A TRAPÉZLEMEZ SZAKSZERŰ RÖGZÍTÉSE

A trapézlemezek szállítása és felszerelése során elengedhetetlen a szakszerű módszerek ismerete. Összeállításunkban megismerheti a trapézlemez rögzítése során felmerülő legfontosabb lépéseket, a szükséges segédanyagokat, eszközöket és kiegészítőket is. Letölthető segédletet adunk!

A trapézlemezekből készült épületelemek esetében is fontos, hogy a lemezek alkalmazása és rögzítési módja megfeleljen az érvényes szabványoknak és építési-műszaki előírásoknak. Ezek ismerete azért is fontos, hogy funkcionálisan és esztétikailag is megfelelően végezzük el a munkánkat. Töltse le részletes, ábrákkal ellátott szerelési útmutatónkat, melyet a cikk alján talál meg!

Szállítás és tárolás

Már a szállítás során is számos szabályt kell betartani, hogy a trapézlemezek ne sérüljenek. Fontos a nyitott rakterű gépkocsi használata, melynek a hossza illeszkedik a megrendelt lemezhosszhoz. Az elemeket biztosítani kell az elmozdulás és a nedvesedés ellen. A kirakodást speciális eszközökkel vagy megfelelő számú emberrel kell végezni: hosszabb lemezek esetén akár oldalanként 3-3 emberre is szükség lehet. Ha a lemez megsérült, azonnal vonjuk be javítófestékkel! 

A trapézlemezeket száraz és szellős helyiségekben kell tárolni, körülbelül 20 cm magas alátéteken. A bevonatos lemezeket nem szabad a gyártás dátumától számított három hétnél hosszabb ideig a gyári csomagolásban tárolni; ha ez az időtartam letelt, ki kell bontani és a lemeztáblák közé távtartó betéteket kell helyezni, hogy a levegő szabadon áramolhasson. Ilyen módon a tárolási idő 6 hónapra emelkedik. 

Tetőfedések lakó- és középületeknél

Tetőfedésre használt trapézlemezek rögzítésénél többféle alátét közül választhatunk: közvetlen fa alátét, közvetlen fém alátét és közvetett alátét is rendelkezésünkre állhat, melyeket különböző módokon kell felszerelni. A lécek közötti távolságnak ki kell derülnie a műszaki tervből, de ha nem, akkor a szerelési útmutatóban olvasható képlettel is ki lehet számolni. A lécek és ellenlécek alkalmazása azért fontos, mert ez biztosítja a fém tetőhéj megfelelő funkcionálásához szükséges átszellőztetést, mely elvezeti az objektum belsejéből származó vízpárát. 

A tetőfóliák beépítésénél figyelembe kell venni a gyártói ajánlásokat, különös tekintettel a tetőablakok és a kémények számára készülő nyílások kialakítása esetén. 

A trapézlemezek beépítése

A trapézlemezeket kötőelemekkel (leggyakrabban önmetsző csavarokkal) rögzítjük. A rögzítések számát a műszaki tervben kell előírni. Fontos, hogy a szerelés iránya mindig ellentétes legyen az adott környéken uralkodó széliránnyal. A trapézlemezeket az átfedéseken minden „hullámfenéken” rögzíteni kell, az átfedés hosszának 2/5-3/5 részénél. Ezt a technikát kell alkalmazni az eresz és a tetőgerinc metlletti léceken is. A trapézlemezeket úgy kell a tetősíkon elhelyezni, hogy az ereszvonallal derékszöget alkossanak. Az ereszvonal mindig bázisul szolgál a következő lemeztábla fektetésénél. 

A rögzítéshez, felszereléshez szükséges kiegészítőket ezen a linken éri el.

A bádogszegélyek szerelése

A bádogszegélyek alapvetően két funkciót látnak el: biztosítják a fedés tömítettségét a tetősík szélein és azokon a helyeken, ahol a tetősík megtörik, valamint biztosítják a tető és a homlokzat esztétikus kinézetét azáltal, hogy elfedik az előző építési munkák hibáit. Tilos bármiféle rézből készült bádogozás alkalmazása a horganyzott vagy lakkozott lemezzel fedett tetőknél vagy homlokzatoknál!

Az ereszcsatorna 

Az ereszcsatorna feletti lemez legfőbb feladata, hogy levezesse a csapadékvizet a csatornába és elrejtse az alátámasztást. Ha ezt a lemezt felszereltük, meg lehet kezdeni a tetőhéj rögzítését. 

Az ereszcsatorna alatti lemez dekoratív feladatot lát el: elrejti a függőleges ereszdeszkát, amely a csatorna rögzítésének alapjául szolgál. Ezt a csatorna felszerelése előtt kell rögzíteni.

Kiegészítő termékek

Tető- és oromszegélyek

A trapézlemezes tetők esetén is számos kiegészítő terméket alkalmazhatunk. A tető- és oromszegélyek a tetők oldalsó széleit takarják. Ha a deszkázott tető oldalszéle nem szarufával végződik, általában elegendő a felső oromszegélyt felszerelni, mert ez képes a tetőszélet egész magasságában eltakarni. 

Kéményszegélyek

Szegély készítésekor a fólia helyes felszerelésének különös jelentősége van, mert a hibás fóliaszerelés a leggyakoribb oka a tetőfedés tömítetlenségének. 

Vápacsatornák

Két tetősík érintkezési helyén alakulnak ki az ún. összefolyó vápák, melyek feladata az esővíz elvezetése. A vápacsatornát a trapézlemez táblák felhelyezése előtt kell felszerelni.

Hófogók

Hófogókat a csapadék mennyiségétől, az időjárási változásoktól és a tető kialakításától függően lehet beépíteni egy vagy több sorban, az eresztől kb. egy méter távolságban, a szarufák alátámasztásának a magasságában. 

Tetőgerincek

A tetőgerinc-borítások a tető gerincét és azokat a tetőéleket védik, ahol két tetősík találkozik domborúszög alatt. Felszerelését úgy kell megoldani, hogy a tetőhéj és a hőszigetelés szabadon lélegezhessen egy vagy két átszellőzött rétegen keresztül. 

Szegélyek

A fal- és tűzfalszegélyeket, egyhajlású tetők szegélyeit és egyéb szegélyeket leggyakrabban az építkezésen készítik el. A tetőszéleket lezáró összes szegély a tetőnek azon a részén helyezkedik el, ahol a szél szívóhatásától származó legnagyobb terhelések fellépnek, ezért azokat nagyon gondosan kell rögzíteni, kb. 30 cm-es távolságokban.

Szerkezeti trapézlemezek

A szerkezeti trapézlemezek egy külön csoportot alkotnak a trapézlemezeken belül. Alkalmazásuk jelentősen leegyszerűsíti a tetők, fedések és födémek szerkezeti megoldásait, lerövidíti az építési időt és csökkenti a költségeket. Az ilyen lemezeket elsősorban rendszermegoldásokban használják.

Homlokzati burkolatok trapézlemezekből

A trapézlemez homlokzati burkolatok leggyakrabban az acélszerkezetes csarnoképítészetben fordulnak elő, mind a hideg-, mind a melegfalas megoldásokban. Rögzítésük leggyakrabban fali kötőgerendákhoz vagy kazettákhoz történik.

Állattartó épületek burkolatai

Az állattartó épületekben különösen agresszív környezettel kell számolni. Az állati ürülékből kiváló gázok (pl. metán, kénhidrogén, ammónia) a vízpárával együtt erősen korrozív hatású oldatokat alkot, ezért alapvető fontosságú a szellőztető rendszer megfelelő megoldása. Ennek elmulasztása jelentősen lerövidítheti a fedélhéjak élettartamát, akár a felére is. 

Konzerválás

A trapézlemezekből készült tetők és homlokzatok nem igényelnek speciális karbantartást, ettől függetlenül viszont rendszeresen el kell távolítani a tető felületéről a leveleket és az ipari porréteget, mert ezek elszínezhetik és károsíthatják a lemezeket. 

Töltse le szerelési segédletünket!

Az illusztrációkkal, ábrákkal és részletes műszaki adatokkal ellátott szerelési útmutatónkat ide kattintva töltheti le.


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.