Blog

Mi történt a Polmetál Pruszynskivel az elmúlt 1 évben?

2021. március 31. 09:00

Hogyan érintette a Polmetál Pruszynskit a járvány miatt kialakult helyzet? Milyen innovációk történtek 2020-ban, és mire lehet számítani 2021-ben? Milyen terveik vannak a jövőre nézve? A vállalattal kapcsolatos hírekről és újdonságokról annak kereskedelmi vezetőjét, Ozsvát Ervint kérdeztük.

A járványhelyzet ellenére eredményes évet zártak

A tavaly márciusban kezdődő bizonytalan helyzet az építőiparban is tetten érthető volt, és a Polmetál Pruszynski is nehezebben tervezett előre a korábbi években megszokott gyakorlathoz képest. Ennek ellenére a cég 19 éves működésének második legjobb évét zárták, összességében tehát eredményesen alakult a 2020-as év. „A járvány miatt nem tudtunk annyira előre tervezni, mint máskor, nem láttuk annyira előre a munkákat, ami a havi terveinken is megmutatkozott. Voltak kimagasló hónapok és természetesen voltak az éves átlagokhoz képest alulteljesítések is, de végül az egyik a másikat kompenzálta. Volt olyan, hogy az egyik hónap rosszul alakult, majd a következő kétszer annyit hozott” – összegzi a szakértő. A nehézséget a kiszámíthatatlanság adta, hogy a korábbi tapasztalatokkal ellentétben tavaly nem követték az eladások azt a sémát, ami a csaknem két évtized alatt kirajzolódott a cég életében.

Új termékekkel bővült a kínálat

A cégnek és a cégcsoport lengyelországi központjának folyamatosan vannak újításai; a tavalyi évben például új bevonatok és cserepeslemezek jelentek meg. Bevonatok terén a TOPMAT és a PURMAX típusokkal egészült ki a kínálat. A TOPMAT egy stílusos hatást keltő matt bevonat, mely akár 20 év esztétikai és 35 év technikai garanciával vásárolható meg. Különleges ellenállással bír a fotokémiai jellegű öregedéssel szemben, ami a színtartósság terén fontos. A PURMAX egy különösen erős ellenállású, karcmentes, hibrid típusú bevonat, mely egy poliuretán és egy poliészter rétegből áll össze. Előbbi a rozsdamentességért, utóbbi a színtartósságért felel. A kínálatban újdonságnak számít a FIORD cserepeslemez is, mely elsősorban a modern vonalvezetésű otthonok minőségi és stílusos tetőfedését biztosíthatja karakteres, skandináv dizájnra emlékeztető formájával. 

2021-ben a gyártósor is bővül

A cég idei tervei között szerepel egy T6-os trapézlemez gyártósor és egy kerítéselemeket gyártó berendezés beszerzése. Ezek segítségével a 2-4 hetes gyártási határidőket jelentősen le tudják rövidíteni, illetve a sérülés kockázatát is minimalizálni tudják, melyek a lengyelországi anyavállalattól történő szállítás során fordulhatnak elő. „Az új gyártósorok növelik a gyártási kapacitásunkat. A T6-os valószínűleg növeli majd az eladások és az árbevételünk mennyiségét, hiszen eddig sokan úgy voltak bele, hogy ha nem tudtunk időre szállítani, akkor mástól rendeltek. A kerítéselemeket gyártó berendezés esetében pedig az az újdonság, hogy a cégcsoporton belül egyik vállalatnak sincs ilyen, így ez egy teljesen új termék lesz a palettánkon” – sorolja Ervin. A Polmetál Pruszynski az idei év végére tervezi az új gyártósorok beállítását, de ez több tényezőtől is függ. Így az is elképzelhető, hogy az év utolsó negyedévében már tudnak új termékeket gyártani és forgalmazni, de az is, hogy csak 2022 elejére lesznek kész a beüzemeléssel.

Home office az építőiparban?

A vállalat méretéből és tevékenységéből adódóan a home office-nak a járványhelyzet alatt sem volt különösen nagy szerepe. „Kevesen vagyunk a telephelyen, és ez az 1-2 ember, aki az irodában intézi a dolgokat, most is bent van. Mindenki saját, külön irodával rendelkezik, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy túl sok kontaktus történne. November végén, december a járvány második hulláma a vállalatot is érintette: a betegszabadságolások, illetve a kontaktszemélyek karanténba kerülése miatt átmenetileg a négy gyártósor működése is megállt, de ez csak az év utolsó két hetét érintette.

  • Polmetal Pruszynski Kft.
  • cím: 9736 Tormásliget, Iparterület 127/5
  • telefonszám: +36 94 565 164
  • fax: +36 94 565 165