulajdonságait csak akkor élvezhetjük, ha a szállítás és a felszerelés során is szakszerű módon, szakemberek bevonásával dolgozunk. Összeállításunkban megismerhetjük a cserepeslemez rögzítése során felmerülő legfontosabb lépéseket, a szükséges segédanyagokat, eszközöket és kiegészítőket is. Letölthető segédletet adunk!

A Polmetál Pruszynski által kínált cserepeslemezeket olyan épületek tetőinek befedésére lehet használni, amelyeknek a dőlésszöge nem kisebb, mint 8° (14%). Cikkünkben a cserepeslemez szakszerű rögzítési módját tekintjük át. Töltse le részletes, ábrákkal ellátott szerelési útmutatónkat, melyet a cikk alján talál meg!

A cserepeslemez megfelelő szállítása

A cserepeslezemezek szállítása során az erre a célra megfelelő jármű és a megfelelő rögzítés elengedhetetlen. Ha a lemezek a szakszerűtlen szállítás következtében megsérülnek, az a garancia elvesztését vonhatja maga után. Fontos, hogy a lepakolást is az arra alkalmas felszereléssel és a megfelelő számú személlyel kell végezni. Ha a lemezen karcolás vagy dörzsölés keletkezik, a Pruszynski szerelési útmutatójában leírt lépéseket követve kijavíthatjuk a hibát.

A cserepeslemez rögzítése

A megfelelő alépítmény kialakítása

A cserepeslemezek rögzítése – a lemez fajtájától függően – egymástól 350-400 mm távolságban rögzített, impregnált falécekre történik, csavarozással. Ezeket a léceket ellenlécekre erősítjük, amelyek egyben az alattuk elhelyezett tetőfóliát is rögzítik a szarufához. Ez az alépítményként szolgáló rács nem csak fából, de acélból is készülhet, szegecseléses rögzítéssel.

A tetőfólia rögzítése

A tetőfóliák rögzítésénél figyelembe kell venni a gyártó előírásait, különösen a tetőablakok és a kémények nyílásainak kivágásakor. Az eresznél a tetőfóliákat kétféleképpen lehet rögzíteni: az ereszcsatornához, ahová az esetleges lecsapódások le tudnak folyni, vagy az ereszcsatorna alá, ahol a lecsapódások a fólia alá folynak, de a hó vagy a jégdarabok nem zárják el az eresznél lévő ventillációs rést. 

A szigetelés felszerelési módjától függetlenül fel kell szerelni a páraszigetelő fóliát, melynek csatlakozásait öntapadós ragasztószalaggal kell rögzíteni.

A cserepeslemezek vágása és szerelése

A lemezek vágásához elektromos vibrációs vagy löketollókat, lemezvágókat (niblereket), valamint kézi vágóollót lehet használni. Tilos az olyan szerszámok használata, amelyek a vágás során hőt bocsátanak ki (pl. sarokcsiszoló, flex). A szerelés során a tetőn csak puha talpú cipőben járhatunk, csak a hullámok közötti mélyedésekben lépkedve.

A szerelési munka módja és az előrehaladás a tető geometriájától függ. A felület hibáit a tető szélén és a tetőgerincben kell lokalizálni. A cserepeslemez szerelési bázisát mindig az eresz vonala adja, amelyre merőlegesen kerülnek rögzítésre a lemezek. Különös figyelmet igényel az alátét szerelése is. A lemezek rögzítését az EPDM gyűrűvel ellátott, 4,8 x 35 mm önfúrós csavarok szolgálják. A lemezeket egymás között 4,8 x 20 mm önfúrós csavarokkal rögzítjük. A lemezeket több helyen kell rögzíteni, a felhelyezés jobbról balra haladva történik. 

Kiegészítő anyagok és elemek rögzítése

Útmutatónkban az alábbi kiegészítőkről talál tudnivalókat:

  • csatlakozás az ereszcsatornához 
  • kéményütközők használata a 30°-nál nagyobb tetőhajlásszögű felületeken
  • vápa elemek az eső elvezetésére
  • tetőgerincek a domború szögben találkozó felületek lezárására
  • szélfogók a védelemért
  • hófogók különböző tetőhajlásszögű, ill. fal melletti és a tűzfali bedolgozások
  • kifújó csövek, kifújók, antennák, stb. bedolgozása

Az elérhető kiegészítő elemek és anyagok listáját itt találja.

A gazdasági épületek (pl. istállók) tetőfedése

Az olyan épületekben, ahol pl. állatokat tartanak, különösen agresszív környezeti hatásokkal számolhatunk, amelyek megrövidíthetik a tetőfedés élettartamát. Ezért fontos, hogy ezek a helyiségek megfelelő ventillációs rendszerrel rendelkezzenek. Itt alkalmazhatjuk azokat az egyszerű ventillációs módszereket, melyeket a szerelési útmutató részletez.

A cserepeslemezből készült tető karbantartása

Különösebb állagmegóvási eljárásokat nem igényelnek a cserepeslemezekből készült tetők, de fontos a lehullott levelek és az ipari por rendszeres eltávolítása.

Töltse le szerelési segédletünket!

Az illusztrációkkal, ábrákkal és részletes műszaki adatokkal ellátott szerelési útmutatónkat ide kattintva töltheti le.


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.