SZENDVICSPANELEK

KÜLÖNLEGES TÖLTETEK, KÜLÖNLEGES FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEK

A szendvicspanel napjaink egyik legmodernebb, legmegbízhatóbb és legsokoldalúbb építőanyaga, nem véletlen, hogy nagy népszerűségnek örvend. Költséghatékony, időtálló, egyszerű a beépítése, jól tartja a meleget, a hideget, és megannyi előnyös tulajdonsággal bír.

Milyen érvek szólnak a szendvicspanelek mellett? Melyik töltet a legmegfelelőbb számunkra? Nézzük!

Saját igényeinknek megfelelőt választhatunk

A szendvicspanelek felhasználási területe a lakóépületektől az agráriumon át egészen az ipari szegmensig terjed. Népszerűségéhez hozzájárul, hogy mivel ez a típusú építőelem egy önálló szerkezet, ezért beépítéskor nem igényel külön alapozást, hanem csupán egy fogadóvázra van szüksége.

Többi előnyös tulajdonságáról azonban kevesebb szó esik, pedig tűzzáró képessége, akusztikai szigetelő képessége is kiemelkedő, és hűtőházi vagy éppen tetőfedésre történő felhasználása is lehetséges. A töltettől függően ugyanis magunk választhatjuk ki a céljainknak, az épület rendeltetésének legmegfelelőbb szendvicspanelt, és annak speciális előnyeit.

 

Az épület számos részén felhasználhatjuk

Szendvicspanelt nemcsak térelválasztóként, oldalfalként lehet alkalmazni, hanem akár a tetőre szerelve is, legyen szó magas- vagy lapostetőről, hagyományos vagy modern kivitelezésről.

Összehasonlításképp egy cseréptető szereléskor a következő a rétegrenddel kell számolni: párafékező fólia, hőszigetelés, páraáteresztő fólia, ellenléc, tetőléc és végül a cserép. Ezzel szemben a szendvicspanellel egy az egyben kiváltható ez a rétegrend, mindössze egy fogadó szerkezetre van szükség, amire rögzítésre kerülnek a panelek. Kis súlyának és az előregyártott perforációknak köszönhetően a szendvicspanel szerelése gyors és egyszerű, nem igényel komolyabb felkészülést, nagy darukat vagy speciális technológiát.

PIR Plus szendvicspanel

A legextrémebb időjárási viszonyoknak, hőingadozásnak is ellenáll, mindemellett esztétikus, és a megfelelő színt, bordázatot megválasztva a környezetébe is tökéletesen beleillik.

Mindezek tudatában az sem meglepő, hogy ez egy igazán költséghatékony megoldás csarnokok, ipari épületek, kereskedelmi egységek, hűtőházak tetőfedésére is.

Megfelel a tűzvédelmi szempontoknak

Az építkezés során szigorú tűzvédelmi előírásoknak, tűzállósági határértékeknek kell megfelelni, ezért nem mindegy, milyen anyagot építünk be és hogyan, hiszen tűzszakaszolást és tűzzáró szerkezetet kell alkalmazni. 

Egy csarnoképületnél – ahol raktározás, gyártás folyik, szerelőüzem működik, irodák és különböző rendeltetésű helyiségek találhatók, esetleg tűz- és robbanásveszélyes anyagok vannak jelen –  már a tervezésnél kalkulálni kell a tűzszakaszokkal. Egy esetleges tűz esetén nem szabad hagyni, hogy tovább terjedjen más helyiségekre, a menekülési útvonalaknak pedig 30-60 percig is biztosítaniuk kell a biztonságos kijutást: azokban nem eshet kár, deformálódás ez idő alatt. A beépített anyagok nem táplálhatják a tüzet és hő hatására nem engedhetnek ki magukból káros anyagokat a levegőbe, nem füstölhetnek.

A kőzetgyapot töltetű szendvicspanel nemcsak jó szigetelőanyag, hanem kiváló a tűzállósága is, vagyis képes megfelelni a fenti előírásoknak, ezért egyaránt alkalmas az épületek oldalára, tetejére és az említett tűzszakaszok kialakítására is. Nem éghető és közel 60 percig ellenáll a tűznek. 

Hungarocell töltet: kiváló hőszigetelő képesség

A hungarocell, illetve polisztirol töltetű szendvicspanelek hőszigetelése kifogástalan, ennek köszönhetően pedig kitűnően használhatók ezek az elemek különböző gazdasági épületeknél, a tető és oldalfalak kialakításánál.

A szendvicspanelek rögzítése során az egyes elemek találkozása, vagy a panelkapcsolat az alsó és felső fegyverzetlemez egymásra takarásával van megoldva, így biztosítva van a folyamatos hőszigetelés és a hőhídmentesség.

Páraáteresztő képessége miatt a nedvesség könnyen távozik az épületből, így nem kell számítanunk penészesedésre, gombásodásra, ami amúgy a szerkezet állapotromlásához vezetne.

A kőzetgyapot töltet csökkenti a zajterhelést is

A zaj jelentősen befolyásolja a mindennapi életet, a közérzetet és a teljesítőképességet is rontja, ezért az akusztikai szigetelés fontosságát is szem előtt kell tartani, már az épület tervezési fázisában is.

A zaj- és rezgési határérték megállapításáról a zajterhelésről rendeletek és szabványok is szólnak, amiknek eleget kell tenni. Vegyünk például egy csarnokot, aminek a nagyobb részén gyártás, raktározás folyik, a többi helyiségben pedig iroda, étkező, esetleg tárgyaló található. A gépek, járművek generálta zajt, a szaniterekből és lefolyócsövekből érkező alapzajt és dobogó hangokat a lehető legkisebbre kell csökkenteni. 

Ebben az esetben a hangszigetelés, a testhang és léghang csillapítása nagyon fontos, hiszen a monoton zaj erősen dekoncentrálja a dolgozót a munkavégzése során, egy tárgyalást pedig nem szerencsés egymást túlkiabálva lefolytatni.

Ebben segítenek a kőzetgyapot töltetű szendvicspanel termékek, amik eredményesen csillapítják az erősebb zajokat, rezgéseket, mivel a kőzetgyapot az egyik legjobb hangszigetelő anyag napjainkban.

A PIR töltet az élelmiszeripar számára tökéletes

Leginkább az élelmiszeriparban, azon belül is a húsiparban és a gyümölcstárolóknál, de akár egy vendéglátóegységnél, áruháznál is elengedhetetlen a hűtőkamrák használata, amelyek a nyers árut frissen tartják és megóvják a baktériumok elszaporodásától. 

A hűtőházi PIR töltetű szendvicspaneleket kifejezetten erre a célra fejlesztették ki, így költséghatékony megoldást nyújtanak, az acél fegyverzetének és a bevonatoknak köszönhetően pedig ellenállnak a fizikai és kémiai hatásoknak, vízzárók és könnyen tisztíthatók.

Hűtőházi PIR panel

A szendvicspanelek tisztítása kiemelten fontos ebben a szektorban, mivel a hűtőkamráknak folyamatosan biztosítani kell a makulátlan, baktériummentes felületet, és magas higiéniai elvárásoknak kell megfelelniük, ezért akár a havi tisztítás is elképzelhető magasnyomású berendezéssel, és/vagy vegyszeres kezeléssel. Nem mindegy, hogy ezek a folyamatok mennyi időt vesznek igénybe, mennyire áll ellen a vegyületeknek a panel, egyáltalán mennyi vegyszer marad a falakon, amiről az átkerülhet a raktározott élelmiszerre. Ennél a résznél nyernek igazán értelmet a szendvicspanelekhez elérhető speciális bevonatok és a homogén felület, melyek mind a könnyű tisztíthatóságot és a tisztítás során felhasznált anyagokkal szembeni ellenállást biztosítják.

Összegzésként elmondható, hogy a szendvicspanelek esetén egy sokoldalú, időtálló, költséghatékony termékcsaládról van szó, akár felújításnál, akár új épület építésénél. Ajánlott tehát szendvicspaneles konstrukcióban gondolkoznunk, megfontolva azt, hogy a fent említett előnyöknek megfelelően melyik töltet a legalkalmasabb céljainkhoz, épületünk rendeltetéséhez. A Polmetál Pruszynski szakértő csapata készséggel segít már a tervezés során is!


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.