A SÁVOS ÉS TÁLCÁS HOMLOKZATBURKOLATRÓL

KÜLÖNBSÉGEK ÉS TAPASZTALATOK

Építkezéseknél gyakran felmerül a sávos vagy a tálcás homlokzatburkolat használata, mint opció. Azt azonban kevesen tudják, mi a különbség a két burkolati típus között, melyiket milyen esetekben érdemes használni. A témáról szakértőt kérdeztünk.

A sávos és a tálcás homlokzatburkolatot egyre gyakrabban használják dizájnelemként ipari létesítményeken, autószalonok, bevásárlóközpontok díszítőelemeként, de családi házak esetében is vannak olyan megoldások, amelyeken érdemes elgondolkodni. De mikor melyiket válasszuk? A lehetőségekről a Polmetál Pruszynski Kft. kereskedelmi vezetőjét, Ozsvát Ervint kérdeztük.

A legfontosabb a célunk

Építkezésnél vagy felújításkor mindig az a három legfontosabb szempont, hogy a kiválasztott termék jó ellenálló képességgel és a meghatározott célnak megfelelő funkcionalitással rendelkezzen, emellett pedig esztétikai szempontból is legyen megfelelő a megrendelő számára. Az egyre modernebb megoldásoknak köszönhetően a homlokzatok tervezésénél is szabadon lehet variálni a színekkel és a formákkal, beszéljünk akár ipari épületekről vagy családi házakról. Választás előtt azonban mindenképpen érdemes tájékozódni a lehetőségekről és az ajánlott felhasználási módokról. Cikkükben a sávos és a tálcás homlokzatburkolat felhasználási területeit ismertetjük, melyeket számos példával illusztrálunk. 

A sávos homlokzatburkolat

A sávos homlokzatburkolatot ipari és lakossági felhasználásra is szokták kérni. „Van, aki ebből oldja meg mondjuk az eresz alját, ezzel dobozolja be, nem pedig fa lambériával” – vezet be a felhasználási módokba Ozsvát Ervin. A sávos homlokzatburkolatnak két típusa van: „van egy fajtája, aminek nincs síntartó szerkezete, hanem közvetlenül az acélszerkezetre vagy a kész vázra szerelik. Ez történhet pattintással vagy illesztéssel is, a lényeg, hogy ez a tartószerkezet mindenképp síkban legyen, mert különben hullámos lesz fölszerelés után.” A másik típusnak pedig van sínrendszere: „ezt a sínrendszert föl kell szerelni és erre jön rápattintva, belepattintva, belecsúsztatva vagy belerögzítve a burkolat; összesen négy féle rögzítési típus van” – magyarázza a szakértő. Ilyen megoldást szoktak még alkalmazni családi házaknál az ablakok körül vagy két ablak között, ami ad a háznak egy sávos jelleget, egy esztétikus megjelenést. 

Polmetál Pruszynski sávos homlokzatburkolat

A tálcás homlokzatburkolat

A tálcás homlokzatburkolat esetében sokkal kötöttebb a felhasználási mód; vannak különböző paraméterek, amelyek alapján a tálca méreteit meg lehet határozni. „Különböző tálcaméretek vannak. A katalógusunkban (10 MB) meg lehet nézni, hogy meg vannak adva a tálcák szélességi és a hosszúsági paraméterei, amit befolyásol az anyagvastagság. Tehát egy 2 méter x 0,5 méteres tálcás kazetta nem készíthető 0,88-as vagy 1-es vastagságú anyagból, csak a 1,5-es vagy 2 milliméter vastag változatból, mert különben hullámos, púpos lesz, hő hatására tágul, összehúzódik és csúnya lesz” – sorolja a lehetőségeket a szakértő. Tálcás homlokzatburkolattal sokszor találkozhatunk autószalonok esetében; a Peugeot vagy a Nissan szalonok homlokzata is ezzel a megoldással készült, de gyakori még bevásárlóközpontoknál is, mint például a Lidl vagy a Spar, ahova ugyanezek a tálcás homlokzatburkolati elemek vannak felszerelve. „Van, amikor egy egész falat kiraknak belőle, van, amikor csak egy csíkot, egy oszlopot, egy kontúrt adnak az előtetőnek.

Polmetál Pruszynski tálcás homlokzatburkolat

Mi alapján döntsünk?

A sávos homlokzatburkolati elemek inkább kisebb felületen érvényesülnek, míg a tálcás burkolatot a kötött paraméterek miatt inkább nagyobb épületekre szokták felhelyezni. Ha otthoni felhasználásban gondolkozunk, akkor a sávos lesz számunkra a megfelelő, mert különböző megoldásokkal, kreatív ötletekkel rendkívül esztétikus megjelenést adhatunk a házunknak. Kirakhatunk mondjuk egy-egy méter széles sávot végig, az épületen körbe, vagy körberakhatjuk vele az ablakokat. 

A tálcás homlokzatburkolatokat inkább a nagyobb épületekre, bevásárlóközpontokra, ipari létesítményekre szokták javasolni, annak kötött méretei miatt. „Tálcás homlokzatburkolatot nem lehet berakni két ablak közé, mert eleve nem gyártunk olyan kis méretűt” – magyarázza a szakember. 

Polmetál Pruszynski homlokzatburkolatok

Ne csak homlokzatban gondolkozzunk

Fontos kiemelni, hogy sávos homlokzatburkolatot akár dizájnelemként is lehet ipari épületeknél használni, de például árnyékolásra is van lehetőségünk a segítségével. Azon a típuson, amelynek van sínrendszere, olyan fogak és rögzítési pontok vannak, amelyek 20, 30 vagy 45 fokban meg vannak döntve. Bevásárlóközpontoknál gyakori ez a megoldás, mert esztétikus és praktikus egyben, ezen kívül nagy méretben is lehet kérni. „Olyan mint egy zsalu, csak ez nem állítható, nem elektromos, hanem ez fix, 20, 30 vagy 45 fokban állnak a lamellák és ettől függ, hogy mennyi fényt enged be.” Árnyékoláson kívül pedig előfordul, hogy álmennyezetként is szokták használni a sávos burkolást, de erre több más megoldási lehetőség is van. 

A sávos és a tálcás homlokzatburkolat között tartósságban, ellenállóságban nincs különbség, így a választott módszer a fent felsorolt szempontok figyelembevételével abszolút a megrendelő kreativitására van bízva.

Tekintse át a homlokzatburkolati és álmennyezeti és árnyékoló megoldásokat kínáló termékeket! Ha kérdése maradt, forduljon bizalommal szakembereinkhez!


Kövessen minket közösségi média felületeinken is!
© 2023 POLMETÁL PRUSZYNSKI KFT.